Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


REŽIMAS
Sulaikytas baltarusių opozicijos Koordinacinės tarybos narys M. Znakas
BNS
Scanpix
Maksimas Znakas.

Kaukėti žmonės civiliais drabužiais kažkur išsivedė Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narį Maksimą Znaką, naujienų agentūrai „Interfax“ trečiadienį sakė Tarybos sekretoriato atstovai.

„Maksimas išėjo iš [buvusio pretendento į Baltarusijos prezidentus Viktaro] Babarykos štabo lydimas kaukėtų ir civiliais drabužiais vilkinčių žmonių. Jie įsėdo į mikroautobusą ir išvažiavo“, – sakė atstovai. Anksčiau trečiadienį Koordinacinės tarybos sekretoriatas nurodė, kad M. Znaką galėjo sulaikyti jėgos žinybų darbuotojai.

Baltarusiją palikęs Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Pavelas Latuška anksčiau sakė, kad naktį bendravo su M. Znaku: „Praėjusį kartą bendravome maždaug 12 valandą nakties. Nuo to laiko daugiau nesusisiekėme.“ 

Minsko milicija nurodė neturinti informacijos apie M. Znako sulaikymą. „[Minsko] vidaus reikalų vyriausioji valdyba tokios informacijos neturi“, – „Interfax“ sakė valdybos atstovė Natalia Hanusevič.

M. Znakas, kuris dirbo kalinamo buvusio pretendento į Baltarusijos prezidentus Viktaro Babarykos teisininku, turėjo dalyvauti vienoje vaizdo konferencijoje, bet nepasirodė, tik atsiuntė tai grupei žodį „kaukės“, pranešė V. Babarykos spaudos tarnyba.

Pranešime taip pat sakoma, kad liudininkas matė, kaip 39 metų M. Znaką gatve netoli jo biuro vedėsi keli civiliais drabužiais vilkintys vyrai su kaukėmis. 72 metų Nobelio literatūros premijos laureatė Sviatlana Aleksijevič ir M. Znakas buvo paskutiniai du nesulaikyti Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai, kurių iš viso yra septyni.

Visi kiti buvo sulaikyti ar priversti išvykti iš Baltarusijos, prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui taikant vis griežtesnes priemones prieš aktyvistus.

Atlikta krata

M. Znako sulaikymas ir krata jo namuose atlikti tiriant bylą, iškeltą jai už raginimus imtis veiksmų, keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui, trečiadienį pareiškė tarybos atstovai.

„Advokato Dzmitryjaus Lajevskio duomenimis, Koordinacinei tarybai iškeltą baudžiamąją bylą „dėl raginimų imtis veiksmų, kuriais siekiama pakenkti Baltarusijos Respublikos nacionaliniam saugumui“, veda Tyrimų komitetas“, – rašoma sulaikytojo kolegų išplatintame pareiškime. M. Znakas anksčiau figūravo šioje byloje kaip liudytojas. „Jo teisinis statusas šiuo metu nežinomas“, – nurodė Koordinacinė taryba.

Apie M. Znako sulaikymą pranešta kitą dieną po to, kai garsiausia Baltarusijoje dar esanti opozicijos veikėja Maryja Kalesnikava buvo sulaikyta prie Ukrainos sienos, pasipriešinusi pareigūnams, norėjusiems priverstinai išsiųsti ją iš šalies. Pranešta, kad M. Kalesnikava suplėšė savo pasą ir iššoko iš automobilio.

Koordinacinė taryba buvo įsteigta siekiant užtikrinti taikų valdžios perdavimą pagrindinei opozicijos kandidatei Sviatlanai Cichanouskajai nepripažinus A. Lukašenkos pareiškimo, kad jis per rugpjūčio 9-osios rinkimus buvo perrinktas šeštai kadencijai.

Ginčijami rinkimai išprovokavo didžiausias antivyriausybines demonstracijas per visą 26 metus trunkantį A. Lukašenkos valdymą. Jau mėnesį dešimtys tūkstančių žmonių išeina į gatves reikalauti jo atsistatydinimo.

A. Lukašenkos saugumo tarnybos atsakė areštų bangomis, kruvinu smurtu prieš protestuotojus ir opozicijos lyderių bauginimo bei išvarymo kampanija. Baltarusijoje jau mėnesį vyksta protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Jų laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų šalį valdantis prezidentas A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 09 10:16
Spausdinti