Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


BALTARUSIJA
S. Cichanouskaja EP atstovams: mes jau nesame mažuma, dabar mes – dauguma
BNS
Scanpix
Sviatlana Cichanouskaja.

Buvusi opozicijos kandidatė Baltarusijos prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja sako, kad laisvų rinkimų Baltarusijoje reikalaujantys protestuotojai nebėra opozicija, tai – dauguma, o šalyje vyksta taiki demokratinė revoliucija. 

„Baltarusija pabudo. Mes jau nesame opozicija – dabar mes esame dauguma, vyksta taiki revoliucija“, – Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto nariams antradienį sakė Baltarusijos nacionalinė lyderė. 

„Ši revoliucija nėra geopolitinė, tai nei prorusiška, nei antirusiška revoliucija, tai nėra ir antieuropietiška ar proeuropietiška revoliucija, tai – demokratinė revoliucija“, – pridūrė ji.

Šiuo metu Vilniuje esanti S. Cichanouskaja pakartojo, kad baltarusiai reikalauja laisvų rinkimų.

„Baltarusių reikalavimas paprastas – laisvi ir sąžiningi rinkimai. Tai – gatvėje protestuojančių žmonių reikalavimas“, – teigė S. Cichanouskaja.

Ji taip pat dar kartą pakartojo prašymą gerbti baltarusių laisvę apsispręsti.

„Prašau visų pasaulio šalių gerbti fundamentalią tautos teisę apsispręsti. Prašau visų pasaulio šalių gerbti Baltarusijos suverenitetą. Prašau visų pasaulio šalių gerbti Baltarusijos teritorinį vientisumą“, – kalbėjo buvusi kandidatė Baltarusijos prezidento rinkimuose.

Jos teigimu, tikslą – laisvus ir sąžiningus rinkimus – galima pasiekti dialogu.

„Noriu pareikšti, kad esame pasiruošę dialogui su valdžia. Esame pasiruošę paskirti derybininkus ir tikimės apsvarstyti tarptautinių organizacijų tarpininkavimą šiam dialogui palengvinti“, – teigė S. Cichanouskaja.

Ji pridūrė, kad šiuo metu režimas į dialogui skirtą Koordinacinę tarybą reagavo grasinimais ir bauginimais prieš visus jos narius, įskaitant ir Nobelio premijos laureatę Sviatlaną Aleksijevič.

„Bauginimai mūsų nepaveiks, mes nenurimsime. Mes reikalaujame gerbti mūsų pamatines teises, reikalaujame paleisti politinius kalinius ir sustabdyti valdžios smurtą“, – tvirtino Baltarusijos nacionalinė lyderė.

S. Cichanouskaja į Lietuvą atvyko po to, kai paskelbė nepripažįstanti autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos pergalės per rugpjūčio 9 dienos prezidento rinkimus.

Pastarąsias dvi savaites Baltarusijoje vyksta didžiulės demonstracijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą ir valdžios smurtą, jų metu A. Lukašenka raginamas palikti pareigas.

ES diplomatijos vadovas pasirengęs vykti į Baltarusiją padėti sureguliuoti krizę

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis yra pasirengęs nuvykti į Minską ir išreiškė norą paremti Baltarusijos demokratizavimo pastangas, antradienį pranešė Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) generalinė sekretorė Helga Schmid.

„Šią savaitę įvyks neeilinis ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) posėdis, kuriame norima aptarti, kaip palaikyti baltarusius. Buvo pasiūlyta šį posėdį surengti Minske. Vyriausiasis įgaliotinis šiuo klausimu aiškiai pasisakė: jis pasirengęs dalyvauti šiuose vizituose ir visose demokratizavimo bei taikaus sprendimo paieškų pastangose“, – sakė H. Schmid per Europos Parlamento užsienio reikalų komiteto posėdį vaizdo konferencijos formatu.

„Vyriausiasis įgaliotinis pasirengęs išvykti,.. net jei dėmesys dabar sutelktas pirmiausia į ESBO pasiūlymus, kuriuos esame pasirengę palaikyti“, – pridūrė aukšto rango pareigūnė.

Jos teigimu, J. Borrellis aktyviai siekia, kad į Baltarusijos reikalus nebūtų leista kištis iš išorės, ir ragina Baltarusijos valdžią dalyvauti nacionaliniame dialoge.

H. Schmid priminė, kad Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis padėtį Baltarusijoje aptarinėjo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Mes palaikome Baltarusijos nepriklausomybę ir suverenitetą, taip pat remiame nepriklausomą ir laisvą baltarusių tautos pasirinkimą. Ir mes įsitikinę, kad tokios pačios pozicijos laikosi Rusija“, – sakė H. Schmid.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 25 14:46
Spausdinti