Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PROTESTAI RUSIJOJE
Protestų Rusijoje simboliai – tualeto šepečiai ir mėlyni apatiniai
BNS
Scanpix

Mėlyni apatiniai, tualeto šepečiai, apmėtymas sniego gniūžtėmis ir grafičiai ant sniego – įkalintą Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną palaikančio protestų judėjimo Rusijoje nariai tampa vis išradingesni.

Štai keli neįprasti memai ir simboliai, naudoti per naujausius prieš vyriausybę nukreiptus protestus, ir jų reikšmės:

Mėlyni apatiniai

Nuo gruodžio mėnesio protestuotojai Rusijoje ant gatvių ženklų kabina mėlynus „šeimyninius“, taip pat fotografuojasi mūvėdami tik tokius apatinius bei per protestus laiko rankose tokius apatinius, kad parodytų, kaip šalies opozicijos lyderis buvo apnuodytas.

Rugpjūtį nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ apnuodytas A. Navalnas sako, kad Federalinės saugumo tarnybos (FSB) agentai nuodų įdėjo į jo mėlynus apatinius.

Beje, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau šį mėnesį per Jėzaus krikšto šventę į ledinį vandenį nėrė vilkėdamas mėlynas glaudes. A. Navalno šalininkai tuomet juokavo, kad V. Putinas apsimovė savo pagrindinio oponento apatinius.

Tualeto šepečiai

Penkis mėnesius po apnuodijimo Vokietijoje gydytas A. Navalnas anksčiau šį mėnesį grįžo į Rusiją ir iš karto buvo sulaikytas. 44 metų kovotojas su korupcija paragino rengti masines protesto akcijas, paskatinęs protestus išleisdamas dokumentinį filmą apie tariamai V. Putinui priklausantį Rusijos Juodosios jūros pakrantėje stovintį didžiulį dvarą.

Komplekse, kurį A. Navalnas įvertino daugiau nei 1,35 mlrd. JAV dolerių, neva yra visko – nuo požeminės ledo ritulio aikštės iki kazino.

Tačiau Rusijos opozicijai įstrigo nurodyta dvare esančių tualeto šepečių kaina – 700 eurų už vienetą. Keli protestuotojai į praėjusio savaitgalio protestus atsinešė gerokai pigesnes tokio įnagio versijas.

Sniego įrankiai

Per demonstracijas Maskvoje protestuotojai apmėtė riaušių policiją ir net FSB priklausantį automobilį sniego gniūžtėmis. Jie taip pat ant apsnigtos sienos parašė „Paleiskite Navalną“ ir kitus savo reikalavimus. Vėliau buvo nufilmuota, kaip vienas policijos pareigūnas puola valyti užrašų.

Kai kuriais atvejais protestuotojai imdavosi ir agresyvesnių veiksmų. Vienu atveju, kaip skelbė naujienų agentūra TASS, protestuotojai iškūlė FSB automobilio langą ir esą sužalojo vairuotojui akį.

Rusijoje jau iškelta 21 su protestais susijusi baudžiamoji byla, įskaitant tyrimus dėl smurto prieš teisėsaugos pareigūnus. Visoje šalyje taip pat buvo sulaikyti keturi asmenys, kurie nulipdė sniego senius, laikančius ženklus su politiniais užrašais „Laisvė. Tiesa. Rusija“ ir „Lauk carą“.

Protesto himnai

Daugelis demonstrantų suvokia, jog sulauks pasekmių dėl dalyvavimo protestuose, per kuriuos visoje šalyje suimta daugiau nei 4 tūkst. žmonių.

Tarp paauglių populiaraus socialinio tinklo „TikTok“ vartotojai dalijosi vaizdo įrašais, kuriuose jie užfiksuoti besirengiantys protestams ir dainuojantis dainą, tarp kurios žodžių yra frazė „Mane pasodins“.

Šį savaitgalį naujų protestų akcijų planuojantys demonstrantai jiems rengiasi su daina lūpose. Vienoje jų minima dar viena detalė iš A. Navalno filmo apie „Putino rūmus“: nutekėjusiuose dvaro planuose minima ir „vandens diskoteka“. Pasinaudojus šia informacija, žmonės raginami šį savaitgalį dalyvauti „vandens diskotekos vakarėliuose“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 31 13:13
Spausdinti