Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


KORĖJOS PUSIASALIS
Seulas vėl erzina Pchenjaną: pradėjo tyrimą Šiaurės Korėjos lyderio sesers atžvilgiu
BNS
Scanpix
Kim Jong Unas.

Seulo prokurorai pradėjo precedento neturintį tyrimą Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno įtakingos sesers atžvilgiu dėl praėjusį mėnesį Pchenjano susprogdinto abiejų šalių ryšių palaikymo biuro, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

Šis žingsnis veikiausiai įsiutins branduolinį arsenalą turinčią Šiaurės Korėją, pastaraisiais mėnesiais ne kartą smerkusią savo pietinę kaimynę ir nevengusią net asmeninių prezidento Moon Jae-ino įžeidimų.

Seulo centrinės apygardos prokurorai iš vieno šiame mieste dirbančio teisininko gavo baudžiamąjį skundą dėl Kim Yo-jong ir pradėjo atitinkamą tyrimą, naujienų agentūrai AFP sakė prokuratūros atstovė.

Praėjusį mėnesį Pchenjanas susprogdino abiejų Korėjų ryšių palaikymo biurą savo sienos pusėje, kelios dienos po Kim Yo-jong – vienos artimiausių jos brolio patarėjų – pareiškimo, kad tas „nenaudingas“ pastatas netrukus „visiškai sugrius“.

Prieš jį susprogdindama Šiaurės Korėja paskelbė virtinę tulžingų priekaištų Seului dėl skrajučių su režimui nepalankia propaganda, kurias perbėgėliai balionais ar plūduriuojančiais buteliais siuntė per militarizuotą sieną.

Pchenjanas buvo dar labiau padidinęs spaudimą savo grasinimais imtis karo veiksmų prieš Seulą, tačiau vėliau staiga nusprendė sumažinti įtampą ir atsisakė tų planų.

Savo skunde teisininkas Lee Kyung-jae teigia, kad susprogdintas ryšių biuras buvo Pietų Korėjos nuosavybė, nes jis buvo renovuotas iš Seulo skirtų lėšų, nors ir buvo įsikūręs šiaurinėje pasienio pusėje.

Kim Yo-jong „panaudojo sprogmenis, kad sunaikintų“ Pietų Korėjos „kvazidiplomatinės misijos pastatą, tarnavusį visuomenės interesams“, pabrėžiama skunde.

Lee Kyung-jae taip pat pateikė skundą dėl Pak Jong-chono – Šiaurės Korėjos kariuomenės generalinio štabo viršininko – vaidmens tame incidente.

Pietų Korėjos baudžiamajame kodekse, pabrėžė teisininkas, už turto apgadinimą ar taikos trikdymą pasitelkiant sprogmenis numatoma mirties arba mažiausiai septynerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Mirties bausmė formaliai tebetaikoma Pietų Korėjoje, nors nuo 1997 metų šalyje neįvykdyta nė vienos egzekucijos.

Iš tikrųjų Seulo pareigūnams būtų beveik neįmanoma nubausti Kim Yo-jong ar Pak Jong-chongo, tačiau Lee Kyung-jae naujienų agentūrai „Yonhap“ pareiškė taip tenorįs „informuoti Šiaurės Korėjos žmones apie jų lyderių veidmainystę“.

Tokia žinia nuskambėjo savaitė po to, kai teismas Seule liepė Pchenjano režimo lyderiui išmokėti kompensaciją karo belaisviams, dešimtmečius praleidusiems Šiaurės Korėjoje. Šis žingsnis galėtų sukurti plačių pasekmių turintį teisinį precedentą suskaidytame pusiasalyje.

Abiejų Korėjos santykiai aštrėja nuo praėjusių metų pradžios, kai žlugo Hanojuje vykęs Kim Jong-uno susitikimas su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, kilus nesutarimams dėl to, ko turėtų atsisakyti Šiaurės Korėja mainais į tarptautinių sankcijų švelninimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 16 17:56
Spausdinti