Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


SLOVĖNIJA
Prieš migrantus nusiteikusios partijos lyderis tapo Slovėnijos premjeru
BNS
Scanpix
Janezas Janša.

Nepaisant protesto gatvėse ir perspėjimų dėl galimos antidemokratinės darbotvarkės, naujuoju Slovėnijos premjeru antradienį buvo prisaikdintas antiimigracinės partijos lyderis.

52 iš 90 parlamentarų balsavo už Janezą Janšą, kuris vadovavo dviem ankstesnėms vyriausybėms, bet 2013 metais dėl korupcijos skandalo buvo priverstas atsistatydinti iš premjero posto. „Mes žadame ne stebuklus, o daug darbo ir pastangų bendram labui“, – anksčiau antradienį kreipdamasis į parlamentą sakė 61 metų J. Janša.

Jo populistinė dešiniųjų Slovėnijos demokratinė partija (SDS) vadovauja keturių partijų koalicijai, kuri, kaip tikimasi, vykdys griežtesnę politiką dėl imigracijos – daugiausia iš Artimųjų Rytų ir centrinės Azijos – nei ankstesnė centro kairės vyriausybė.

„Aišku, kad nesitaikysime prie civilizacijos, kuri nepripažįsta moterų lygybės, valstybės ir Bažnyčios atskyrimo, religinės laisvės ir kriminalizuoja tos pačios lyties asmenų partnerystes“, – sakė J. Janša. Tai jis pavadino „ribomis, kurios nebus peržengtos“.

Modernios centro partijos (SMC) įkūrėjas Miro Ceraras pirmadienį pasitraukė iš šios politinės jėgos protestuodamas dėl sprendimo dalyvauti koalicijoje su SDS.

Penktadienį prieš naująją vyriausybę taip pat protestavo šimtai žmonių, o dešimtys universitetų profesorių ir mokslininkų atvirame laiške pareiškė, kad ji „galėtų nuvesti Slovėniją į ES valstybių, patekusių į juoduosius sąrašus už pamatinių demokratinių principų pažeidimus, grupę“.

Ilgametis SDS lyderis ir Vengrijos nacionalistų premjero Viktoro Orbano sąjungininkas J. Janša 2013 metais buvo nuteistas dvejus metus kalėti už kyšininkavimą. Vėliau Konstitucinis Teismas panaikino šį verdiktą ir nurodė J. Janšą teisti iš naujo, bet to nebuvo galima padaryti, nes jau buvo praėję pernelyg daug laiko.

Ankstesnė centro kairės vyriausybė žlugo sausio mėnesį, kai 42 metų premjeras Marjanas Šarecas, buvęs komikas, atsistatydino dėl vidaus nesutarimų jo penkių partijų mažumos koalicijoje.

SDS per praėjusius rinkimus šioje 2 mln. gyventojų turinčioje Alpių valstybėje 2018-aisiais gavo daugiausiai balsų, bet J. Janša tuo metu nesurado pakankamai sąjungininkų, tad M. Šarecas tapo jauniausiu per Slovėnijos istoriją premjeru.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 04 09:13
Spausdinti