Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ŽODŽIO LAISVĖ
R. T. Erdoğanas griežtina įstatymus dėl socialinių tinklų
BNS
Unsplash

Turkijos parlamentas trečiadienį priėmė kontroversišką įstatymą, suteikiantį vyriausybei daugiau galių kontroliuoti socialinius tinklus, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Naujuoju teisės aktu numatoma, kad tokios socialinių tinklų milžinės kaip „Facebook“ ir „Twitter“ turės užtikrinti, jog Turkijoje veiktų jų vietos padaliniai ir kad būtų vykdomi šalies teismų nurodymai pašalinti vienokį ar kitokį turinį. Priešingu atveju bendrovėms grės didelės baudos.

Kritikai nerimauja dėl šio įstatymo poveikio žodžio laisvei.

Įstatymas taip pat paveiks socialinius tinklus, kiekvieną dieną sulaukiančius daugiau kaip milijono unikalių prisijungimų. Juo siūloma, kad Turkijos vartotojų duomenys būtų laikomi šalies teritorijoje.

Įstatymo projektą pateikė prezidento Recepo Tayyipo Erdoğano valdančioji partija AKP ir jos nacionalistinės pakraipos partnerė MHP, turinčios daugumą parlamente. Teisės aktas buvo priimtas po debatų, prasidėjusių antradienį ir trukusių iki trečiadienio paryčių.

Žmogaus teisių organizacijos ir opozicija nerimauja dėl numanomo žodžio laisvės Turkijoje varžymo, kur tūkstančiams žmonių gali būti keliamos baudžiamosios bylos dėl R. T. Erdoğano „įžeidimo“ per socialinius tinklus.

Aktyvistų teigimu, griežtesnė socialinės žiniasklaidos priežiūra taip pat apribos turkų galimybes gauti informaciją iš nepriklausomų ar valdžią kritikuojančių šaltinių šalyje, kur žiniasklaidos priemonės valdomos vyriausybę palaikančių verslininkų arba kontroliuojamos valstybės.

„Kodėl būtent dabar?“ – retoriškai paklausė Stambulo privataus universiteto „Bilgi“ profesorius Yamanas Akdenizas, taip pat laikomas kibernetinių teisių ekspertu.

„Nors spausdintos ir transliuojamos žiniasklaidos platformas jau kontroliuoja vyriausybė, socialiniai tinklai yra palyginti laisvi“, – paaiškino jis.

„Socialiniai tinklai tapo viena iš nedaugelio laisvos ir veiksmingos saviraiškos erdvių Turkijoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė profesorius.

„Tamsioji era“

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ išreiškė susirūpinimą, kad naujas įstatymas leis vyriausybei kontroliuoti socialinius tinklus, savavališkai šalinti turinį ir persekioti atskirus vartotojus.

„Socialinė žiniasklaida yra gelbėjimosi priemonė daugeliui žmonių, kurie ja naudojasi naujienoms sužinoti, todėl šis įstatymas žymi naują tamsiąją interneto cenzūros erą“, – pareiškime, išplatintame ruošiantis priimti naują įstatymą, pabrėžė HRW programų direktoriaus pavaduotojas Tomas Porteousas.

Anksčiau šį mėnesį R. T. Erdoğanas pažadėjo padidinti vyriausybės galias kontroliuoti socialinius tinklus, pareiškęs, kad vartotojai „tamsiomis širdimis“ įžeidė finansų ministrą Beratą Albayraką ir jo žmoną Esrą, kuri yra prezidento duktė, gimus ketvirtajam jų vaikui.

Prezidentas, nors ir turi daug sekėjų įvairiuose socialiniuose tinkluose, jų nemėgsta ir kartą palygino šias platformas su „žudiko peiliu“.

Sausio mėnesį Turkijos teismas atšaukė interneto enciklopedijos „Wikipedia“ draudimą, taikytą beveik trejus metus.

Remiantis „Twitter“ paskelbta naujausia 2019-ųjų pirmojo pusmečio „skaidrumo ataskaita“, Turkija užima pirmą vietą pagal prašymus pašalinti turinį – jų šalies valdžia pateikė daugiau kaip 6 000.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 29 11:51
Spausdinti