Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PAAIŠKINIMAI
Signalas Rusijai: dėl A. Navalno Vokietija grasina sankcijomis
BNS
Scanpix
Heiko Maasas.

Vokietija trečiadienį perspėjo Rusiją, kad ji „neišvengiamai“ sulauks sankcijų, jeigu nebendradarbiaus ir nesuteiks informacijos apie Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimą.

„Buvo įvykdytas rimtas tarptautinės teisės pažeidimas panaudojant kovinę cheminę medžiagą, ir tai negali būti palikta be pasekmių“, – įstatymų leidėjams sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas. „Aišku, jog jeigu šie įvykiai nebus paaiškinti, jeigu reikalinga informacija nebus pateikta, tuomet tikslingos ir proporcingos sankcijos atsakingiemsiems Rusijos pusėje bus neišvengiamos“, – perspėjo jis.

H. Maasas pažymėjo, kad iki šiol Maskva nepateikė jokių paaiškinimų dėl A. Navalno, tik reiškė absurdiškus priekaištus Vokietijai ir Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai (OPCW), antradienį patvirtinusiai, kad Rusijos opozicijos lyderio organizme aptikta Sovietų Sąjungoje sukurtos kovinės nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ vienos iš atmainų pėdsakų.

„Mūsų duomenimis, iki šiol nebuvo jokių [Rusijos] paaiškinimų dėl šio reikalo“, – Bundestage sakė diplomatijos vadovas.

Rugpjūčio 20 dieną A. Navalnas blogai pasijuto ir prarado sąmonę lėktuve, skridusiame iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą. Tuomet laineris skubiai nusileido Omsko mieste, kur opozicionierius buvo hospitalizuotas ištiktas komos. Rugpjūčio 22 dieną jis buvo pergabentas į Vokietiją ir buvo gydomas Berlyno klinikoje „Charite“. Rugsėjo 2 dieną Vokietijos vyriausybė, remdamasi kariuomenės laboratorijos tyrimo išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme rasta „Novičiok“ grupės medžiagos pėdsakų.

Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Londonas, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė. Prancūzija ir Švedija nepriklausomai patvirtino Vokietijos išvadas.

Rugsėjo 7-ąją „Charite“ pranešė, kad A. Navalnas buvo pažadintas iš dirbtinai palaikomos komos ir kad jo būklė pagerėjo. Vėliau jis buvo išrašytas iš ligoninės. Rusija tvirtina, kad jos medicinos laboratorijų atlikti testai neparodė, kad A. Navalnas būtų kaip nors apnuodytas, ir atmetė pirminius Vokietijos pareiškimus apie ėminiuose aptiktus „Novičiok“ pėdsakus, pareiškusi, kad reikia daugiau įrodymų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 07 15:27
Spausdinti