Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PALESTINA
Stovėdamas greta Izraelio lyderio, D. Trumpas pristatė „istorinę galimybę“ palestiniečiams
BNS
Scanpix
B. Netanyahu ir D. Trumpas.

JAV prezidento Donaldo Trumpo plane Artimiesiems Rytams siūloma įkurti Palestinos valstybę su sostine dalyje rytų Jeruzalės.

Pristatydamas šį planą Baltuosiuose rūmuose D. Trumpas pareiškė, kad Izraelis žengia „didelį žingsnį taikos link“. Palestiniečiams tai esą yra „istorinė galimybė“ turėti nepriklausomą valstybę.

„Palestiniečiai paskendę skurde ir smurte, juos išnaudoja tie, kurie siekia pasinaudoti jais kaip marionetėmis remti terorizmą ir ekstremizmą“, – kalbėjo D. Trumpas šalia stovint Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu. 

„Jie nusipelno daug geresnio gyvenimo“, – sakė D. Trumpas.

Kaip anksčiau pranešė JAV pareigūnai, prezidento plane raginama įkurti Palestinos valstybę su sostine dalyje rytų Jeruzalės ir ketveriems metams įšaldyti naujų Izraelio nausėdijų statybas, o per šį laiką turėtų būti sutarta dėl išsamių detalių. Tačiau kol kas neaišku, ar veiklos įšaldymas būtų pratęstas, jei per tą laiką nepavyks pasiekti galutinio susitarimo.

Antradienį pristatomame plane numatyta daugiau nei dvigubai padidinti palestiniečių kontroliuojamą teritoriją, nors taip pat pripažįstamas Izraelio suverenumas didžiojoje dalyje nausėdijų Vakarų Krante. Tam, beveik neabejojama, prieštaraus palestiniečiai.

Palestiniečiai jau atmetė D. Trumpo planą, kaltindami JAV vadovą šališkumu Izraeliui.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 28 20:11
Spausdinti