Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


VIDURIO RYTAI
Talibanas rengiasi pristatyti naują Afganistano vyriausybę
BNS
Scanpix
Talibano patruliai Afganistano ir Pakistano pasienyje.

Talibanas rengiasi pristatyti naujo režimo vyriausybę, tarptautinei bendrijai atidžiai stebint, ar bus laikomasi pažado valdyti Afganistaną tolerantiškiau, ypač moterų teisių klausimu.

Pranešimas apie naują administraciją, kurio anksčiau tikėtasi po penktadienio popietės maldos, bus paskelbtas ne anksčiau kaip šeštadienį, naujienų agentūrai AFP sakė Talibano atstovas.

Islamistai iš sukilėlių grupuotės virsta valdančiąja jėga praėjus kelioms dienoms po to, kai Jungtinės Valstijos išvedė iš šalies paskutinius savo karius ir užbaigė du dešimtmečius trukusį karą.

Vakarams nusprendus Talibano atžvilgiu laikytis „pagyvensim – pamatysim“ požiūrio, pasirodė tam tikrų bendradarbiavimo su naujaisiais lyderiais ženklų.

Jungtinės Tautos pranešė atnaujinusios humanitarinius skrydžius į kai kuriuos šalies rajonus. Skrydžiai vykdomi iš Pakistano sostinės Islamabado į šiaurinį Afganistano miestą Mazari Šarifą ir Kandaharą šalies pietuose.

Talibano atstovas penktadienį paryčiais socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Kinijos užsienio reikalų ministerija pažadėjo neuždaryti šalies ambasados Afganistane ir „stiprinti“ dvišalius santykius bei didinti humanitarinę pagalbą.

„Western Union“ ir „MoneyGram“ pranešė, kad atnaujina pinigų pervedimo paslaugų teikimą. Tai gyvybiškai svarbu daugeliui afganų, laukiančių perlaidų iš užsienyje gyvenančių artimųjų.

Kataras savo ruožtu pranešė dedantis pastangas, kad darbą atnaujintų Kabulo oro uostas.

Tuo metu Jungtinės Karalystės ir Italijos užsienio reikalų ministrai artimiausiomis dienomis vyks į Afganistano kaimynes aptarti pabėgėlių, vis dar puoselėjančių viltį pasprukti nuo Talibano, likimo.

Valdžią perėmęs Talibanas žadėjo, kad šįkart jo valdymas bus nuosaikesnis, palyginti su ankstesniu talibų režimu. 1996–2001 metais šalį valdęs režimas į valdžią taip pat atėjo po daugelį metų trukusio konflikto – 1979-ųjų sovietų invazijos ir vėliau vykusio kruvino pilietinio karo.

Per ankstesnį valdymą Talibanas buvo įvedęs brutalų šariato režimą ir liūdnai pagarsėjo dėl savo elgesio su moterimis, kurioms buvo draudžiama vienoms išeiti iš namų, įgyti išsilavinimą ar dirbti.

Dabar bus atidžiai stebima, ar Talibanas suformuos kabinetą, pajėgų valdyti karo sugriautą ekonomiką, ir gerbs pažadus dėl „įtraukesnės“ vyriausybės.

„Mes nebijome“

Esama daug spėliojimo apie naujos vyriausybės sudėtį, bet vienas aukšto rango pareigūnas šią savaitę sakė, kad moterų joje tikriausiai nebus.

Šalies vakaruose esančiame Herato mieste maždaug 50 moterų ketvirtadienį dalyvavo retoje demonstracijoje. Jos reikalavo teisės dirbti ir atstovavimo naujojoje vyriausybėje.

„Turime teisę į išsilavinimą, darbą ir saugumą“, – skandavo demonstracijos dalyvės, pranešė protestą matęs naujienų agentūros AFP žurnalistas.

„Mes nebijome, mes vieningos“, – sakė protestuotojos.

Viena protesto organizatorių Basira Taheri AFP sakė norinti, kad Talibanas įtrauktų moterų į naująją vyriausybę.

„Norime, kad Talibanas pasitartų su mumis, – sakė B. Taheri. – Nematome jokių moterų jų susirinkimuose ir susitikimuose.“

„Verslas žemiau nulio“

Moterų teisės nėra vienintelis didelį susirūpinimą keliantis dalykas prieš Talibano pranešimą apie naują vyriausybę.

Kabule gyventojai reiškė susirūpinimą įsisenėjusiomis šalies ekonominėmis problemomis, dar labiau padidėjusiomis talibams užgrobus valdžią.

„Atėjus Talibanui galima sakyti, kad yra saugumas, bet verslas nusirito žemiau nulio“, – AFP sakė elektronikos parduotuvės savininkas Karimas Janas.

Jungtinės Tautos anksčiau šią savaitę įspėjo dėl gresiančios „humanitarinės katastrofos“ Afganistane ir paragino sudaryti galimybes išvykti tiems, kas nori pabėgti nuo naujojo režimo.

Italijos užsienio reikalų ministras siekdamas padėti afganistaniečių pabėgėliams nuo penktadienio lankysis Uzbekistane, Tadžikistane, Katare ir Pakistane, o britų užsienio reikalų sekretorius į regioną turi nuvykti kitą savaitę.

Kataro užsienio reikalų ministras ketvirtadienį sakė, kad jo šalis dirba su Talibanu dėl kuo greitesnio Kabulo oro uosto atidarymo.

Turkija sakė studijuojanti Talibano ir kitų veikėjų pasiūlymus dėl vaidmens eksploatuojant Kabulo oro uostą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 03 10:23
Spausdinti