Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


PROTESTAI RUSIJOJE
Rusijos prokurorai po 3,3 tūkst. protestuotojų sulaikymo tiria galimą policijos smurtą
BNS
Scanpix.
Protestai vyko visoje Rusijoje.

Po šeštadienį įvairiuose Rusijos miestuose įvykusių demonstracijų, kurių dalyviai reiškė paramą suimtam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui ir per kuriuos, nepriklausomos stebėjimo grupės „OVD Info“ sekmadienį paskelbtais duomenimis, buvo sulaikyta per 3,3 tūkst. protestuotojų, prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo teisėsaugos pareigūnų smurto.

A. Navalnui paraginus protestuoti prieš prezidento Vladimiro Putino valdymą, į gatves visoje šalyje šeštadienį išėjo dešimtys tūkstančių žmonių, o Maskvoje policija susirėmė su demonstrantais.

Charizmatiškiausias V. Putino kritikas buvo sulaikytas prieš savaitę Maskvos oro uoste, kai atvyko iš Vokietijos, kur kelis mėnesius buvo gydomas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius pareiškė, kad pasikėsinimą į jo gyvybę organizavo Kremlius.

Opozicijos mitingus stebinti „OVD Info“ sekmadienį pranešė, jog policija dešimtyse miestų suėmė mažiausiai 3 324 demonstrantus. Grupės duomenimis, Maskvoje buvo sulaikyta 1 320 žmonių, o Sankt Peterburge – 490.

Sulaikymų per opozicijos mitingus skaičius buvo didžiausias šiuolaikinės Rusijos istorijoje.

Per mitingus sostinėje ir Sankt Peterburge buvo sužeista nemažai protestuotojų.

Sankt Peterburgo prokuratūra vėlų šeštadienio vakarą paskelbtame pranešime nurodė atliekanti tyrimą dėl pažeidimų, įskaitant „teisėsaugos pareigūnų“ pažeidimus ir jėgos panaudojimą prieš nenustatytos tapatybės moterį.

Šis pranešimas pasirodė po to, kai vietos žiniasklaida paskelbė vaizdo įrašą, kurioje matyti, kaip vidutinio amžiaus moteris po riaušių policininko suduoto smūgio krenta ant žemės.

Vaizdo įraše moteris vardu Margarita Judina trijų policininkų su pilna riaušių malšinimo ekipuote klausia, kodėl jie suima jauną neginkluotą protestuotoją. Tuomet vienas iš policininkų smogia jai į pilvą.

Sankt Peterburgo Džanelidzės mokslo tyrimų instituto ligoninės atstovas sakė, kad M. Judina šeštadienio vakare buvo paguldyta į ligoninę dėl galvos traumos.

„Jos būklė sunki, – sekmadienį pareiškė ligoninės atstovas naujienų agentūrai AFP. – Ji gydoma intensyviosios terapijos skyriuje.“

Maskvos sveikatos apsaugos departamento spaudos tarnyba sekmadienį pareiškė, jog sostinės ligoninėse nebėra nė vieno nukentėjusiojo per šeštadienį įvykusias nesankcionuotas protesto akcijas – visi jie išleisti namo.

„Sausio 23 dieną po nesankcionuotų mitingų į miesto ligoninių priimamuosius buvo atvežti 29 žmonės. Visiems pacientams buvo suteikta būtina medicininė pagalba. Tolesnio gydymo stacionare niekam nereikėjo“, – nurodoma tarnybos pranešime.

Tuo tarpu naujienų agentūros „Interfax“ informuoti šaltiniai pranešė, jog medicininės pagalbos prireikė 60 protestų dalyvių.

Šeštadienio protestai įgavo beprecedentį geografinį mastą – į gatves išėjo protestuotojai daugiau kaip 100 miestų visoje šalyje.

Ruošiantis demonstracijoms A. Navalno komanda per „YouTube“ paskelbė reportažą, kuriame apžvelgiamas tyrimas dėl esą V. Putinui priklausančio prabangaus komplekso Juodosios jūros pakrantėje ir paragino opozicijos šalininkus išeiti į gatves.

Reportaže apie „Putino rūmus“ teigiama, kad Rusijos prezidentui priklauso 17 691 kvadratinio metro ploto valda – 39 kartus didesnis už Monako Kunigaikštystę.

Beveik dviejų valandų trukmės vaizdo reportažas nuo antradienio buvo peržiūrėtas beveik 78 milijonus kartų ir tapo žiūrimiausiu Kremliaus kritiko tyrimo filmu „YouTube“ platformoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 24 12:34
Spausdinti