Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJOS VYRIAUSYBĖ
Rusijos ministras pirmininkas – menkai žinomas karjeros biurokratas M. Mišustinas
BNS
Scanpix
Michailas Mišustinas.

Rusijos Valstybės Dūma ketvirtadienį patvirtino Federalinės mokesčių tarnybos vadovo Michailo Mišustino kandidatūrą į vyriausybės vadovo postą.

Jo kandidatūra buvo patvirtinta 383 balsais. Nė vienas įstatymų leidėjas nebalsavo „prieš“, susilaikė Komunistų partijos parlamentarai.

„Sprendimas priimtas“, – paskelbė Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas.

Pasiūlymas paskirti premjeru 53-ejų M. Mišustiną, palyginti menkai žinomą technokratą, nuo 2010 metų vadovaujantį mokesčių tarnybai, pasirodė po netikėto ministro pirmininko Dmitrijaus Medvedevo atsistatydinimo, V. Putinui pristačius virtinę konstitucinių reformų Rusijos politinei sistemai pertvarkyti.

V. Putinui savo metiniame kreipimesi į įstatymų leidėjus paskelbus apie pluoštą numatomų konstitucinių reformų, vyriausybės vadovas pareiškė, kad jas įgyvendinus pasikeis ne tik virtinė konstitucijos straipsnių, bet ir vykdomosios, įstatymų leidžiamosios ir teismų valdžių pusiausvyra.

V. Putinas padėkojo ministrų kabinetui už atliktą darbą ir paskelbė ketinantis sukurti RF Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojo pareigybę, kurią pasiūlys D. Medvedevui.

Karjeros biurokratas 

M. Mišustinas kaip karjeros biurokratas niekada neturėjo jokių politinių ambicijų, o jo vardas net nebuvo minimas tarp favoritų užimti Rusijos vyriausybės vadovo postą.

Tačiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiūlė Valstybės Dūmai apsvarstyti ilgamečio Rusijos federalinės mokesčių tarnybos vadovo 53 metų M. Mišustino kandidatūrą į ministro pirmininko postą, o ketvirtadienį žemieji parlamento rūmai greitai patvirtino jį premjeru.

Jo kandidatūrą V. Putinas pateikė trečiadienio vakarą, praėjus kelioms valandoms po premjero Dmitrijaus Medvedevo ir jo ministrų kabineto atsistatydinimo. Prieš tai V. Putinas pristatė virtinę konstitucinių reformų Rusijos politinei sistemai pertvarkyti, galinčių leisti jam išsaugoti valdžią 2024 metais pasibaigus jo prezidento kadencijai.

Dirbdamas biurokratinį darbą ir pastaruosius 10 metų vadovaudamas Rusijos mokesčių tarnybai M. Mišustinas stengėsi nelįsti į akis ir nesikišti į politiką. Jis nepriklauso jokiai politinei partijai ir retuose interviu dažniausiai kalba apie mokesčių administravimo naujoves.

Kremliaus šeimininko žingsnis sukrėtė Rusijos politikos elitą ir privertė susimąstyti, kas bus kiti ministrų kabineto nariai.

Vyriausybės pareigūnai ir verslininkai jį apibūdina kaip savo srities profesionalą ir gerą vadovą, nusimanantį ekonomikoje, todėl tinkantį dirbti vyriausybėje tokiu metu, kai Rusijos ekonomika yra nusilpusi.

M. Mišustinas yra vertinamas už Rusijos nelanksčios mokesčių administravimo sistemos modernizavimą ir mokestinių pajamų padidinimą. Vyriausybės pareigūnai ir verslininkai jį apibūdina kaip savo srities profesionalą ir gerą vadovą, nusimanantį ekonomikoje, todėl tinkantį dirbti vyriausybėje tokiu metu, kai Rusijos ekonomika yra nusilpusi.

„Pagrindinės naujo ministro pirmininko laukiančios užduotys bus susijusios su būtinybe modernizuoti ekonomiką, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė nepriklausomas politikos apžvalgininkas, buvęs Kremliaus kalbų rašytojas Abasas Galjamovas. – Mišustinas turi tokią patirtį turinčio žmogaus reputaciją.“

M. Mišustino politinių ambicijų ir patirties politikoje nebuvimas rodo, kad vadovaudamas ministrų kabinetui jis veikiausiai stropiai vykdys Kremliaus pageidavimus. Kai kurie apžvalgininkai nurodo, kad tai yra ypač svarbu V. Putino siūlomų konstitucinių reformų „pereinamuoju laikotarpiu“.

Informacinių technologijų srityje išsilavinimą turintis M. Mišustinas pastaruosius du dešimtmečius dirbo valstybės pareigūnu. Jo kopimas karjeros laiptais prasidėjo 1998 metais, kai jis tapo valstybinės mokesčių tarnybos vadovo pavaduotoju.

2010 metais, po dvejų vienoje privačioje investicijų bendrovėje praleistų metų, M. Mišustinas vėl sugrįžo į mokesčių tarnybą, kai V. Putinas, tuometinis ministras pirmininkas, paskyrė jį tarnybos vadovu. Maždaug 2,6 mln. JAV dolerių 2009 metais uždirbęs M. Mišustinas tuo metu buvo vienas iš trijų turtingiausių valstybės pareigūnų.

Per ilgus metus M. Mišustinas „sukūrė pažangią mokesčių tarnybą nuo nulio, panaudodamas modernias technologijas ir skaitmeninės ekonomikos priemones“, sakė Rusijos žemųjų parlamento rūmų pirmininkas Viačeslavas Volodinas.

Praėjusių metų lapkritį jis pranešė, kad sėkmingai surenkamų mokesčių suma šalyje nuo 2014 metų išaugo 1,4 karto, o pridėtinės vertės mokesčio surinkimas išaugo 64 procentais.

Vadovaujant M. Mišustinui, mokesčių tarnyba atidarė du didžiulius duomenų centrus, renkančius duomenis iš verslo įmonių ir mažmeninės prekybos kasos aparatų, taip siekiant geriau užtikrinti grynųjų pinigų srautų kontrolę. M. Mišustinas taip pat pristatė įvairių mokesčių mokėjimą palengvinančių internetinių paslaugų, kuriomis siekiama padidinti mokesčių surinkimą.

Praėjusių metų lapkritį jis pranešė, kad sėkmingai surenkamų mokesčių suma šalyje nuo 2014 metų išaugo 1,4 karto, o pridėtinės vertės mokesčio surinkimas išaugo 64 procentais.

M. Mišustino pertvarkos mokesčių srityje teikia vilties, kad tapęs ministru pirmininku jis sugebės atgaivinti sustingusią Rusijos ekonomiką, pastaraisiais metais keliančią vis didesnį rusų nusivylimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 16 15:00
Spausdinti