Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RELIGIJA
Serbijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchas Irenėjus mirė nuo COVID-19 komplikacijų
BNS
Scanpix
Patriarchas 2018 m.

Serbijos Ortodoksų Bažnyčios patriachas Irinėjus mirė dėl koronavirusinės infekcijos komplikacijų būdamas 90 metų, penktadienį pranešė visuomeninė televizija RTS.

Bažnyčios vadovas nuo lapkričio 4 dienos buvo gydomas specializuotoje Belgrado ligoninėje, kai jam buvo testu patvirtinta COVID-19.

Nors Bažnyčia skelbė, kad patriarchui jokie simptomai nepasireiškė, o jo būklė – „puiki“, jis ėmė smarkiai karščiuoti ir dėl lėtinių širdies problemų jo būklė pradėjo sparčiai blogėti.

Ketvirtadienį buvo pranešta, kad dvasininko sveikatos būklė dar labiau pablogėjo, jam buvo pradėtas dirbtinis plaučių ventiliavimas.

„Netrukus informuosime visuomenę dėl kitų detalių apie laidotuves“, – sakoma Bažnyčios pareiškime.

Koronavirusas sudavė ne vieną smūgį Serbijos Ortodoksų Bažnyčios vadovybei: spalio pradžioje nuo COVID-19 taip pat mirė įtakingas vyskupas Amfilochijė, vadovavęs vyskupijai kaimyninėje Juodkalnijoje.

Patriarchas Irinėjus, kurio pasaulietiškas vardas – Miroslavas Gavrilovičius, gimė 1930 metų rugpjūčio 28 dieną Vidovos kaime centro vakarinėje Moravicos srityje. 1951 metais jis baigė Prizreno dvasininkų seminariją, paskui studijavo Belgrado universiteto teologijos fakultete ir baigė aspirantūrą Atėnų universiteto teologijos fakultete. Baigęs studijas jis atliko karinę tarnybą.

1959 metais Irinėjus buvo įšventintas į vienuolius, o 1974 metų gegužę buvo išrinktas Serbijos patriarcho vyskupu vikaru.

Serbijos Ortodoksų Bažnyčios 45-uoju patriarchu jis buvo išrinktas 2010 metų sausio 22 dieną, mirus itin gerbiamam patriarchui Pavlei. 

Paskutinį kartą Irinėjus viešumoje pasirodė trys dienos prieš tai, kai buvo paguldytas į ligoninę, – vadovavo savo neoficialaus pavaduotojo laidotuvėms Podgoricoje.

Toje laidotuvių ceremonijoje dalyvavo tūkstančiai žmonių, nesilaikiusių socialinio atstumo. Dauguma laidotuvėse dalyvavusių dvasininkų, tarp jų patriarchas, nedėvėjo kaukių.

Tos laidotuvės papiktino sveikatos apsaugos pareigūnus, susiejusius jas su beprecedenčiu naujų COVID-19 atvejų šuoliu.

Kontroversija 

Didžioji 7 mln. Serbijos gyventojų dauguma laiko save krikščioniais ortodoksais, o Ortodoksų Bažnyčia yra didelė jėga šioje Balkanų šalyje.

„Buvo garbė jus pažinoti. Tokie kaip jūs niekada neišeina“, – socialiniame tinkle „Instagram“ parašė Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius.

Nors Serbijos Ortodoksų Bažnyčia turi didelę įtaką regione, Irinėjus netapo toks populiarus kaip jo pirmtakas.

Ortodoksų sluoksniuose jis buvo laikomas nuosaikiu patriarchu, neatmetančiu šimtmečius įtemptų santykių su Katalikų Bažnyčia gerinimo. Jis net buvo prasitaręs apie popiežiaus vizito galimybę.

Politikos fronte Irinėjus aktyviai agitavo prieš Kosovo nepriklausomybę, kurią ši buvusi Serbijos provincija paskelbė 2008 metais.

Kosove, kur gyvena daugiausia albanai, yra svarbių Serbijos Ortodoksų Bažnyčios vienuolynų ir bažnyčių. Irinėjus net grasino smurtu, jei bus pripažinta, kad šios šventos vietos priklauso Kosovui.

Jei būtų siekiama jėga atimti iš Serbijos jos kultūrinį ir istorinį paveldą, Irinėjus 2015 metais per valstybinę televiziją žadėjo: „Mes darysime visa, ką galime, kad apgintume jas, taikiomis priemonėmis ar jėga.“

Irinėjus atvirai reiškė savo nepritarimą abortams, o 2017 metais sukėlė kontroversiją vietos laikraščiui pasakęs, jog „moters pareiga gimdyti, kad tauta atsinaujintų“.

2014 metais Irinėjus pasmerkė metinį LGBT paradą Belgrade, dažnai keliantį įtampą Serbijoje. Pasak patriarcho, šis renginys yra „amoralus, primestas homoseksualų lobistų ir jų globėjų iš Vakarų Europos“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 20 08:42
Spausdinti