Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„IDA“
Staigūs potvyniai Niujorke pareikalavo mažiausiai aštuonių gyvybių
BNS
Scanpix
Patvinusios gatvės Niujorko mieste.

Mažiausiai aštuoni žmonės žuvo Niujorką trečiadienio vakarą užklupus staigiems potvyniams ir rekordinei liūčiai, naujienų agentūrą AFP informavo šaltiniai policijoje.

Gatvės virto upėmis, o miesto metropoliteno stotys taip pat buvo užtvindytos. Niujorko metropoliteno transporto tarnyba pranešė, kad paslaugų teikimas faktiškai nutrauktas.

Niujorko valstijos gubernatorė Kathy Hochul ir Niujorko miesto meras Billas de Blasio ketvirtadienį paskelbė nepaprastąją padėtį, audrai „Ida“ sukėlus didelius potvynius JAV finansiniame ir kultūriniame centre.

Policija nenurodė, kokiomis aplinkybėmis žuvo tie aštuoni žmonės.

Rekordinės liūtys

Gretimo Naujojo Džersio gubernatorius Philas Murphy irgi paskelbė savo valstijoje nepaprastąją padėtį. CNN pranešė, kad Naujojo Džersio Paseiko mieste žuvo mažiausiai vienas žmogus, o bendras patvirtintų „Ida“ aukų skaičius išaugo iki 15.

„Šįvakar išgyvename istorinį orų įvykį su rekordinėmis liūtimis visame mieste, žiauriais potvyniais ir pavojingomis sąlygomis mūsų keliuose“, – tviteryje sakė Niujorko meras B. de Blasio, paskelbęs mieste nepaprastąją padėtį.

„Ida“, kuri sekmadienį kaip 4 kategorijos uraganas pasiekė JAV pietinę Luizianos valstiją, slinkdama į šiaurę sukėlė tornadų ir potvynių.

„Slėpkitės DABAR. Ore blaškomos nuolaužos bus pavojingos žmonėms, kurie bus užklupti nepasislėpę. Persikelkite į apatinius aukštus ir nebūkite šalia langų“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Niujorko miesto gyventojų informavimo ir perspėjimo apie nelaimes tarnyba.

Niuarko, „LaGuardia“ ir Johno F. Kennedy (JFK) oro uostuose buvo atšaukti šimtai skrydžių, dėl potvynių sustojo eismas pagrindiniuose šio didmiesčio rajonų, įskaitant Manhataną, Bronksą ir Kvinsą, keliuose.

Filmuotoje medžiagoje buvo matyti gatvėse apsemtų automobilių, o pareigūnai ragino gyventojus nevažinėti užtvindytais keliais.

„Jūs nežinote, koks vandens gylis, ir tai yra per daug pavojinga“, – tviteryje sakė Nacionalinės orų tarnybos (NWS) Niujorko skyrius.

NWS užfiksavo, kad vos per valandą Niujorko Centriniame parke iškrito 8 cm kritulių – rekordiškai daug šiai vietai.

Anksčiau mieste buvo paskelbtas retas perspėjimas apie gresiančius staigius potvynius ir gyventojai paraginti pasitraukti į aukštesnes vietas.

„Reikšmingi ir gyvybei pavojingi staigūs potvyniai tikėtini teritorijose nuo Atlanto vidurio valstijų iki Naujosios Anglijos“, – nurodė NWS ir pridūrė, kad ketvirtadienį regione gali iškristi nuo 8 iki 20 cm kritulių.

Už 50 km nuo JAV sostinės esančiame Anapolyje tornadas vartė medžius ir elektros perdavimo linijų atramas.

Tornadų grėsmė išlieka

NWS įspėjo, kad tornadų grėsmė išliks kai kuriuose pietiniuose Konektikuto rajonuose, Naujojo Džersio šiaurėje ir Niujorko valstijos pietuose.

„Somerseto apygardoje tęsiasi itin pavojingi ir potencialiai mirtini staigūs potvyniai“, – trečiadienį vėlai vakare tviteryje parašė NWS ir paskelbė nuotrauką, kurioje matyti vandens apsemta mašina.

Prognozuota, kad „Ida“ toliau slinks į šiaurę ir ketvirtadienį atneš smarkias liūtis į Naująją Angliją, kuri rugpjūčio pabaigoje nukentėjo nuo retos tropinės audros.

JAV prezidentas Joe Bidenas ketina penktadienį vykti į Luizianą, kur „Ida“ sugriovė daug pastatų ir paliko be elektros daugiau kaip milijoną namų ūkių.

Uraganai nėra retas reiškinys Jungtinių Valstijų pietuose, tačiau mokslininkai perspėja, kad dėl klimato kaitos šiltėjant vandenyno paviršiui intensyvėja ciklonų aktyvumas, o tai kelia vis didesnę grėsmę pasaulio pakrančių bendruomenėms.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 02 15:56
Spausdinti