Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


FILIPINAI
R. Duterte žada po rinkimų trauktis iš politikos
BNS
Facebook
Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte.

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte šeštadienį pareiškė, kad per 2022 metų rinkimus nesieks tapti viceprezidentu ir apskritai pasitrauks iš politikos.

Pasak analitikų, toks sprendimas galėtų atverti jo dukrai galimybę varžytis dėl aukščiausio posto šalyje.

„Triuškinamai daugumai... filipiniečių atrodo, kad aš nesu tam tinkamas, ir apeiti įstatymą, konstitucijos dvasią būtų konstitucijos pažeidimas“, – sakė R. Dutertė, turėdamas galvoje galimybę siekti užimti viceprezidento pareigas.

„Šiandien skelbiu apie savo pasitraukimą iš politikos“, – pridūrė jis.

R. Duterte populiarumas, kaip rodo apklausos, išlieka beveik toks pat, kaip ir 2016-aisiais, kai jis lengvai laimėjo rinkimus pažadėjęs kovą su narkotikais. Vis dėlto jis negali siekti antros kadencijos pagal konstitucijos nuostatas.

Rugpjūčio mėnesį autoritarinis šalies vadovas pareiškė, kad kituose rinkimuose varžysis dėl viceprezidento posto. Pasak kritikų, tai buvo tiesiog apgaulingas manevras, skatinamas baimės, kad pasibaigus kadencijai jam gali būti pareikšti baudžiamieji kaltinimai.

Apie ketinimus trauktis iš politikos R. Duterte netikėtai paskelbė toje vietoje, kur jis turėjo užregistruoti savo kandidatūrą. Prezidentas nepatikslino, kada tai įvyks.

Šis griežtosios linijos šalininkas dar nepaskelbė savo numatomo įpėdinio, tačiau daugelis mano, kad tai bus naujausiose apklausose pirmavusi jo dukra Sara.

Jai tikriausiai pavyktų apsaugoti R. Duterte nuo baudžiamųjų kaltinimų Filipinuose, taip pat nuo Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokurorų, kurie tiria prezidento inicijuotą ir daug gyvybių kainavusį karą su narkotikais. Anot žmogaus teisių gynėjų, per šias akcijas žuvo dešimtis tūkstančių žmonių.

Visgi R. Duterte dukra, einanti pietinio šalies Davao miesto merės pareigas – ir šiame poste pakeitusi vėliau prezidentu tapusį savo tėvą, – teigė, kad nekels savo kandidatūros, jei R. Duterte sieks viceprezidento pareigų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 10 02 16:14
Spausdinti