Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VIDURIO RYTAI
Talibai pristatė pirmuosius savo vyriausybės narius, JAV reiškia susirūpinimą
BNS
Scanpix
Kabulas.

Talibanas antradienį paskelbė, kad jų naujajai Afganistano vyriausybei vadovaus mula Mohammadas Hasanas Akhundas, kuriam Jungtinės Tautos yra paskelbusios sankcijų, o pagrindiniai postai ministrų kabinete atiteko keliems kitiems aukšto rango talibams.

Tuo metu Talibano vyriausiasis vadovas Hibatullah Akhundzada nurodė laikytis jiems šariato.

Iš Talibano lopšio Kandaharo kilęs M. H. Akhundas buvo šios svarbios provincijos gubernatoriumi per ankstesnį judėjimo valdymą praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje.

Jis buvo artimas vieno iš Talibano įkūrėjų mulos Omaro bendražygis, ėjo užsienio reikalų viceministro pareigas ir yra įtrauktas į JT juodąjį sąrašą.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas per spaudos konferenciją Kabule sakė, kad vienas iš islamistų judėjimo įkūrėjų – mula Abdul Ghani Baradaras – taps vienu iš dviejų vyriausybės vadovo pavaduotoju.

Antru pavaduotoju paskirtas Abdul Salamas Hanafi, Talibano politinio biuro Kataro sostinėje Dohoje narys.

Mula Yaqoobas, Talibano įkūrėjo ir velionio vyriausiojo lyderio mulos Omaro sūnus, buvo paskirtas gynybos ministru, o vidaus reikalų ministro pareigas užims Sirajuddinas Haqqani, Haqqani tinklo, laikomo viena kovingiausių Talibano grupuočių, lyderis, kuris taip pat tapo Talibano lyderio pavaduotoju.

JAV valstybės departamento programa „Atlygis už teisingumą“ siūlo kelių milijonų dolerių atlygį už informaciją, kuri lemtų S. Haqqani suėmimą.

Amiras Khanas Muttaqi, Talibano derybininkas Dohoje ir pirmojo režimo kabineto narys, buvo paskirtas užsienio reikalų ministru.

„Kabinetas nėra baigtas, jis tiesiog yra laikinas“, – sakė Z. Mujahidas Vyriausybės informacijos ir žiniasklaidos centre Kabule.

„Mes stengsimės priimti žmonių iš kitų šalies dalių“, – pridūrė jis.

Talibanas valdžią Afganistane užgrobė prieš tris savaites, bet vyriausybės sudėties neskelbė, kol nebuvo baigta JAV vadovaujama evakuacija.

Talibai žadėjo „įtraukią“ vyriausybę, kuri atspindėtų sudėtingą Afganistano etninę struktūrą – nors moterys vargu ar gaus aukščiausių postų.

Talibanas, iš sukilėlių grupės virstantis valdančiąja galia, turės spręsti virtinę didelių problemų, įskaitant Afganistanui gresiančias finansinę ir humanitarinę krizes.

Savo vyriausybę talibai pavadino „Afganistano islamo emyratu“.

Tuo metu Talibano vyriausiasis lyderis antradienį paskelbė savo pirmąją žinią nuo to laiko, kai į valdžią atėjo islamistų judėjimas ir liepė naujai paskirtai vyriausybei laikytis šariato.

„Užtikrinu visus kraštiečius, kad šios figūros daug dirbs, kad šalyje būtų laikomasi islamo taisyklių ir šariato įstatymų“, – sakoma anglų kalba paskelbtame H. Akhundzados pareiškime.

H. Akhundzada vadovauja Talibanui nuo 2016 metų gegužės. Jis yra gimęs Kandahare, religinį išsilavinimą įgijo Pakistane ir 9-ajame dešimtmetyje dalyvavo partizaniniame kare prieš Sovietų Sąjungos pajėgas, pasiųstas į Afganistaną. H. Akhundzada, niekada nematytas viešumoje, yra svarbus talibų dvasinis lyderis ir ne kartą buvo arbitras sprendžiant religinius klausimus.

JAV susirūpinusios Talibano vyriausybės sudėtimi, bet stebės veiksmus

Jungtinės Valstijos išreiškė susirūpinimą antradienį paskelbtos Talibano vyriausybės sudėtimi, bet sakė, kad apie ją spręs pagal jos veiksmus, įskaitant leidimą afganistaniečiams laisvai išvykti.

„Atkreipiame dėmesį, kad paskelbtame pavardžių sąraše yra tik... Talibano narių ar jų artimų sąjungininkų, ir nėra moterų [pavardžių]. Mes taip pat susirūpinę dėl kai kurių iš šių asmenų ryšių ir praeities veiksmų“, – sakė Valstybės departamento atstovas, valstybės sekretoriui Antony Blinkenui Katare surengus derybas dėl Afganistano.

„Suprantame, kad Talibanas pristatė tai kaip laikinąjį [ministrų] kabinetą. Tačiau spręsime apie Talibaną pagal jo veiksmus, ne žodžius“, – pridūrė atstovas.

Valstybės departamentas pakartojo savo raginimą Talibanui užtikrinti saugų kelią JAV piliečiams ir afganistaniečiams, norintiems išvykti iš Afganistano.

Anksčiau antradienį A. Blinkenas Katare pranešė, jog Talibanas Jungtinėms Valstijoms pasakė, kad „leis žmonėms su kelionės dokumentais laisvai išvykti“. JAV Kongreso nariai respublikonai ir aktyvistai tvirtino, kad Afganistane įstrigo užsakytų lėktuvų.

Pagal JAV, kurios Haqqani tinklą laiko teroristine organizacija, Valstybės departamento programą „Atlygis už teisingumą“ siūlomas kelių milijonų dolerių atlygis už S. Haqqani suėmimui būtiną informaciją.

„Aiškiai išsakėme savo lūkestį [dėl to], kad afganistaniečiai nusipelno įtraukios vyriausybės“, – sakė Valstybės departamento atstovas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 08 08:26
Spausdinti