Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


DEMOKRATŲ PIRMALAIKIAI RINKIMAI
Rinkėjų apklausos J. Bidenui žada pirmąsias „superantradienio“ pergales prieš B. Sandersą
BNS
Scanpix
Joe Bidenas.

Buvęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas pelnė pirmąsias pergales per Demokratų partijos pirminių rinkimų „superantradienį“ prieš savo kairiųjų pažiūrų varžovą Bernie Sandersą, rodo rinkėjų apklausos.

Iš 14 balsavusių valstijų, rinkėjų apklausos J. Bidenui žada pergales Virdžinijoje, Šiaurės Karolinoje, Alabamoje, Oklahomoje, Tenesyje, Arkanzase, Masačusetse ir net Minesotoje, kur laimėjimas iš pradžių buvo prognozuojamas B. Sandersui.

Tuo metu 78-erių B. Sandersas, save vadinantis demokratu socialistu, siekiančiu performuoti JAV ekonomiką, turėtų laimėti savo gimtojoje Vermonto valstijoje, Kolorade ir Jutoje.

Televizijos CNN prognozė rodo, kad 415 delegatų turinčioje Kalifornijoje laimėjo B. Sandersas.

Jis nepagailėjo kritikos strėlių ir J. Bidenui – už tai, kad šis balsavo už invaziją į Iraką, taip pat pasmerkė buvusį viceprezidentą už jo ryšius su milijardieriais rėmėjais. „Nusitaikėme į politinį elitą, – sakė B. Sandersas. – Negalima įveikti D. Trumpo ta pačia sena politika.“

Tačiau panašu, kad tai gali būti įspūdinga naktis 77 metų J. Bidenui, siekiančiam sugrąžinti Amerikos politiką į tarptautinės arenos centrą po ketverių D. Trumpo dešiniojo populizmo metų.  „Esame labai gyvybingi, – sakė jis, kreipdamasis į minią Los Andžele. – Būkite tikri – ši kampanija išsiųs D. Trumpą.“

Iš ilgėjančio J. Bideno pergalių sąrašo matyti, kad šį politikos veteraną, dirbusį viceprezidento poste tuo metu, kai šaliai vadovavo Barackas Obama, tvirtai palaiko afroamerikiečiai – jų parama nepaprastai svarbi bet kuriam demokratų kandidatui į prezidentus.    

Buvęs Niujorko meras milijardierius 78 metų Michaelas Bloombergas ir senatorė iš Masačusetso Elizabeth Warren buvo dar dvi įtakingos figūros, dalyvavusios „superantradienio“ rinkimų kovoje.   

Visgi panašu, kad rinkimų agitacijai rekordinę sumą savo asmeninių lėšų jau išleidusiam žiniasklaidos magnatui M. Bloombergui neteks džiaugtis rezultatais, nepaisant gauto paguodos prizo – pergalės Amerikos Samoa.   

Pirminiai rinkimai antradienį vyko Meine, Kalifornijoje, Teksase, Arkanzase, Masačusetse, Minesotoje, Oklahomoje, Tenesyje, Jutoje, Vermonte, Virdžinijoje, Šiaurės Karolinoje, Alabamoje bei Kolorade.

Be 14-os valstijų, taip pat balsavo Amerikos Samoa – JAV valda Polinezijoje – ir užsienyje gyvenantys demokratai.   

Antradienį buvo renkami net trečdalis delegatų, oficialiai rinksiančių Demokratų partijos kandidatą varžytis prezidento rinkimuose, todėl tai yra itin svarbi diena JAV rinkimų kalendoriuje.    

Kad būtų išrinktas partijos kandidatu dalyvauti prezidento rinkimuose, pretendentas turi užsitikrinti absoliučios daugumos delegatų – 1 991 – palaikymą. Delegatai paskirstomi proporcingai pagal balsavimų pirminiuose rinkimuose ir bendruomenių sueigose rezultatus.    

Kol kas buvo išrinkti tik 155 delegatai. Antradienį bus išrinkti net 1 357 delegatai.    

Partijos kandidatas prezidento rinkimuose, mesiantis iššūkį D. Trumpui, bus oficialiai išrinktas Demokratų nacionaliniame suvažiavime, kuris liepos 13–16 dienomis vyks Milvokyje Viskonsino valstijoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 04 09:02
Spausdinti