Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VIDURIO RYTAI
Talibano pajėgos vis labiau artėja prie Afganistano sostinės
BNS
Scanpix
Talibano kariai Gazni mieste.

Talibanas užėmė strategiškai svarbų Afganistano miestą Gazni, esantį tik už 150 km nuo Kabulo, ketvirtadienį pranešė kovotojai ir vienas aukšto rango įstatymų leidėjas.

Šis miestas tapo jau dešimta Afganistano provincijos sostine, perėjusia į talibų rankas per pastarąją savaitę. Gazni yra palei svarbią automagistralę Kabulas–Kandaharas, jungiančią sostinę ir pietų regioną, kuriame yra daugelis kovotojų tvirtovių.

„Talibanas perėmė kontrolę pagrindinėse miesto vietose – gubernatoriaus biure, policijos būstinėje ir kalėjime“, – naujienų agentūrai sakė Gazni provincijos tarybos narys Nasiras Ahmadas Faqiri.

Jis pridūrė, kad dalyje miesto susirėmimai tęsiasi, bet didžioji Gazni dalis jau užimta kovotojų.

Socialiniuose tinkluose paskelbtame Talibano atstovo pranešime taip pat patvirtinama, kad miestas iš esmės jau užimtas.

Kautynės Afganistane drastiškai suintensyvėjo nuo gegužės, kai JAV vadovaujama karinė koalicija pradėjo galutinį savo pajėgų išvedimo etapą. Paskutinieji užsienio kariai turėtų būti išvesti iki šio mėnesio pabaigos.

Praradus Gazni tikriausiai dar labiau padidės krūvis jau dabar persitempusioms Afganistano karinėms oro pajėgoms, besistengiančioms remti išsklaidytų saugumo pajėgų operacijas, kai jų aprūpinimas antžeminiais keliais vis dažniau blokuojamas.

Per trumpesnį nei savaitės laikotarpį kovotojai užėmė 10 provincijų administracinius centrus ir dabar yra apsupę šiaurės regiono, turinčio pagrindinės Talibano priešininkų tvirtovės reputaciją, pagrindinį miestą Mazari Šarifą.

Taip pat tęsiasi kautynės dėl Kandaharo ir Laškar Ga miestų pietiniame regione, kuriame Talibanas yra daugiausiai palaikomas vietos gyventojų, ir vakariniame Herato mieste.

Vėlai trečiadienį Talibanas paskelbė užėmęs gerai įtvirtintą Kandaharo kalėjimą. Pranešime sakoma, kad šis kompleksas buvo „visiškai atkovotas po ilgos apsiausties“ ir kad „šimtai kalinių buvo paleisti ir perkelti į saugią vietą“.

Talibanas dažnai atakuoja kalėjimus, kad išvaduotų kalinamus kovotojus ir sustiprintų savo pajėgas.

Kalėjimo praradimas yra dar vienas grėsmingas ženklas antrajam pagal dydį šalies miestui, kurį Talibanas yra apsupęs jau kelias savaites.

Kandaharas anksčiau buvo talibų tvirtovė, tad jo užėmimas kovotojams taptų itin svarbia taktine ir psichologine pergale

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 12 11:16
Spausdinti