Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


REŽIMAS
Skelbiama, kad Minske sulaikyta viena iš Baltarusijos opozicijos lyderių M. Kalesnikava
BNS
Scanpix
Maryja Kalesnikava.

Minske nežinomi vyrai juodais drabužiais pirmadienio rytą sučiupo garsią Baltarusijos opozicijos veikėją Maryją Kalesnikavą ir įstūmė ją į mikroautobusą, remdamasi liudininkais pranešė jos komanda.

M. Kalesnikava buvo viena iš opozicijos kandidatės ginčijamuose rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimuose Sviatlanos Cichanouskajos kampanijos partnerių.

M. Kalesnikava priklauso opozicijos Koordinacinei tarybai, raginančiai ilgametį autoritarišką šalies prezidentą Aliaksandrą Lukašenką taikiai perduoti valdžią. Nuo pat rinkimų šalyje vyksta masiniai protestai prieš oficialius rinkimų rezultatus, pagal kuriuos laimėjo A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Nežinomi vyrai M. Kalesnikavą sulaikė Minsko centre ir išsivežė ją mikroautobusu su užrašu „Ryšiai“, pasakojo liudininkai. M. Kalesnikavos telefonas yra išjungtas. Minsko milicija pareiškė nesulaikiusi Koordinacinės tarybos prezidiumo narės. 

Kiek vėliau Vidaus reikalų ministerijos atstovė Volha Čemodanova nurodė, kad ministerija neturi informacijos apie M. Kalesnikavos ir dar dviejų Koordinacinės tarybos narių sulaikymą. „Informacijos neturime“, – sakė ji.

Viena liudininkė vardu Anastasija portalui tut.by pasakojo pirmadienį maždaug 10 val. (ir Lietuvos laiku) mačiusi, kaip kaukėti vyrai įstumia M. Kalesnikavą į mikroautobusą ir paima jos mobilųjį telefoną. Baltarusijos pareigūnai jau yra sulaikę kelis Koordinacinės tarybos narius ir apklausę kitus narius, įskaitant M. Kalesnikavą, vykdydami tyrimą dėl įtariamo bandymo užgrobti valdžią.

38 metų M. Kalesnikava vienintelė iš trijų S. Cichanouskajos kampanijai vadovavusių moterų dar yra Baltarusijoje, kur augantis opozicijos judėjimas rengia didžiules demonstracijas nepaisydamas A. Lukašenkos bauginamo jėgos demonstravimo. S. Cichanouskaja išvyko į kaimyninę Lietuvą, o kita jos kampanijos partnerė Veranika Capkala šiuo metu yra Ukrainoje.

M. Kalesnikava, fleitininkė ir muzikos mokytoja, į politiką atėjo su opozicijos politiko, buvusio bankininko Viktaro Babarykos rinkimų kampanija. V. Babaryka siekė varžytis su A. Lukašenka rinkimuose, bet buvo įkalintas, jam buvo uždrausta kandidatuoti.

Kai S. Cichanouskajai, anglų kalbos mokytojai ir vertėjai be politinės patirties, netikėtai buvo leista kelti savo kandidatūrą į prezidentus, M. Kalesnikava ir V. Capkala ją parėmė ir drauge su ja kalbėdavo mitinguose. Moterų skiriamuoju ženklu tapo jų gestai: S. Cichanouskaja iškeldavo kumštį, M. Kalesnikava rodydavo iš pirštų suformuotą širdį, o V. Capkala – pergalės ženklą.

M. Kalesnikava ir kiti V. Babarykos kampanijos nariai praėjusį mėnesį paskelbė kuriantys naują opozicinę partiją „Kartu“.

Pagrobimas yra gėdingas

Baltarusijos opozicijos atstovės M. Kalesnikavos pagrobimas yra gėdingas, ji turi būti nedelsiant paleista, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Vietoje to, kad kalbėtųsi su Baltarusijos žmonėmis, nueinanti valdžia bando (lyderius) ciniškai pašalinti po vieną. M. Klenikavos pagrobimas Minsko senamiestyje yra gėdingas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė L. Linkevičius. „21-ame amžiuje taikomi stalinistiniai NKVD metodai. Ji turi būti paleista nedelsiant“, – įraše pažymėjo užsienio reikalų ministras.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 07 12:25
Spausdinti