Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KANADA
Prognozės: rinkimus Kanadoje laimėjo J. Trudeau liberalai
BNS
Scanpix
J. Trudeau.

Kanados ministro pirmininko Justino Trudeau liberalai pirmadienį buvo palikti valdžioje per pirmadienį vykusius įtemptus pirmalaikius rinkimus, atrėmę Konservatorių partijos naujojo lyderio Erino O'Toole'o mestą iššūkį, rodo televizijos prognozės.

Tačiau balsavimo apylinkės tikriausiai toliau skelbs rezultatus iki antradienio ryto, ir kol kas neaišku, ar Liberalų partija gavo pakankamai vietų, kad sudarytų daugumą parlamente, leidžiančią J. Trudeau vykdyti savo programą be opozicijos paramos.

J. Trudeau paskelbė pirmalaikius rinkimus tikėdamasis, kad sėkminga vakcinavimo nuo COVID-19 kampanija – viena sėkmingiausių pasaulyje – padės jam užsitikrinti įgaliojimus vadovauti šalies išėjimo iš pandemijos procesui ir jo vyriausybės programos vykdymas nebepriklausys nuo opozicijos paramos.

Tačiau po penkias savaites trukusios sunkios rinkimų kampanijos atrodė, kad gali pasikartoti 2019 metų visuotinių rinkimų scenarijus, kai kartą Kanados politikos auksiniu berniuku pramintas J. Trudeau buvo perrinktas į premjero pareigas, tačiau dėl įvairių skandalų antrąją kadenciją neužsitikrino daugumos.

Pagalį į ratus kiša ir staigus COVID-19 atvejų šuolis rinkimų kampanijos pabaigoje, kurį sukėlė delta atmainos plitimas šią vasarą šalyje panaikinus daugumą suvaržymų.

Visgi atidavęs balsą Monrealyje J. Trudeau teigė esąs „ramus“.

„Per šią kampaniją labai uoliai dirbome, ir kanadiečiai priima svarbų pasirinkimą“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP, lydimas žmonos Sophie Gregoire ir jų vaikų.

49 metų J. Trudeau yra sėkmingai išgyvenęs ir sunkesnių laikų.

Tačiau po šešerių metų valdžioje jo administracija rodo nuovargio ženklus. J. Trudeau teko sunkus uždavinys įtikinti Kanados rinkėjus nepalikti liberalų po to, kai nepateisino didžiųjų lūkesčių po jo istorinės pergalės 2015 metais.

Dauguma nepasiekta

Šįkart liberalai atrodo laimėsiantys daugiau mandatų negu bet kuri kita partija. Jiems prognozuojamos 156 vietos – viena mažiau nei per 2019 metų rinkimus. Tokiu atveju iki 170 vietų daugumos Bendruomenių Rūmuose jiems trūks 14 mandatų.

Konservatoriai pirmauja arba buvo išrinkti 121 apylinkėje – tiek pat mandatų jie iškovojo užpernai. Tuo metu kairiosios Naujosios demokratijos partijos atstovai pirmavo arba buvo išrinkti 27 apylinkėse – taigi, jie gavo trimis mandatais daugiau. Kvebeke įsikūrusio susivienijimo „Bloc Quebecois“ pozicijos liko nepakitusios (32 mandatai), o žalieji susilpnėjo – jiems prognozuojamos tik dvi vietos parlamente.

J. Trudeau į rinkimus ėjo vadovaudamas stabiliai mažumos vyriausybei, kuriai nebuvo kilusi grėsmė būti išstumtai iš valdžios.

Opozicija negailestingai kritikavo premjerą dėl sprendimo sušaukti rinkimus dvejais metais anksčiau nei buvo numatyta, kaltindama jį asmeninių ambicijų tenkinimu.

„Trudeau pralaimėjo savo lošimą dėl daugumos, todėl sakyčiau, kad ši pergalė yra karčiai saldi“, – sakė McGillio universiteto Monrealyje politikos mokslų profesorius Danielis Beland'as.

„Iš esmės grįžtame į startinę poziciją, nes naujasis mažumos parlamentas atrodys kaip ankstesnis. J. Trudeau ir liberalai išgelbėjo savo kailį ir liks valdžioje, tačiau daugelio kanadiečių, nenorėjusių šių vėlyvos vasaros pandeminių rinkimų, visa ši situacija tikriausiai nedžiugina“, – pridūrė profesorius.

J. Trudeau vadovavosi prielaida, kad kanadiečiai nenori konservatyvios vyriausybės pandemijos metu. Kanada šiuo metu yra viena iš labiausiai paskiepytų šalių pasaulyje, o dabartinė vyriausybė išleido šimtus milijardų dolerių ekonomikai palaikyti per karantiną.

Premjeras teigė, kad suvaržymus ir privalomą vakcinavimą skeptiškai vertinančių konservatorių požiūris būtų pavojingas. J. Trudeau nuomone, kanadiečiams reikia vyriausybės, kuri vadovautųsi mokslu.

Konservatorių lyderis E. O'Toole'as nereikalavo, kad jo partijos kandidatai būtų paskiepyti, taip pat neatskleidė, kiek jų yra nevakcinuotų. Jis skiepijimą laiko asmeniniu medicininiu sprendimu, nors vis daugiau paskiepytų kanadiečių piktinasi imunizuotis atsisakančių tautiečių veiksmais.

J. Trudeau pritaria siūlymui reikalauti, kad lėktuvų ar traukinių keleiviai būtų pasiskiepiję, nors tam prieštarauja konservatoriai. Premjeras taip pat atkreipia dėmesį, kad jo oponentų vadovaujama Albertos provincijos vyriausybę yra ištikusi krizė.

Albertos premjeras konservatorius Jasonas Kenney, E. O'Toole'o sąjungininkas, pripažino, kad provincija po kelių dienų gali pradėti stokoti lovų ir reanimacijos darbuotojų. J. Kenney atsiprašė už sudėtingą padėtį ir dabar, praėjus dviem mėnesiams po beveik visų ribojimų panaikinimo, nenoriai įveda skiepų pasą ir nuotolinio darbo reikalavimą.

„Paskelbti rinkimus J. Trudeau paskatino puikybė. Jis ir liberalai laimėjo rinkimus, bet prarado jų siektą prizą. Tai gera naktis liberalams, bet tik todėl, kad vos prieš dvi savaites atrodė, kad jie apskritai praras vyriausybės kontrolę, o to jie negalėjo įsivaizduoti prieš statydami ant rinkimų“, – komentavo Toronto universiteto politikos mokslų profesorius Nelsonas Wisemanas.

N. Wisemano nuomone, konservatoriams pakišo koją padėtis Albertoje.

„Pandeminis sprogimas Albertoje per pastarąsias 10 dienų pakirto O'Toole'o komplimentus Albertos konservatoriams dėl jų atsako į pandemiją, taip pat sutvirtino J. Trudeau argumentus dėl privalomo skiepijimo“, – pažymėjo jis.

Konservatorių pergalė būtų reiškusi J. Trudeau pralaimėjimą politikui, kuris nė iš tolo nėra toks garsus kaip dabartinis vyriausybės vadovas. 47 metų E. O'Toole'as yra karo veteranas ir buvęs teisininkas, jau devynerius metus dirbantis parlamento nariu.

„Kanadiečiai nesuteikė ponui Trudeau daugumos mandato, kurio jis norėjo“, – pabrėžė konservatorių lyderis.

E. O'Toole'as pareiškė esąs labiau nei bet kada anksčiau pasiryžęs tęsti savo darbus. Tačiau opozicijos lyderio bendrapartiečiai galėtų atsikratyti – taip jau nutiko jo pirmtakui, nesugebėjusiam įveikti J. Trudeau 2019 metais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 21 10:00
Spausdinti