Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ŽMOGAUS TEISĖS
Šveicarai pritarė diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos draudžiančiam įstatymui
BNS
Pixabay

Šveicarai sekmadienį pritarė įstatymui, kuris uždraus žmonių diskriminaciją dėl jų seksualinės orientacijos, nepaisydami populistinės dešiniojo sparno Šveicarijos liaudies partijos (SVP) prieštaravimo, rodo viešosios nuomonės tyrimų instituto „GFS Bern“ prognozė.

„GFS Bern“ skaičiavimais, už šį teisės aktą balsavo 62 proc. rinkėjų, o paklaida sudaro 3 procentus. „Tai yra istorinė diena. Tai siunčia signalą, kuris yra nuostabus visiems ir kiekvienam, tapusiam diskriminacijos auka“, – šveicarų kanalui „RTS 1“ sakė reformą inicijavęs Šveicarijos socialdemokratų partijos įstatymų leidėjas Mathiasas Reynardas.

Šveicarijos parlamentas pritarė siūlymui praplėsti esamą teisės aktą, draudžiantį diskriminaciją etniniais ar religiniais pagrindais, uždraudžiant viešai menkinti, diskriminuoti ar kurstyti neapykantą prieš žmones dėl jų seksualinės orientacijos.

Tačiau oponentai, tvirtinantys, kad toks įstatymas pažeistų teisę į nuomonės laisvę, surinko pakankamai parašų, kad būtų sušauktas referendumas šiuo klausimu.

SVP narys Ericas Bertinatas, vietos įstatymų leidėjas Ženevoje, prieš balsavimą naujienų agentūrai AFP sakė, kad minimas įstatymas yra „LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų) planas lėtai judėti link tos pačios lyties asmenų santuokos ir pagalbinio apvaisinimo“ homoseksualų poroms įteisinimo.

Šveicarijos federalinei demokratų sąjungai (EDU), nedidelei partijai, besivadovaujančiai krikščioniškomis vertybėmis, vadovaujantis Marcas Fruehas paskelbus prognozę po balsavimo sakė: „Priimu pralaimėjimą.“

„Atidžiai stebėsime, kaip įstatymą įgyvendins teismai“, – pareiškė jis „RTS 1“.

Visos didžiosios Šveicarijos partijos, išskyrus didžiausią parlamentinę politinę jėgą SVP, minėtą teisės aktą palaiko.

Teisių gynėjas Jeanas Pierre'as Sigristas, homoseksualių mokytojų asociacijos įkūrėjas, prieš referendumą sakė, kad naujasis įstatymas būtų galėjęs jį apginti nuo sumušimo Ženevoje prie vieno baro prieš keturis dešimtmečius.

„Ir galbūt iš manęs nebūtų juokęsi, kai kreipiausi į policiją“, – AFP sakė 71-ų vyras. Jis pridūrė besitikintis, kad naujoji reforma padės pasipriešinti vėl atsirandančiai homoseksualių asmenų netolerancijai.

Šveicarijoje tokių referendumų vyksta kelis kartus per metus, ir rinkėjai gali tiesiogiai išsakyti savo nuomonę įvairiais teisėkūros klausimais.

„Ne“ ypatingoms teisėms!“

Pagal naująjį įstatymą homofobiški komentarai šeimos ar draugų rate kriminalizuojami nebus. Tačiau viešas homoseksualių asmenų menkinimas ar diskriminacija dėl jų seksualinės orientacijos raštu, žodžiu, vaizdais ar gestais bus uždrausti.

Vyriausybė yra sakiusi, kad vis dar bus įmanomi debatai su skirtingomis nuomonėmis tokiais klausimais kaip tos pačios lyties asmenų santuokos, taip pat naujasis teisės aktas neuždraus juokauti šia tema.

„Neapykantos kurstymas turi pasiekti tam tikrą intensyvumo lygį, kad Šveicarijoje būtų laikomas nusikalstamu“, – naujienų agentūrai AFP sakė žiniasklaidos teisės ekspertas Alexandre'as Curchod.

Vis dėlto jis pripažino, kad gali būti išimčių, „jei gali būti įrodyta, jog, prisidengdamas menine produkcija ar juokavimu, kas nors iš tiesų vykdo kurstymą“.

LGBT teisių gynėjai dėl minimo įstatymo nesutaria. „Ne“ ypatingoms teisėms!“ pasivadinusi grupė jam priešinasi tvirtindama, kad LGBT bendruomenei nereikia jokios ypatingos apsaugos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 09 18:15
Spausdinti