Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


KRYMO ANEKSIJA
Prancūzijos EP nariai nelegaliai lankėsi Kryme stebėti Rusijos konstitucijos referendumo
IQ
scanpix
Neteisėtas referendumas Kryme.

Ukrainos ambasadorius ES parašė oficialų pasmerkimo laišką EP pirmininkui Davidui Sassoliui, kai grupė prancūzų europarlamentarų apsilankė 2014 m. Rusijos aneksuotame Kryme, pranešė portalas „Euractiv“.

Pasak Rusijos valstybinės žiniasklaidos, 5 EP nariai 3 dienas lankėsi Kryme kaip „ekspertai“, kad „įvertintų rinkimų procesą“ dėl Rusijos konstitucijos pataisų.

Delegacijai vadovavo prorusišku laikomas Prancūzijos „Nacionalinio sambūrio“ partijos narys Thierry Mariani, kuris anksčiau prezidento Nicolas Sarkozy kadencijos metu buvo susisiekimo ministras ir pastaruoju metu gan dažnai lankosi Kryme.

Toks EP narių žingsnis buvo griežtai pasmerktas Ukrainos ambasadoriaus ES Mykolo Točytskio.

„Nuo 2014 m. Europos Parlamentas nuolat savo rezoliucijose kartojo savo nenuginčijamą paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam integralumui“, – rašoma ambasadoriaus laiške.

Diplomatas priminė, kad Ukraina okupuotoje teritorijoje laiko neteisėtus tiek rinkimus, tiek ir patį lankymąsi – pagal šalies įstatymus lankytis aneksuotame pusiasalyje be Kijevo leidimo yra nelegalu.

„Todėl aš esu stipriai įsitikinęs, kad Europos Parlamentas neturėtų prisidėti prie Rusijos hibridinių bandymų legitimizuoti įvykdytą Krymo aneksiją ir jos barbariškos politikos nepriklausomų valstybių atžvilgiu“, – rašoma laiške.

EP iškart suskubo atsiriboti nuo šių prancūzų europarlamentarų.

„Tai nėra oficiali EP delegacija“, – tikino EP atstovas.

Ukrainos užsienio reikalų viceministrė Emine Džeppar, kuri pati yra etninė Krymo totorė, pareikalavo Prancūzijos ambasadoriaus Kijeve oficialios reakcijos į jų kraštiečių neleistiną elgesį.

Politikų lankymasis buvo pasmerktas ir Lietuvos EP nario Andriaus Kubiliaus.

„Thierry Marianni, ar rytoj Kryme bus tas pats kaip ir 2016 m. – bučiniai okupantams? Gėda!“ – A. Kubilius rašė tviteryje.

ES yra įvedusi Rusijai sankcijas dėl jos vaidmens pusiasalio aneksijoje ir konflikte Rytų Ukrainoje. ES narės kol kas vienbalsiai atnaujina sankcijas kas 6 mėnesius. 

2020 07 03 14:08
Spausdinti