Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KREMLIUS PRIEŠ A. NAVALNĄ
Rusija paskelbė opozicionieriaus A. Navalno federalinę paiešką
BNS
Scanpix
Nenuilstantis kovotojas A. Navalnas prieš V. Putiną.

Rusija paskelbė Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno federalinę paiešką dėl lygtinės bausmės bandomojo laikotarpio sąlygų pažeidimo, trečiadienį pranešė laikraštis „Rossijskaja gazeta“.

Leidinio portale nurodoma, kad sprendimas paskelbti paiešką grindžiamas dokumentu, „pasirašytu 2020 metų gruodžio 29 dieną“.

Gruodžio 28-ąją Rusijos Federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) Maskvos valdyba pareiškė, kad lygtinai nuteisto opozicionieriaus neprisistatymą užsiregistruoti gali traktuoti kaip tyčinį privalomos kontrolės vengimą ir galbūt kreiptis į teismą dėl lygtinės bausmės atšaukimo ir realios įkalinimo bausmės vykdymo.

„Aleksejaus Navalno paieškos veiksmai buvo pradėti dar praeitų metų lapkričio 27 dieną, – rašo „Russkaja gazeta“. – Priežastis – piktybinis bausmių vykdymo tarnybos kontrolės vengimas.“

Pranešime sakoma, kad A. Navalnas „liovėsi registruotis inspekcijoje, nors privalėjo reguliariai tai daryti, nes yra lygtinai nuteistas“.

„FSIN (Federalinės bausmių vykdymo tarnybos) duomenimis, Navalnas inspektorius informavo tik vieną kartą – praeitų metų lapkričio 23 dieną, kai pranešė, jog yra reabilitacijoje Vokietijoje. Jis tuomet negalėjo netgi įvardyti grįžimo į Rusiją datos“, – nurodė laikraštis.

Aleksejus Navalnas rugpjūčio 20 dieną pasijuto blogai per skrydį iš Tomsko į Maskvą ir vėliau buvo nuskraidintas į Vokietiją gydyti. Laboratorijų Vokietijoje, Prancūzijoje ir Švedijoje, taip pat Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) atlikti tyrimai parodė, jog politiko organizme buvo sovietų mokslininkų sukurtos kovinės medžiagos „Novičiok“ pėdsakų.

A. Navalnas tvirtina, kad išpuolį prieš jį organizavo Federalinė saugumo tarnyba (FSB) prezidento Vladimiro Putino nurodymu. Kremlius bet kokį savo vaidmenį neigia.

Opozicionierius ir jo sąjungininkai taip pat kaltino Kremlių mėginant užblokuoti A. Navalno grįžimą į Rusiją.

Planuojamas sugrįžimas

Trečiadienį A. Navalnas per socialinius tinklus paskelbė, kad ateinantį sekmadienį planuoja sugrįžti iš Vokietijos.

„Aš likau gyvas. Ir dabar (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas, davęs įsakymą mane nužudyti... sako savo tarnams daryti viską, kad negrįžčiau, – per „Instagram“ parašė A. Navalnas. – Sausio 17 dieną, sekmadienį, grįšiu namo [oro bendrovės] „Pobeda“ reisu. Pasitikite.“

Rusijos tyrėjai praeitą mėnesį pradėjo A. Navalno atžvilgiu baudžiamąjį tyrimą dėl „sukčiavimo“, tvirtindami, kad jis asmeniniams tikslams išleido daugiau nei 356 mln. rublių (3,9 mln. eurų) iš kelių savo organizacijų sąskaitų.

Tyrimų komitetas, nagrinėjantis sunkius nusikaltimus, pareiškime teigė, kad žymus Rusijos opozicijos veikėjas panaudojo pinigus „asmeniniam turtui, materialinėms vertybėms įsigyti ir išlaidoms (įskaitant atostogas užsienyje) apmokėti“, tvirtindamas, kad tai reiškia, jog paaukoti pinigai buvo „pavogti “.

Netrukus po to, kai pasirodė Tyrimų komiteto pranešimas spaudai, A. Navalnas socialiniame tinkle „Instagram“ parašė: „Tai nebuvo sunku nuspėti. Aš iš karto pasakiau vaizdo įraše: jie bandys mane pasodinti į kalėjimą, nes aš nemiriau tame lėktuve, o po to ieškojau savo žudikų.“

„Netylėjau iki pasikėsinimo mane nužudyti, o po to tuo labiau netylėsiu“, – pridūrė jis.

Lygtinė bausmė

2014 metų gruodžio 30 dieną Maskvos Zamoskvorecko rajono teismas pripažino A. Navalną ir jo brolį kaltais dėl sukčiavimo ir kosmetikos kompanijos „Yves Rocher“ lėšų grobstymo. Teismas skyrė A. Navalnui 3,5 metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę ir penkerių metų bandomąjį periodą, o jo brolį Olegą pasiuntė į bendrojo režimo koloniją atlikti 3,5 metų įkalinimo bausmės.

2017 metų rugpjūtį teismas A. Navalno bandomąjį laikotarpį pratęsė iki 2020 metų gruodžio pabaigos.

FSIN taip pat ne kartą kreipėsi į teismą nesėkmingai prašydama A. Navalno lygtinę bausmę pakeisti realia laisvės atėmimo bausme.

2017-ųjų spalį Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) pripažino neteisingu Rusijos teismo procesą opozicijos lyderio A. Navalno ir jo brolio Olego byloje ir priteisė jiems daugiau kaip 80 tūkst. eurų kompensaciją.

Rusijos Aukščiausiasis Teismas 2018 metų balandžio 25 dieną dėl EŽTT sprendimo atnaujino brolių Navalnų procesą, bet paliko galioti nuosprendį jo nepakeitęs.

Antradienį Maskvos teismui buvo pateiktas prašymas, kad A. Navalnui 2014 metais skirta lygtinė bausmė būtų pakeista realiu laisvės atėmimu, nes jis esą pažeidė bandomojo laikotarpio sąlygas, likdamas užsienyje, kai rugsėjį buvo išrašytas iš Berlyno ligoninės.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 14 08:40
Spausdinti