Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KORONAVIRUSAS
PSO lyderis ragina neatsipalaiduoti: pandemija vis dar spartėja
BNS
Scanpix
PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Naujojo koronaviruso pandemijos tempas vis dar didėja, o jos poveikis bus juntamas dešimtmečius, pirmadienį per interneto konferenciją sakė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinis direktorius.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas Dubajuje Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) organizuotam sveikatos apsaugos forumui sakė, kad šiuo metu pasauliui didžiausią grėsmę kelia ne pats virusas, o „pasaulinio solidarumo ir pasaulinės lyderystės stoka“. „Negalime įveikti šios pandemijos susiskaldžiusiame pasaulyje, – kalbėjo jis. – Pandemijos politizavimas tai dar labiau paaštrino. Niekas iš mūsų nebus saugus, kol nebūsime saugūs mes visi.“

PSO praeitą savaitę perspėjo apie naują ir pavojingą COVID-19 pandemijos fazę, kai žmonės jau pavargo nuo karantino priemonių, nors liga sparčiai tebeplinta. Naujojo koronaviruso, pasaulyje pareikalavusio daugiau kaip 465 tūkst. žmonių gyvybių iš beveik 9 mln. užsikrėtusiųjų, protrūkiai abiejose Amerikos žemynuose ir kai kuriose Azijos dalyse tebestiprėja, nors Europoje varžomosios priemonės jau pradedamos švelninti.

Stengiantis sustabdyti viruso plitimą įvestos karantino priemonės padarė didelės žalos ekonomikai, bet PSO sako, kad pandemija tebekelia didelį pavojų. „Pandemija vis dar spartėja“, – per virtualią konferenciją sakė T. A. Ghebreyesusas. „Žinome, kad ši pandemija yra daug didesnė nei [vien] sveikatos apsaugos krizė; tai – [taip pat] ekonominė krizė, socialinė krizė ir, daugelyje šalių, politinė krizė. Jos poveikis bus jaučiamas ateinančius dešimtmečius“, – sakė PSO vadovas.

Vakcina nuo COVID-19 tikriausiai atsiras ne anksčiau kaip po kelių mėnesių, nors jau keleto jų bandymai yra pradėti. Be to, mokslininkai vis daugiau sužino apie naująjį virusą, jo sukeliamus simptomus ir išplitimo prieš pirmuosius oficialiai patvirtintus užsikrėtimo atvejus mastą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 22 14:42
Spausdinti