Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SLOVAKIJA
Slovakijoje keisis valdžia – rinkimus laimėjo opozicija
BNS
Pixabay
Slovakijos vėliava.

Slovakijos valdantiesiems kairiesiems populistams pralaimėjus rinkimus, naująją šalies, euro zonos narės, vyriausybę greičiausiai formuos centro dešinės opozicinė partija „Paprasti žmonės“ (OLaNO), didžiausią dėmesį skirianti kovai su kyšininkavimu. 

OLaNO lyderiui Igoriui Matovičiui, pažadėjusiam imtis priemonių pažaboti korupciją teismų sistemoje ir policijoje, pavyko mobilizuoti rinkėjus, pasipiktinusius korupciją tyrusio žurnalisto Jano Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymu 2018 metais ir jiems mirus paaiškėjusiais aukšto rango pareigūnų korupcijos atvejais. 

Jų nužudymas, kurį, kaip įtariama, užsakė vienas su politikais susijęs verslininkas, išprovokavo didžiausius nuo komunistų laikų antivyriausybinius protestus ir privertė įtakingosios kairės partijos „Smer-SD“ („Kursas-socialdemokratija“) lyderį Robertą Fico užleist premjero postą kitam šios partijos nariui Peteriui Pellegrini.

P. Pellegrini praėjusią naktį pripažino pralaimėjęs šeštadienio rinkimus ir pasveikino 46 metų I. Matovičių –  buvusį žiniasklaidos verslininką, kuris tapo milijonieriumi ir prieš dešimtmetį įkūrė OLaNO,  su įspūdinga pergale. 

„Žmonės nori, kad išvalytume Slovakiją. Jie nori, kad padarytume Slovakiją sąžininga šalimi, kurioje įstatymai galioja visiems“, – I. Matovičius sakė žurnalistams rinkimų naktį, negalutiniams rezultatams parodžius, kad jo partija sparčiai žengia pergalės link.

„Nulinė tolerancija“ korupcijai

„Slovakiją pažadino Jano Kuciako ir Martinos Kušnirovos nužudymas“, – pareiškė jis ir pažadėjo, kad jo vyriausybė laikysis „nulinės tolerancijos korupcijai“ politikos. 

Vis dėlto Bratislavoje dirbantis politikos apžvalgininkas Jurajus Marušiakas mano, kad centro dešinės OLaNO pergalė neturėtų būti vertinama kaip visiškas populistinės politikos atmetimas.

Apžvalgininkas pavadino „Smer-SD“ pralaimėjimą „dešiniojo sparno konservatyvaus populizmo pergale“, primenančią dešiniųjų populistų partijų iškilimą kaimyninėse ES šalyse. „Šiuo atžvilgiu padėtis Slovakijoje primena jos kaimynių Vengrijos, Lenkijos ar Čekijos situaciją“, – sakė jis. 

J. Marušiakas pridūrė, kad OLaNO yra labiau „heterogeniška, protesto tipo partija“ nei kitos valdančiosios dešiniosios partijos regione.  Skirtingai nei kai kurios euroskeptiškos ar prorusiškos populistinės partijos, OLaNO tvirtai palaiko Slovakijos narystę ES ir NATO.

Derybos dėl koalicijos 

Remiantis rezultatais iš visų rinkimų apylinkių, OLaNO laimėjo 25,05 proc. rinkėjų balsų ir 53 mandatus 150 vietų parlamente ir dabar, manoma, sieks suformuoti 78 mandatų turėsiančią valdančiąją koaliciją. 

I. Matovičius tikisi pradėti derybas su visomis partijomis, išskyrus 18,29 proc. balsų ir 38 mandatų gavusią „Smer-SD“ ir kraštutinių dešiniųjų partiją „Mūsų Slovakija“ (LSNS), kuri surinko 7,97 proc. balsų ir turės 17 vietų parlamente.  

Pasak OLaNO lyderio, jis tikisi pradėti derybas su 17 mandatų laimėjusia konservatyviąja partija „Mes – šeima“ ir su liberaliosiomis „Laisve ir solidarumu“ (SaS) ir buvusio premjero Andrejaus Kiskos partija „Už žmones“, užsitikrinusiomis atitinkamai 13 ir 12 vietų. 

Vis dėlto sekmadienį partijos lyderis tvirtino nesąs tikras, ar taps premjeru. Anot jo, tai priklausys nuo to, ar pavyks susitarti su koalicijos partneriais, nes priešingu atveju „galią nuspręsti“ turi Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova. 

Liberalė Z. Čaputova sekmadienį feisbuke pranešė, kad apie savo „tolesnius žingsnius“ paskelbs pirmadienį.  I. Matovičius anksčiau sakė, kad prezidentė telefonu pakvietė jį derėtis. Konstitucija nenustato, per kiek laiko turi būti suformuota vyriausybė. Prezidentė privalo sušaukti pirmąją naujojo parlamento sesiją per 30 dienų nuo oficialių rinkimų rezultatų paskelbimo.

Remiantis rezultatais iš visų apylinkių, šeštadienį rinkimuose dalyvavo 65,80 proc. rinkėjų – daugiausia per beveik du dešimtmečius.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 01 18:41
Spausdinti