Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SĄJUNGININKŲ KIVIRČAS
Prancūzija konsultacijoms atšaukė savo ambasadorius JAV ir Australijoje
BNS
Scanpix
Jeanas-Yves`as Le Drianas.

Prancūzija konsultacijoms atšaukė savo ambasadorius JAV ir Australijoje, penktadienį pranešė prancūzų diplomatijos vadovas Jeanas-Yves'as Le Drianas, naujam Kanberos, Vašingtono ir Londono saugumo aljansui (AUKUS) paskandinus didelį australų kontraktą dėl prancūziškų povandeninių laivų pirkimo.

Pranešime J.-Y. Le Drianas sakė, kad nuspręsta nedelsiant atšaukti konsultacijoms abu prancūzų ambasadorius dėl „išskirtinio Australijos ir JAV rugsėjo 15 dieną paskelbtų pranešimų rimtumo“.

Kanberos sprendimas atsisakyti vandenyno klasės povandeninių laivų projekto, prie kurio Australija ir Prancūzija dirbo nuo 2016 metų, yra „nepriimtinas sąjungininkų ir partnerių elgesys“, sakė ministras.

„To padariniai daro įtaką pačiai mūsų sąjungų, partnerysčių koncepcijai bei Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono svarbai Europai“, – pridūrė jis.

Amerikiečių prezidentas Joe Bidenas trečiadienį paskelbė apie naują Australijos, Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės gynybos aljansą ir ketinimus Australijai perduoti JAV branduolinių povandeninių laivų technologijas.

Be povandeninių laivų laivyno, AUKUS suvienys jėgas ir dėl kibernetinių, dirbtinio intelekto (DI), ypač taikomojo DI, kvantinės technologijų, tam tikrų povandeninių pajėgumų.

Paktas plačiai vertinamas kaip skirtas kovoti su Kinijos kilimu.

Toks žingsnis supykdė Prancūziją, kuri prarado sutartį tiekti Australijai įprastus povandeninius laivus, kurių vertė 2016 metais, kai buvo pasirašytas kontraktas, siekė 50 mlrd. Australijos dolerių (31 mlrd. eurų).

Vienas Baltųjų rūmų pareigūnas pareiškė „apgailestaujantis“ dėl Prancūzijos ambasadoriaus atšaukimo, tačiau pridūrė: „Artimiausiomis dienomis ir toliau stengsimės išspręsti savo nesutarimus, kaip tai darėme kituose mūsų ilgalaikio aljanso etapuose.“

Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as tviteryje sakė, kad Vašingtonas supranta Prancūzijos poziciją ir „glaudžiai bendrauja“ su Paryžiumi.

Jis pridūrė, kad šis klausimas bus svarstomas „aukštesniame lygmenyje“, įskaitant kitą savaitę vyksiančią Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją, kurioje dalyvaus ir J.-Y. Le Drianas, ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Tuo metu Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby pripažino, kad ankstesni JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino ir jo kolegės prancūzės Florence Parly pokalbiai telefonu parodė, kad „dar reikia daug nuveikti mūsų gynybinių santykių su Prancūzija atžvilgiu“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 18 09:09
Spausdinti