Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


RUSIJOS OPOZICIJA
Švedijos ir Prancūzijos laboratorijos patvirtino A. Navalno apnuodijimą „Novičioku“
BNS
Scanpix
A. Navalnas.

Vokietijos vyriausybė pirmadienį paskelbė, jog laboratorijos Prancūzijoje ir Švedijoje patvirtino vokiečių išvadas, kad Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičioko“ grupės.

Kanclerės Angelos Merkel atstovo Steffeno Seiberto pareiškime sakoma, kad Vokietija paprašė Prancūzijos ir Švedijos atlikti „nepriklausomą Vokietijos [turimų] įrodymų [dėl apnuodijimo „Novičioku“] patikrinimą remiantis naujais p. Navalno ėminiais“.

„Šio patikrinimo specializuotose laboratorijose Prancūzijoje ir Švedijoje rezultatai dabar prieinami ir patvirtina Vokietijos įrodymus [dėl apnuodijimo „Novičioku“]“, – sakė S. Seibertas.

Pasak jo, Hagoje įsikūrusi Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW) taip pat gavo mėginių ir rengiasi juos ištirti savo laboratorijose.

„Nepriklausomai nuo dar vykstančių OPCW tyrimų, jau trys laboratorijos, nepriklausomai viena nuo kitos, patvirtino nervus paralyžiuojančią medžiagą iš „Novičioko“ grupės kaip p. Navalno apsinuodijimo priežastį“, – sakoma S. Seiberto pareiškime.

Garsiausias Rusijos opozicijos politikas A. Navalnas praėjusį mėnesį pasijuto blogai lėktuve, skrendančiame iš Sibiro, kur jis buvo nuvykęs tirti korupcijos ir propaguoti savo „išmaniojo balsavimo“ kampanijos prieš regionų rinkimus.

44 metų politikas aiškinosi politikos elito korupciją Tomske ir Novosibirske, parėmė opozicijos kandidatus šiuose Sibiro miestuose.

Lėktuvui skubiai nutūpus A. Navalnas buvo nugabentas į Omsko miesto ligoninę, o vėliau pervežtas į Berlyno kliniką, kur gydytojai nustatė, kad jis buvo apnuodytas nuodais iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“.

Jo kolegos mano, jog jis buvo apnuodytas Tomske ir jog šio uždrausto cheminio ginklo panaudojimas rodo, kad už apnuodijimą gali būti atsakinga tik Rusijos valstybė.

S. Seibertas pirmadienį pakartojo Vokietijos reikalavimą „Rusijai pasiaiškinti“ dėl šio reikalo. Jis pridūrė, kad Vokietija intensyviai konsultuojasi su partnerėmis Europoje dėl tolesnių žingsnių.

Kremlius pyko dėl A. Merkel ir kitų pasaulio lyderių raginimų Rusijai atsakyti į klausimus apie A. Navalno apnuodijimą, neigė bet kokias valstybės sąsajas, sakė, kad rusų gydytojai opozicionieriaus organizme nerado jokių nuodų pėdsakų, ir kaltino Vakarus bandant apšmeižti Maskvą.

Rusijos pareigūnai ragino Vokietiją pateikti įrodymus, nulėmusius išvadą, kad A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta kovine medžiaga iš „Novičioko“ grupės. Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Didžiosios Britanijos vyriausybė, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

Berlynas atmetė Maskvos užuominas, kad vokiečiai delsia.

A. Navalnas daugiau kaip savaitę išbuvo dirbtinai sukeltos komos būsenos, kol buvo gydomas priešnuodžiu. Berlyno klinikos „Charite“ gydytojai prieš savaitę paskelbė, kad jo būklė pagerėjo ir dirbtinę komą buvo galima nutraukti.

Neaišku, kada „Charite“ paskelbs atnaujintą informaciją apie jo būklę.

Nors tarptautinė bendrija ragina Rusiją atlikti skaidrų tyrimą ir grasina priešingu atveju skelbti sankcijas, šalis baudžiamojo tyrimo nepradėjo.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad Rusija atmeta „kitų šalių diktatą, kada ir kokias mums pradėti teisines procedūras“.

Jis tvirtino, kad „de facto vykdomi tyrimo veiksmai, bet... de jure nėra pagrindo kelti baudžiamąją bylą, nes visi rusų specialistų testai parodė nebuvus jokių nuodingų medžiagų“, o remtis vokiečių testais negalima, „ypač kai jie buvo atlikti vokiečių karinėse laboratorijose“. 

Rusijos pareigūnai nori apklausti A. Navalną jo ligoninėje Berlyne.

2020 09 14 11:48
Spausdinti