Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


KORONAVIRUSAS KINIJOJE
Prarasti mėnesiai: JAV žvalgyba COVID-19 protrūkį Kinijoje pradėjo stebėti dar lapkritį
BNS
Pixabay

JAV žvalgybos tarnybos informaciją apie Kinijoje atsiradusį naują koronavirusą ėmė rinkti dar lapkričio mėnesį, remdamasi vienu buvusiu kariuomenės pareigūnu pranešė televizija CNN.

Lapkritį ir vėlesnėmis savaitėmis surinkta žvalgybinė informacija iš anksto rodė pandemijos tikimybę, sakė šaltinis. Pabrėžiama, kad nėra aiški konkreti data, kada JAV vadovybei buvo pranešta apie Kinijoje siaučiantį virusą ir jo keliamą pavojų.

Tačiau, šaltinio teigimu, žvalgybiniai duomenys, įskaitant užsikrėtimo mastą Kinijoje ir viruso plitimo potencialą, prezidentui buvo pateikti sausio 3 dieną.

Tuo tarpu prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose sakė, kad apie COVID-19 problemos rimtumą sužinojo prieš pat JAV sprendimą suvaržyti keliones į Kiniją. Tas suvaržymas įsigaliojo vasario 2 dieną.

Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuras, kuris kasdien teikia informaciją prezidentui, ir Nacionalinio saugumo taryba atsisakė pakomentuoti pradinių perspėjimų apie ligos protrūkį Kinijoje terminus.

CŽV pareigūnai CNN sakė, kad nežino apie konkrečią lapkričio ataskaitą, kurioje perspėjama dėl Kinijoje bręstančios krizės, ir atsisakė nurodyti, kada jų pačių vertinimai buvo įtraukti į vadinamąjį žvalgybos ciklą – procesą, kuriuo koordinuojamas informacijos srautas tarp atitinkamų žinybų.

Anksčiau trečiadienį televizija „ABC News“ pranešė, kad Nacionalinis medicininės žvalgybos centras, kuris yra Gynybos departamento žvalgybos valdybos padalinys, lapkričio mėnesį surinko informacijos, rodančios, kad Kinijos Uhano mieste plinta naujas virusas.

Gynybos departamento atstovai tokios ataskaitos egzistavimą neigia.

Pekinas Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) apie nežinomos kilmės pneumonijos protrūkį oficialiai informavo gruodžio 31 dieną. Sausio 9-ąją paaiškėjo, kad protrūkį sukėlė naujas koronavirusas.

Kaip nurodo portalas „Worldometers“, nuo pandemijos pradžios pasaulyje užregistruoti 1 519 213 užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir 88 531 žmogus mirė.

Daugiausiai užsikrėtimo atvejų užregistruota JAV – daugiau kaip 435 tūkstančiai. Mirties atvejų JAV yra 14 797. Daugiausiai mirties atvejų yra Italijoje, kur nuo COVID-19 mirė 17 669 žmonės. Užsikrėtimo atvejų šioje šalyje yra 139 442.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 09 10:58
Spausdinti