Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


REŽIMO OPOZICIJA
Rusijos medikai neigia patyrę išorės spaudimą dėl A. Navalno gydymo, Vokietija įtaria apnuodijimą
BNS
Scanpix
A. Navalną Omske gydę gydytojai.

Rusijos opozicijos veikėją Aleksejų Navalną Sibire gydę gydytojai pirmadienį paneigė, kad pareigūnai kaip nors kišosi dėl jo gydymo.

44 metų teisininkas, Kremliaus kritikas, ketvirtadienį netikėtai pasijuto blogai ir prarado sąmonę lėktuve, skridusiame iš Tomsko miesto į Maskvą. Laineris buvo priverstas skubiai nusileisti Omske, kur kovos su korupcija aktyvistas buvo skubiai nuvežtas į ligoninę.

44 metų Kremliaus kritikas į Berlyną šeštadienį buvo atskraidintas iš Sibiro, kur ketvirtadienį netikėtai pasijuto blogai ir prarado sąmonę lėktuve, skridusiame iš Tomsko miesto į Maskvą. Laineris buvo priverstas skubiai nusileisti Omske, kur kovos su korupcija aktyvistas buvo skubiai nuvežtas į ligoninę.

Padėjėjai sako manantys, kad A. Navalnas buvo apnuodytas ir kad nuodų buvo jo išgertoje arbatoje. Jų nuomone, su šiuo pasikėsinimu yra susijęs prezidentas Vladimiras Putinas.Berlynas: „visiškai tikėtina“, kad A. Navalnas buvo apnuodytas

Savo ruožtu Vokietijos vyriausybė pirmadienį paskelbė, jog „visiškai tikėtina“, kad garsiausia Rusijos opozicijos figūra Aleksejus Navalnas, šiuo metu gydomas vienoje Berlyno ligoninėje, buvo apnuodytas.

Rusų gydytojai dėl A. Navalno būklės kaltino medžiagų apykaitos sutrikimą. „Turime reikalų su pacientu, kuris, visiškai tikėtina, buvo apnuodytas“, – žurnalistams sakė Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas.

Omsko regiono Sveikatos apsaugos ministerija šeštadienį pranešė, kad A. Navalno šlapime aptikta kofeino ir alkoholio, bet „ne traukulius sukeliančių ar sintetinių nuodų“. „Įtariama,.. kad kažkas apnuodijo p. Navalną – kad kažkas rimtai apnuodijo p. Navalną; deja, tokių pavyzdžių yra Rusijos pastarųjų metų istorijoje, tad pasaulis šį įtarimą vertina labai rimtai“, – sakė S. Seibertas.

A. Navalną Omske gydę gydytojai pirmadienį ryte surengė spaudos konferenciją, kurioje neigė, kad jiems pareigūnai darė įtaką dėl gydymo. „Nebuvo jokios įtakos dėl paciento gydymo a priori ir jokios [įtakos] negalėjo būti“, – sakė Omsko 1-osios greitosios pagalbos ligoninės vyriausiasis gydytojas Aleksandras Murachovskis. „Su niekuo jokių diagnozių nederinome. Jokie gydytojai ar jokios kitos jėgos mūsų nespaudė“, – sakė jis.

Šeštadienį A. Navalno giminaičių prašymu jis specialiu lėktuvu buvo nuskraidintas į kliniką Vokietijoje. Giminaičiai skundėsi, kad Omsko ligoninė prastai aprūpinta, ir sakė, kad nepasitiki jos gydytojais. Žurnalistai ir A. Navalno sąjungininkai pranešė, kad ligoninėje buvo pilna policininkų, o A. Murachovskio kabinete sėdėjo pareigūnai civiliais drabužiais. „Negaliu jums pasakyti, kas jie yra“, – sakė vyriausiasis gydytojas. „Mano kabinete buvo daug žmonių, šiaip ar taip, [A. Navalnas] yra politinė figūra, – sakė jis. – Negaliu sakyti, kad jie ką nors padarė... Jie tiesiog atėjo ir paklausė, kas vyksta.“

Berlyno ligoninė „Charite“ sekmadienį paskelbė, kad A. Navalno būklė stabili. Omsko regiono Sveikatos apsaugos ministerija šeštadienį pranešė, kad A. Navalno šlapime aptikta kofeino ir alkoholio, bet „ne traukulius sukeliančių ar sintetinių nuodų“. „Taip, žinoma, radome medžiagų“, – sakė ligoninės vadovo pavaduotojas Anatolijus Kaliničenka ir pridūrė, kad A. Navalnas neapsinuodijo alkoholiu.

Gydytojai pakartojo, kad kraujo tyrimai neparodė buvus kokių nors nuodų. „Kraujyje nieko nebuvo“, – sakė A. Murachovskis. „Jei būtume nustatę apnuodijimą, ką nors patvirtinę, mums būtų daug lengviau“, – pabrėžė A. Kaliničenka.

Pasak Omsko gydytojų, A. Navalnui, tikriausiai „sutriko medžiagų apykaita“ ir smarkiai sumažėjo cukraus kraujyje. Gydytojai teigė, kad elgėsi tinkamai. „Išgelbėjome jo gyvybę, stabilizavome jo būklę“, – sakė A. Kaliničenka ir pridūrė, kad A. Navalno būklė buvo kritinė. „Iš pradžių pusantros paros praktiškai kiekvieną akimirką kovojome dėl jo gyvybės“, – sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 24 14:12
Spausdinti