Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SLOVAKIJA
Slovakija ties posūkiu: kaip rinkėjai įvertins valdžioje buvusius populistus?
BNS
Scanpix
Slovakijoje vyksta parlamento rinkimai.

Slovakai šiandien balsuoja visuotiniuose rinkimuose, kuriuose populistų koalicija kovoja dėl išlikimo, visuomenėje neslopstant pasipiktinimui žurnalisto nužudymu 2018 metais.

Žurnalisto Jano Kuciako, kurio straipsniai atskleidė korupciją šios euro zonos valstybės valdžios sluoksniuose, ir jo sužadėtinės Martinos Kušnirovos nužudymą, kaip įtariama, užsakė vienas su politikais susijęs verslininkas. Šios gangsterių stiliumi įvykdytos žmogžudystės tapo žaibolaidžiu visuomenės pasipiktinimui dėl šalyje išsikerojusios korupcijos.

Apklausos rodo, kad nuo J. Kuciako nužudymo netikėtų padarinių smarkiai nukentėjusi Roberto Fico valdančioji populistinė kairės partija „Smer-SD“ („Kursas-socialdemokratija“) atkakliai kovoja su kylančia centro dešinės opozicine partija „Paprasti žmonės“ (OLaNO), didžiausią dėmesį skiriančia kovai su kyšininkavimu.

Prieš pat rinkimus atlikta agentūrų AKO ir „Focus“ apklausa, kurios rezultatai siekiant apeiti prieš rinkimus įsigaliojusį draudimą šią savaitę buvo paskelbti kaimyninėje Čekijoje, rodo, kad OLaNO net aplenkė „Smer-SD“ 3,5 procento.

„Permainų čia labai reikia“, – naujienų agentūrai AFP sakė 35 metų biuro darbuotoja Daniela Jonašova, balsavusi už OLaNO vienoje rinkimų apylinkėje Bratislavoje. Ji atėjo balsuoti netrukus po to, kai rinkimų apylinkės 8 val. Lietuvos laiku buvo atidarytos.

„Man patinka, kaip [OLaNO lyderis Igoris] Matovičius parodo, kas blogai Slovakijoje. Tikiu, kad jis atneš tikrų permainų“, – pridūrė D. Jonašova, turėdama galvoje OLaNO dėmesį kovai su korupcijai.

„Padorumas politikoje“ 

Kaip sakė Bratislavoje dirbantis politikos analitikas Radoslavas Štefančikas, „šie rinkimai pirmiausia yra apie padorumo politikoje troškimą“. „Vietoje to, kad protestuotų prieš valdančiąją partiją „Smer-SD“ gatvėse, žmonės tai darys rinkimų apylinkėse“, – AFP sakė R. Štefančikas.

J. Kuciako ir M. Kušnirovos nužudymas, išprovokavęs didžiausius nuo komunistų laikų antivyriausybinius protestus, privertė pasitraukti premjerą R. Fico. Vyriausybės vadovo postą tuomet užėmė jo kolega partijoje Peteris Pellegrini.

Toliau rutuliojantis įvykiams, „iš niekur“ atėjusi liberalių pažiūrų teisininkė ir kovos su korupcija aktyvistė Zuzana Čaputova laimėjo pernai įvykusius 5,4 mln. gyventojų turinčios šalies prezidento rinkimus.

Politikos analitikas Grigorijus Mesežnikovas mano, kad „Jano Kuciako nužudymas performavo visą politikos sceną, nes atsirado ir iškart paramos sulaukė naujos liberalų demokratų partijos“. „Labiausiai tikėtinas scenarijus yra centro dešinės į demokratiją orientuotos šešių ar net septynių partijų koalicinės vyriausybės sukūrimas“, – sakė G. Mesežnikovas.

OLaNO 46 metų lyderis ir parlamentaras I. Matovičius, pažadėjęs pergalės atveju iš karto prastumti kovos su korupcija priemones, regis, pakurstė visuomenės pasipiktinimą dėl žurnalisto bei jo sužadėtinės nužudymo ir korupcijos valdžios sluoksniuose.

Ekscentriškas I. Matovičius, buvęs žiniasklaidos bosas, kuris tapo milijonieriumi, OLaNO įkūrė prieš dešimtmetį. Šis politikas, kuris moka bendrauti su žiniasklaida, bet yra neprognozuojamas, galėtų tapti premjeru, jei jam pavyktų suvienyti susiskaldžiusią opoziciją, sako analitikai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 29 12:04
Spausdinti