Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


PASAULIS 2022. EUROPA
Pralaimėtojas V. Orbanas? Įtakingasis Vengrijos premjeras per rinkimus gali netekti pareigų
Vendeline von Bredow
Karūna krenta.

2022 m. balandį vyksiančių Vengrijos parlamento rinkimų kampanija netikėtai įdomi. 2021 m. pradžioje atrodė kone savaime aišku, kad ministrui pirmininkui Viktorui Orbánui pavyks išsaugoti dviejų trečdalių daugumą parlamente, bet per pastaruosius metus padėtis pasikeitė. Šešios labai skirtingos opozicinės partijos susivienijusios išrinko vieną su V. Orbánu susikausiantį kandidatą. Jos taip pat parinko jungtinius kandidatus kiekvienam mandatui Vengrijos parlamente. Pirmąsyk nuo sugrįžimo 2010 m. V. Orbánas turi labai realią galimybę pralaimėti.

Perspektyva pagaliau išgrūsti V. Orbáną iš vyriausybės vadovo posto tapo stipria idėja, suvienijusia įvairiausias partijas nuo kairiųjų iki liberalų, kaip antai „Momentum“ ir buvusią kraštutinę dešiniąją, bet dabar nuosaikesnę partiją „Jobbik“. Spalio viduryje vykusiuose vidaus rinkimuose koalicijos kandidatui iškelti varžėsi Europos Parlamento pirmininko pavaduotoja Klára Dobreva, Budapešto meras Gergely Karácsony ir pietrytinėje šalies dalyje esančio Hodmezėvašarhėjaus meras Péteris Márki-Zay. G. Karácsony pasitraukė norėdamas padėti P. Márki-Zay laimėti prieš pirmajame etape nugalėjusią K. Dobrevą.

Jis ir daugelis kitų manė, kad K. Dobreva nepajėgi įveikti V. Orbáno, nes yra ištekėjusi už labai nemėgstamo buvusio ministro pirmininko Ferenco Gyurcsany, kuris vis dar nesugeba nusiplauti dėmės dėl 2006 m. riaušių, kilusių politikui prisipažinus, kad ne kartą melavo apie šalies ekonomikos būklę.

Nesavanaudiškas G. Karácsony apskaičiavimas pasiteisino: nepriklausomas konservatorius iš nedidelio miestelio P. Márki-Zay įveikė K. Dobrevą. Bet ar 49-erių katalikui septynių vaikų tėvui pavyks nugalėti V. Orbáną? 2018 m. P. Márki-Zay nustebino žinovus ir viešosios nuomonės apklausų rengėjus, kai laimėjo mero pareigas ilgamečiame V. Orbáno partijos „Fidesz“ bastione Hodmezėvašarhėjuje. Paskui stebėtojai nustėro šiam politikui įveikus „Jobbik“ kandidatą Peterį Jakabą, užsitikrinus trečią vietą vidaus rinkimuose ir prasimušus į antrąjį etapą.

2022 01 24 06:45
Spausdinti