Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


OMIKRON
PSO įspėja dėl „labai didelio“ omikron atmainos pavojaus
BNS
Scanpix
Omikron.

Daugeliui pasaulio šalių dėl itin užkrečiamos koronaviruso omikron atmainos fiksuojant rekordinius COVID-19 protrūkius, ši atmaina kelia „labai didelį“ pavojų ir gali nulemti per didelę sveikatos apsaugos sistemų apkrovą, trečiadienį įspėjo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO),

Per pastarąją savaitę COVID-19 atvejų pasaulyje padaugėjo 11 proc., o šalys – nuo Kinijos iki Vokietijos ir Prancūzijos – buvo priverstos ieškoti sunkių sprendimų, kaip derinti kovos su virusu priemones ir poreikį išlaikyti ekonomikas bei visuomenes atviras.

Nyderlandai ir Šveicarija pranešė, kad omikron variantas jų teritorijose tapo dominuojančia pandeminio koronaviruso atmaina, ir nors kai kurie tyrimai rodytų, kad šis variantas nulemia lengvesnę ligą, PSO ragina neprarasti atsargumo.

„Bendra rizika, susijusi su naujuoju susirūpinimą keliančiu omikron variantu, išlieka labai didelė“, – sakoma šios Jungtinių Tautų agentūros savaitiniame epidemiologiniame pranešime.

„Nuoseklūs įrodymai“ rodo, kad omikron variantas, kalbant apie užsikrėtimo atvejų skaičiaus augimą, pranoksta delta variantą, sakė PSO ir nurodė, kad užsikrėtimo omikron atmaina atvejų skaičius padvigubėja per dvi ar tris dienas.

Pasak PSO, pradiniai duomenys iš Didžiosios Britanijos, Pietų Afrikos ir Danijos, kurioje šiuo metu segamumas yra didžiausias pasaulyje, rodo, kad palyginti su delta atmaina užsikrėtus omikron hospitalizacijos rizika yra mažesnė. Tačiau organizacija pabrėžia, kad omikron atmainos sukeliamos ligos sunkumui įvertinti dar reikia tolesnių duomenų.

Be to, nepaisant duomenų apie galbūt lengvesnę ligą užsikrėtus omikron, spartus šios atmainos plitimas „vis tiek nulems didelį hospitalizacijos atvejų, ypač nepaskiepytų žmonių grupėse, skaičių, ir smarkiai sutrikdys sveikatos apsaugos sistemas bei kitas svarbias tarnybas“, įspėjo PSO Europos skyriaus vyresnioji nepaprastųjų padėčių valdymo pareigūnė Catherine Smallwood.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 29 08:26
Spausdinti