Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


KANADA
Rinkimai Kanadoje: ar žvyru apsvaidytas J. Trudeau išliks premjeru?
Matas Baltrukevičius
Scanpix
J. Trudeau nusprendė surizikuoti.

Šiandien Kanadoje vyksta pirmalaikiai parlamento rinkimai. Liberalų premjeras Justinas Trudeau juos inicijavo tikėdamasis, kad dabar bus palankus laikas užsitikrinti daugumą ketveriems metams – dabar šalį valdo jo mažumos vyriausybė. Oficialus pretekstas – leisti pasirinkti kanadiečiams, kaip užbaigti kovą su COVID-19 pandemija.

Apklausos rodo, kad J. Trudeau turi geras galimybes likti premjero poste, tačiau vargu ar turės daugumą – tokia tikimybė vertinama tik 12 proc. („CBC News“). Į pirmą vietą kėsintis gali ir konservatoriai.

Kanados Bendruomenių rūmuose daugumai pasiekti reikia 170 vietų iš 338. Rinkimų sistema yra vieno turo mažoritarinė – balsuojama tik už asmenybes, o vietą parlamente gauna daugiausia balsų apygardoje gavęs kandidatas.

Liberalų pokeris

75 proc. kanadiečių nėra patenkinti tuo, kad vyksta pirmalaikiai rinkimai. Baiminamasi, kad tai gali paspartinti COVID-19 plitimą. O galimybė, kad liberalai (LPC) apsiskaičiavo, dabar atrodo gerokai realesnė negu prieš mėnesį, kai buvo paskelbta apie rinkimus.

Pagrindiniu prioritetu LPC laiko kanadiečių sveikatą ir saugumą. Daug priemonių nukreipta į vidurinės klasės gerovės augimą, kovą su klimato kaita, Kanados čiabuvių gerovę, kovą su rasizmu. Žadama griežtinti automatinių ir pusiau automatinių ginklų kontrolę – juos supirkinės vyriausybė arba gyventojai turės įrodyti, kad ginklai nebeveikia.

Parlamentinis biudžeto biuras, vertinantis partijų programas, suskaičiavo, kad LPC siūlomos priemonės šaliai atsigauti nuo pandemijos kainuos 62 mlrd. JAV dolerių per 5 metus. Biudžeto didinimui J. Trudeau nusitaikė į bankus ir draudimo kompanijas – žada kelti mokesčius ir griežčiau kovoti su jų vengimu.

Kanados kova su pandemija gana sėkminga – iš visų G 7 šalių Kanadoje yra didžiausia vakcinuotos populiacijos dalis. Dabar LPC žada, kad visi valstybinio sektoriaus darbuotojai bus įpareigoti pasiskiepyti iki spalio pabaigos, kitaip rizikuoja netekti darbo. Vakcinacija bus privaloma ir keliaujantiems tarp provincijų traukiniais ar lėktuvais. Tokie pasiūlymai kelia aistras. LPC kampanijos renginiai ne visada vyksta ramiai – J. Trudeau buvo priverstas atšaukti vieną renginį Ontarijuje dėl saugumo, kai susirinko prieš kaukes ir vakcinavimą nusiteikusi minia. Kampanijos metu į premjerą skriejo žvyro sauja, neišvengta ir J. Trudeau apsižodžiavimų su mitinguotojais.

LPC istoriškai dažnai paisydavo stambaus verslo interesų ir rėmė nedraugiškus aplinkai projektus, bet šiuose rinkimuose mėgina keisti savo įvaizdį ir pateikė gana platų priemonių paketą, nukreiptą į klimato kaitos stabdymą. Nebeliks jokio iškastinio kuro sektoriaus projektų valstybinio finansavimo, įsigalios draudimas eksportuoti akmens anglį, skirtą šiluminėms elektrinėms, iki 2050 m. naftos ir dujų sektoriaus poveikis klimatui turės tapti neutralus. Bus skiriamos subsidijos žmonėms, siekiantiems įsigyti elektromobilius.

Apklausos LPC žada iki trečdalio balsų. Liberalai turėtų užtikrintai laimėti mažose Atlanto vandenyno provincijose ir turi pranašumą didžiausiose Ontarijo bei Kvebeko provincijose. Skirtingose mandatų projekcijose liberalams prognozuojama 145–52 (įmanomu rezultatu laikomas 125–184 vietų intervalas) vietos parlamente, paliekama 14 proc. tikimybė („CBC News“) pasiekti daugumą. Šiuo metu parlamente LPC turi 155 vietas.

Konservatoriai siekia centristų paramos

Opozicinių konservatorių (CPC) strategija rinkimuose aiški – pasiekti centristinių pažiūrų rinkėjų, kuriems J. Trudeau atrodo per daug kairuoliškas, palankumą.

Nors aršiai kritikuoja liberalų siūlomą išlaidavimą ir žada per dešimtmetį pasiekti, kad biudžetas būtų subalansuotas didinant jo pajamas ir nekarpant išlaidų. Užsienio politikos programoje CPC itin daug dėmesio skiria Kinijos grėsmei. Aplinkosaugos klausimais konservatoriai yra atsargūs – jie siektų laikytis originalių šalies įsipareigojimų Paryžiaus susitarime, kai kairieji nori judėti į priekį greičiau. Konservatoriai nepritaria ir privalomai COVID-19 vakcinacijai valstybiniame sektoriuje (ši pozicija gali atstumti centristinių pažiūrų rinkėjus).

Konservatorių lyderis 48 metų Erinas O’Toole‘as iki rinkimų šalyje buvo mažai žinomas ir stokoja J. Trudeau būdingos charizmos. Jis į aktyvią politiką pasuko tik 2012 m., kai buvo išrinktas į parlamentą. Beveik metus yra dirbęs karo veteranų reikalų ministru. 2017 m. deklaruodamas nuosaikias pažiūras nesėkmingai kandidatavo į partijos pirmininkus. Tačiau kai pernai galiausiai jam pavyko tapti partijos vedliu, šūkiai priminė Donaldą Trumpą – E. O‘Toole‘as kvietė „susigrąžinti Kanadą“, ginti šalies istoriją ir vertybes. Po pergalės retorika vėl tapo nuosaikesnė.

CPC vedliui, kaip ir daugeliui jo pirmtakų, tenka sunkus uždavinys – įtikti tiek liberalesniam partijos branduoliui, tiek konservatyviems rinkėjams, kurių balsai būtini kovojant dėl pergalės. Anksčiau E. O‘Toole‘as skeptiškai žiūrėjo į taršos mokesčius, dabar juos palaiko. Jis siekia patraukti darbininkus, kuriems nepriimtina J. Trudeau moderni kairuoliška darbotvarkė. Ankstesni CPC lyderiai vengė bendrauti su profesinėmis sąjungomis. E. O‘Toole‘as stengiasi ir dėl asmeninio įvaizdžio – per metus numetė 18 kilogramų.

Pakenkti konservatoriams gali tai, kad jų valdomoje Albertos provincijoje šiuo metu sparčiai auga sergamumas COVID-19 – oponentai teigia, kad, valdant CPC vyriausybei, to būtų galima laukti visoje šalyje. Anksčiau E. O‘Toole‘as yra gyręs liepą dauguma apribojimų atšaukusį Albertos premjerą.

Apklausos CPC žada apie 30 proc. balsų. Partijos pozicijos stipriausios kaimiškose vietovėse ir Vakarų Kanadoje: Albertoje, Manitoboje, Britų Kolumbijoje. Mandatų projekcijos konservatoriams prognozuoja 105–140 vietų, o realistiškiausiu scenarijumi laikoma 120–126 – šiek tiek daugiau negu dabar turimos 119. Tikimybė pasiekti daugumą minimali (1 proc.), tačiau prognostiniai modeliai geriau vertina konservatorių mažumos vyriausybės galimybę – 27 proc. („CBC News“).

Kairiuosius veda „TikTok“ žvaigždė

Kairiųjų pažiūrų Naujoji demokratų partija (NDP) turėtų užimti trečią vietą rinkimuose. Spalvingais turbanais ir šokiais „TikTok“ garsėjantis 42-ejų Jagmeetas Singhas svarbiais klausimais paremdavo liberalų mažumos vyriausybę. Tikėtina, kad parama bus reikalinga ir po šių rinkimų.

Kampanijoje NDP stengiasi išnaudoti savo lyderio charizmą. Pernai jis labdaros renginyje varžėsi žaisdamas vaizdo žaidimą „Among Us“ prieš JAV Kongreso narę Alexandrią Ocasio-Cortez. Partija tikslingai taikosi į jaunąją auditoriją, išsilavinusius profesionalus, taip pat Kanados čiabuvius. NDP kreipia dėmesį į tuos, kuriuos COVID-19 pandemija nubloškė į skurdą, todėl žada laikinai pakelti pelno mokesčius korporacijoms 15 proc., o lėšas naudoti COVID-19 subsidijoms. Būtų mažinamos naftos ir dujų bendrovėms tenkančios subsidijos. Partijos finansiniai pažadai šaliai kainuotų beveik 170 mlrd. JAV dolerių per penkerius metus.

Partijos prioritetai – didesnis valstybinis finansavimas vaistams ir odontologijos paslaugoms, didesni mokesčiai turtingiausiems, minimalios algos didinimas, studentų finansinių skolų už studijas anuliavimas. Taip pat žadama 2030 m. sumažinti anglies emisijas 50 proc. palyginti su 2005 m. lygmeniu.

Daugelio akyse demokratai yra partija, kuri neformuos vyriausybės ir jų kandidatai apygardose nuo tokio požiūrio nukenčia. Dabar parlamente NDP turi 24 vietas. Apklausos rodo, kad jie gaus apie penktadalį balsų, kurie gali virsti 25–51 mandatu. Realistiškiausias scenarijus – 34–38 vietos.

Kvebekas nori sudarinėti sutartis

Kvebeko blokas (BQ) atstovauja prancūzakalbių interesams. Jie žada rūpintis pensininkų gerove, investuoti į žaliąją energiją, nutraukti iškastinio kuro subsidijas, labiau apmokestinti turtinguosius bei technologijų gigantus. Daug dėmesio skiriama Kvebeko provincijos savarankiškumui – siekiama, kad ji galėtų sudarinėti tarptautines sutartis.

Nacionaliniu lygmeniu BQ turėtų gauti 6–7 proc. balsų, o Kvebeke turi šansų aplenkti apklausose lyderiaujančius liberalus. Dabar partija turi 32 vietas. 20–38 mandatai – tokias ribas brėžia prognozuotojai. Realiausias rezultatas – apie 30 vietų.

Dėl Palestinos susipriešinę žalieji

Žaliųjų (GPC) pagrindinis tikslas – kad Kanados poveikis klimatui būtų neutralus iki 2050 m. GPC siūlo stabdyti iškastinio kuro gavybą, o šiame sektoriuje dirbančius darbuotojus perkelti į atsinaujinančios energetikos ir žaliųjų technologijų sektorių. Taip pat žadama didinti taršos mokesčius, gerinti atliekų tvarkymo sistemą, investuoti į ekologišką transportą, neplėtoti naujų atominės energijos projektų. Užsienio politikos programa taip pat persmelkta tos pačios dvasios: žaliosios energetikos plėtojimas užsienio šalyse, šildymui naudojamų anglių eksporto draudimas.

GPC labiausiai kenkia susiskaldymas dėl arabų ir Izraelio konflikto – daugelis partijos aktyvistų palaiko palestiniečius, o lyderė Annamie Paul yra judaizmo išpažinėja. A. Paul teigia, kad partijoje patiria rasizmą ir diskriminaciją dėl lyties. Dar šią vasarą GPC taryba mėgino ją pašalinti iš partijos, tačiau po naujų tarybos rinkimų atmosfera kiek pasitaisė.

Žalieji po 2019 m. rinkimų parlamente turėjo tris vietas. Viena parlamentarė paliko partiją ir prisijungė prie liberalų, o kitų dviejų santykiai su lydere šalti. Už žaliuosius ketina balsuoti vos 3–4 proc. kanadiečių, kone dvigubai mažiau negu 2019 m. Pačiu geriausiu atveju modeliuojama, kad GPC gali gauti 5 vietas, bet realistiškesnis rezultatas 1–2 vietos.

Kanados populistų žvaigždžių valanda

Kanados liaudies partija (PPC) buvo įsteigta 2018 m. Ją įkūrė buvęs konservatorių narys, libertarinių pažiūrų Maxime‘as Bernier. Tačiau žvaigždžių valandos partija sulaukė dėl COVID-19 pandemijos. Populiarumą įžiebė pasipriešinimas pandeminiams suvaržymams, ypač vakcinų pasams (kurie taikomi didžiausiose Kanados provincijose). Birželį areštuotas už pandeminių taisyklių nesilaikymą renginyje, M. Bernier J. Trudeau yra pavadinęs „fašistu psichopatu“.

M. Bernier konservatorius paliko po to, kai audrą sukėlė jo kontroversiški pasisakymai apie migraciją ir daugiakultūralizmą. Buvęs užsienio reikalų ministras savo įkurtą partiją laiko nepatenkintųjų tradiciniais politikais sąjunga. PPC priešinasi ginklų kontrolės griežtinimui, atmeta kovą su klimato kaita (nesubsidijuotų žaliųjų technologijų, trauktųsi ir Paryžiaus susitarimo), nori riboti imigraciją. Netgi kalbama apie galimybę palikti Jungtines Tautas.

Taip pat PPC žada subalansuoti šalies biudžetą, atsisakydami pandemijos pasekmėms lengvinti skirtų programų ir mažindami pagalbą užsienio šalims. Pasiekę šį tikslą, imtųsi mokesčių mažinimo.

M. Bernier siekia pritraukti retai balsuojančius žmones, taip pat rasti kalbą su konservatyvių pažiūrų rinkėjais Vakarų Kanadoje, o tai rimtas iššūkis CPC. Apklausos PPC žada 5–8 proc. balsų. Tačiau vargu ar tai pavirs daugiau negu viena vieta parlamente, o ir jos iškovojimo tikimybė neatrodo didelė.

2021 09 20 06:45
Spausdinti