Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ESTIJA
Retorikos padariniai: Estijos vidaus reikalų ministras M. Helme atsistatydina
BNS
Scanpix
M. Helme.

Estijos vidaus reikalų ministras Martas Helme pirmadienį pareiškė, kad atsistatydina iš savo posto.

„Vakar vakare, žiūrėdamas į Estijos žiniasklaidos šmeižtą ir melą, nusprendžiau atsistatydinti“, – sakė M. Helme.

„Priežastis labai paprasta: niekas negali manęs užčiaupti“, – teigė M. Helme. – Aš sakau tai, kas, mano manymu, yra teisinga, kas yra mano širdyje.“

„Kad nepakenkčiau mūsų referendumui, nusprendžiau atsistatydinti“, – sakė jis turėdamas galvoje kitų metų pavasarį planuojamą referendumą santuokos apibrėžimo klausimu, dėl kurio Estijos valdančiosios koalicijos partijų lyderiai praėjusį mėnesį pasirašė bendrą pareiškimą.

„Nepadariau nieko, kad sukeltų pavojų Estijos saugumui“, – sakė M. Helme, estų gynybos ministrui Juri Luikui įspėjus, kad Jungtinės Valstijos padeda Estijai užtikrinti šalies saugumą. 

M. Helme pridūrė, kad tęs darbą parlamente.

Sekmadienį M. Helme ir jo sūnus finansų ministras Martinas Helme, kraštutinių dešiniųjų euroskeptiškos Estijos konservatorių liaudies partijos (EKRE) vicepirmininkas ir pirmininkas, radijo eteryje pareiškė, kad JAV rinkimai esą buvo suklastoti, o nugalėtoju paskelbtas Joe Bidenas – korumpuotas.

„Manau, nekyla jokių klausimų, kad šie rinkimai suklastoti“, – sakė Martinas Helme. 

„Jeigu pavyks, jeigu D. Trumpas bus nušalintas, JAV Konstitucija nebegalios“, – kalbėjo jis. 

Martas Helme savo ruožtu tvirtino, kad „giluminė valstybė“ (angl. deep state) padėjo J. Bidenui laimėti, ir pavadino išrinktąjį prezidentą „korumpuotu menkysta“, tačiau nepateikė jokių faktų savo teiginiams pagrįsti.  

Gynybos ministras J. Luikas pareiškė, kad šie komentarai „kenkia Estijos saugumui ir gali pabloginti JAV ir Estijos santykius“.  

„Atsižvelgiant į Estijos geopolitinę padėtį, mūsų santykiai su JAV yra gyvybiškai svarbūs“, – sakė ministras, kurį citavo visuomeninis transliuotojas ERR.  

Anot J. Luiko, EKRE pirmininko ir vicepirmininko komentarai „neabejotinai“ pažeidė valdančiosios koalicijos sutartį. 

Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid sakė artimiausiomis dienomis sušauksianti Gynybos tarybą dėl minimo vidaus reikalų ir finansų ministrų pasisakymo.

„Žodinis naujai išrinkto JAV prezidento užpuolimas, kurį šiandien įvykdė finansų ministras ir Estijos vidaus reikalų ministras, yra ataka prieš Estijos demokratiją ir saugumą“, – sekmadienį pareiškime sakė prezidentė.

K. Kaljulaid įspėjo, kad šie pasisakymai gali sugriauti santykius su sąjungininkais, nuo kurių priklauso Estijos saugumas.  

Tiek Estijos prezidentė, tiek ministras pirmininkas Juri Ratas pasveikino J. Bideną su pergale rinkimuose. 

Nuo 2019 metų Estijoje dirba koalicinė Centro partijos, EKRE ir konservatyvios partijos „Isamaa“ („Tėvynė“) vyriausybė.  

JAV teikia Estijai pagalbą saugumo srityje, be to, šalyje veikia NATO kibernetinės gynybos kompetencijos centras ir yra dislokuota britų vadovaujama NATO priešakinių pajėgų kovinė grupė. 

Spalį paskelbti homofobiški Marto Helme komentarai išprovokavo daugelio politikų ir visuomenininkų nepasitenkinimą, taip pat sukėlė krizę pačioje valdančiojoje koalicijoje. Premjeras J. Ratas sukritikavo VRM vadovo pareiškimus, o opozicijos lyderiai pareikalavo ministro atsistatydinimo. Kiek vėliau ministras pirmininkas pareiškė, kad vyriausybės krizė yra įveikta.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 09 11:12
Spausdinti