Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


VLADIMIRAS PUTINAS
Referendumas dėl Rusijos Konstitucijos pataisų bus perkeltas
BNS
Pixabay
Kremlius.

Referendumas dėl Konstitucijos pataisų bus perkeltas iš balandžio 22-osios į vėlesnę datą, trečiadienį pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Kreipdamasis į tautą dėl koronaviruso krizės prezidentas pabrėžė, kad „kyla klausimas ir dėl visuotinio balsavimo organizavimo, kurio data preliminariai nustatyta balandžio 22 dieną“.

„Jūs žinote, kaip rimtai aš tai vertinu ir, žinoma, prašysiu jūsų ateiti ir išsakyti savo nuomonę šiuo klausimu – principiniu, esminiu mūsų šaliai, mūsų visuomenei. Tačiau, kaip jau anksčiau minėta, mūsų absoliutus prioritetas yra žmonių sveikata, gyvybės ir saugumas. Dėl to manau, kad balsavimą būtina perkelti į vėlesnę datą“, – kalbėjo V. Putinas.

V. Putinas anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad norėtų galimybės vėl balotiruotis į prezidentus. Tokią galimybę V. Putinui numato jo paties inicijuotos konstitucijos pataisos, dėl kurių bus organizuojamas nacionalinis referendumas.  

Konstitucinę reformą griežtai kritikuoja opozicijos veikėjai, kurie sako, kad tai ilgamečiam Rusijos lyderiui sudarys sąlygas tapti „prezidentu iki gyvos galvos“.

Konstitucijos pataisa, be kita ko, atvers V. Putinui kelią 2024-aisiais, kai baigsis dabartinė jo kadencija, balotiruotis naujai šešerių metų kadencijai, o paskui vėl siekti perrinkimo 2030-aisiais.

Rusijos valdžiai per pastarąją parą užfiksavus 163 naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus, jų skaičius šalyje pasiekė 658 – tai daug greitesnis padidėjimas, palyginti su ankstesnėmis dienomis, kai naujų užsikrėtimo atvejų buvo registruojama vos po kelias dešimtis.

Dėl palyginti nedidelio oficialaus infekuotųjų skaičiaus Rusijoje kilo abejonių, atsižvelgiant į šalies dydį ir turimą bendrą sieną su Kinija. Antradienį Maskvos meras Sergejus Sobianinas pareiškė V. Putinui, kad mažas atvejų skaičius Rusijoje gali atspindėti nepakankamas pastangas atlikti tyrimus galimai užsikrėtusiesiems, o ne tikrąjį epidemijos mastą, pabrėždamas, jog padėtis yra „rimta“.

Denisas Procenka, COVID-19 sergančius pacientus gydančios prestižinės Maskvos ligoninės vyriausiasis gydytojas, antrino merui ir vėliau perspėjo prezidentą, kad Rusijai vertėtų „ruoštis Italijos scenarijui“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 25 16:55
Spausdinti