Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


VIDURIO RYTAI
Talibanui perėmus Afganistano kontrolę, Kabule tvyro panika
BNS
Scanpix
Kabulo oro uoste būriuojasi iš šalies išvykti norintys afganai.

Talibanas pirmadienį kontroliuoja Afganistaną, iš šalies pabėgusiam prezidentui Ashrafui Ghani pripažinus, kad sukilėliai laimėjo 20 metų karą.

Stebėtinai greitas vyriausybės žlugimas ir prezidentūros užėmimas sekmadienio vakarą sostinėje sėjo baimę ir paniką.

Tūkstančiai žmonių pirmadienį bandė pabėgti iš Kabulo baimindamiesi, kad islamistai vėl įves brutalų šariato režimą, panašų į gyvavusį per jų ankstesnį valdymą 1996–2001 metais, o oro uoste, kur susirinko minios žmonių, tvyrojo chaosas.

Tarptautinis Kabulo Hamido Karzai oro uostas pristabdė civilinių reisų vykdymą, sakoma pirmadienį oro uosto išplatintame pranešime.

Oro uosto administracija paragino piliečius į jį nevykti, „kad būtų užkirstas kelias plėšimui ir grobstymui“, nurodoma pranešime, kurį cituoja vietos žiniasklaida.

Toks pareiškimas pasirodė oro uoste tvyrant chaosui ir tūkstančiams žmonių bandant palikti šalį po to, kai Talibanas vėl perėmė valdžią Afganistane.

Dramatiškuose socialinių tinklų vaizdo įrašuose matyti chaotiška scena prie kilimo ir tūpimo tako, civiliams gyventojams karštligiškai bandant pakilti jau ir taip perpildytais orlaivių laiptais.

Tai buvo desperatiškas mėginimas patekti į stovintį keleivinį lėktuvą ir pabėgti iš miesto, praėjus dienai nuo vyriausybės subyrėjimo.

Stebint didelei miniai, tie, kas sėkmingai užlipo laiptais, padėjo kitiems, kol kai kurie žmonės kybojo laikydamiesi už laiptų turėklų.

Pabėgti iš sostinės mėginančios panikos apimtos šeimos gabenosi perpildytą bagažą ir vedėsi paskui išsigandusius vaikus.

Padėtis peraugo į tokį sąmyšį, kad JAV kariams teko paleisti į orą įspėjamųjų šūvių, kad atkurtų tvarką, o visi komerciniai reisai buvo atšaukti.

„Esu labai išsigandęs. Čia į orą paleidžiama daug šūvių“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas liudininkas, paprašęs neskelbti jo vardo, kad tai nesutrukdytų jam išvykti.

...

Kabule į italų medicinos centrą atvežta per 100 oro uoste sužeistų žmonių

Į Kabule veikiantį italų nevyriausybinį medicinos centrą „Emergency“ vežami miesto tarptautiniame oro uoste sužeisti žmonės, pirmadienį pranešė šios ligoninės medicininių klausimų koordinatorius.

„Priimame pacientus iš oro uosto. Šį rytą mūsų ligoninėje yra 115 sužeistųjų. Stengiamės atlaisvinti kuo daugiau lovų... ir kreipėmės pagalbos į kitas ligonines, kad nukentėjusieji būtų nukreipiami į jas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė koordinatorius.

Pasak jo, po sekmadienio chaoso daug žmonių ligoninėse ieško artimųjų.

Liudininkai pranešė, kad nuo sekmadienio Afganistano sostinės tarptautiniame oro uoste tvyro panika.

Nors oro uosto valdžia įspėjo, kad civilinių lėktuvų skrydžiai kuriam laikui sustabdyti, prie kilimo ir tūpimo tako susirinko baimės apimtų žmonių, trokštančių pabėgti iš Kabulo, minios.

Televizija „Sky News“ remdamasi liudininkais pranešė, kad oro uoste per šaudymą žuvo mažiausiai penki žmonės.

A. Ghani iš Afganistano pabėgo sekmadienį, kai sukilėliai apsupo Kabulą, o Talibanas paskelbė galutinę karinę pergalę prieš vyriausybę, iškovotą vos per 10 dienų.

„Talibanas laimėjo savo kardais ir šautuvais. Dabar jis yra atsakingas už jų tėvynainių garbę, turtą ir išlikimą“, – sakoma per „Facebook“ paskelbtoje A. Ghani žinutėje – pirmojoje nuo jo išvykimo.

Socialiniuose tinkluose pasidalintame vaizdo įraše vienas iš Talibano įkūrėjų mula Abdul Ghani Baradaras taip pat paskelbė apie savo judėjimo pergalę.

„Dabar atėjo laikas išbandyti ir įrodyti, dabar turime parodyti, kad galime tarnauti savo tautai ir užtikrinti saugumą bei gyvenimo komfortą“, – sakė jis.

Talibai žaibiškai užiminėjo šalies regionus ir provincijų sostines, vyriausybės pajėgoms menkai tesipriešinant be JAV karinio palaikymo. Jungtinės Valstijos baigia išvesti iš Afganistano paskutines savo pajėgas, kaip numatyta pagal prezidento Joe Bideno planą – iki rugpjūčio 31 dienos užbaigti ilgiausią Amerikos karą.

Greita griūtis

Tačiau JAV administracija liko šokiruota dėl greitos Afganistano vyriausybės griūties.

Nepaisant to, kad tvirtino, jog nebus panikos kupinos evakuacijos iš Kabulo, kaip per amerikiečių pasitraukimą iš Saigono, žymėjusį Vietnamo karo pabaigą, JAV pareigūnai, jų sąjungininkai Afganistane ir kiti Talibano besibaiminantys gyventojai pirmadienį bandė palikti šalį.

Jungtinės Valstijos į oro uostą išsiuntė 6 000 karių, kurie padėjo evakuoti ambasados darbuotojus, taip pat afganus, kurie pagelbėjo Jungtinėms Valstijoms kaip vertėjai ar kitaip.

JAV Valstybės departamentas pranešė, kad amerikiečių kariškiai saugo Kabulo oro uosto teritoriją, pridūręs, kad Vašingtono ambasada Afganistano sostinėje buvo visiškai evakuota.

„Visas ambasados personalas yra Hamido Karzai tarptautinio oro uosto patalpose, jo perimetrą saugo JAV kariuomenė“, – pranešime sakė JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as, kelios valandos po to, kai Talibanas perėmė Kabulo kontrolę.

Jungtinės Valstijos ir dar per 65 valstybes sekmadienį paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame paragino vėl įsigalėjusį Talibaną leisti norintiems išvykti afganams palikti savo šalį ir perspėjo dėl atsakomybės už bet kokius pažeidimus.

„Jungtinės Valstijos prisijungia prie tarptautinės bendruomenės ir patvirtina, kad afganams ir užsienio piliečiams, norintiems išvykti, turi būti leista tai padaryti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė valstybės sekretorius Antony Blinkenas, Valstybės departamentui paskelbus pareiškimą, pasirašytą artimų sąjungininkų.

„Visose Afganistano valdžios pareigose esantys asmenys yra atsakingi ir atskaitingi už žmogaus gyvybės apsaugą“, – sakoma bendrame pareiškime.

Tuo metu Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas paragino Talibaną ir visas šalis „būti santūrius“ ir sakė, kad turi būti ginamos moterų ir mergaičių, nukentėjusių per ankstesnį Talibano režimą, teisės.

JT taip pat sakė, kad pirmadienį vyks Saugumo Tarybos posėdis dėl Afganistano.

Izoliuoti

A. Ghani vyriausybė sekmadienį buvo visiškai izoliuota, kovotojams užėmus nuo Talibano atkakliai besigynusį šiaurinį miestą Mazari Šarifą ir rytinį Džalalabado miestą.

Kaip ir daugumoje kitų užimtų miestų, kovotojai perėmė kontrolę, kai vyriausybės pajėgos atsitraukė arba pasidavė.

Galiausiai talibai apsupo Kabulą.

Tūkstančiai policijos pareigūnų ir kitų vyriausybės saugumo pajėgų narių sekmadienio naktį staiga apleido savo postus, uniformas ir net ginklus.

Talibano atstovas, iš pradžių nurodęs kovotojams kol kas nežengti į sostinę, sekmadienio vakarą patvirtino, kad jie atvyko į Kabulą, kad „užtikrintų saugumą“.

Trys įtakingi Talibano šaltiniai naujienų agentūrai AFP sakė, kad jų kovotojai perėmė prezidentūros kontrolę ir rengia susitikimą dėl saugumo sostinėje.

Talibaną remiančių grupių paskyrose socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti gerai ginkluoti kovotojai daugelyje šalies miestų, mojuojantys savo baltomis vėliavomis ir sveikinantys vietos gyventojus.

Kabule daugelis gyventojų jau buvo susitaikę su mintimi, kad talibai sugrįš į valdžią.

„Mano vienintelis noras – kad jų sugrįžimas atvestų prie taikos. Tik šito tenorime“, – sakė Kabulo krautuvininkas Tariqas Nezami.

Dešimtys tūkstančių kitų žmonių pastarosiomis savaitėmis pasitraukė į Kabulą ieškodami prieglobsčio. Dabar daugelis jų kalbėjo apie neišvengiamybę ir savo baimę.

„Nerimauju, kad čia kils didelės kautynės, – AFP sakė vienas gydytojas, pageidavęs neviešinti jo vardo ir atvykęs į sostinę iš Kundūzo su 35 šeimos nariais.

„Verčiau grįžčiau namo, kur, kaip žinau, kautynės baigėsi“, – kalbėjo jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 16 09:28
Spausdinti