Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„KARTU“
Politologas L. Jonavičius: yra rizika, kad nauja partija suskaldys Baltarusijos opoziciją
BNS
Scanpix
Viktoras Babaryka.

Politologas Laurynas Jonavičius sako, kad buvusio pretendento į Baltarusijos prezidento postą Viktoro Babarykos kuriama partija gali suskaldyti protestų judėjimą, tačiau tai nėra vienintelis galimas scenarijus.

Apie naujos partijos „Kartu“ kūrimą paskelbė šiuo metu suimto V. Babarykos štabas. Jis pagrindiniu tikslu įvardijo konstitucinės reformos įgyvendinimą.

Lietuvoje esanti buvusi kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja pasveikino partijos steigimą, tačiau pabrėžė, kad pagrindinis tikslas turi būti nauji rinkimai, A. Lukašenkos pasitraukimas ir politinių kalinių paleidimas, o „konstitucinės reformos ir visa kita – po to“.

L. Jonavičius atkreipė dėmesį, kad nauja partija organizuojama apie tai žinant ne visiems S. Cichanouskajos suburtos Koordinacinės tarybos nariams.

Jis BNS išskyrė tris galimus scenarijus, kokį poveikį tai gali turėtų situacijai Baltarusijoje. „Pirma optimistinė prielaida, kad taip bandoma sistematizuoti, struktūruoti ir aiškiau organizuoti opozicijos veiklą, sukuriant aiškią organizaciją, kuri galėtų derėtis su valdžia, nors pastaroji apie tai kol kas net negalvoja“, – teigė politologas.

„Antra daugiau teorinė – galbūt galima galvoti apie bandymą žaisti gerą ir blogą policininkus, t.y. partijai bus paliktas „gerojo policininko“ vaidmuo, kuris kalbės apie A. Lukašenkos plėtojamą konstitucinės reformos idėją, o likusi Koordinacinė taryba toliau bus „blogas policininkas“, spaudžiantis dėl naujų rinkimų surengimo“ , – sakė L. Jonavičius.

„Trečia pesimistinė versija, kad protestinis judėjimas skyla – gal natūraliai, o gal ir pagal iš anksto suderintą planą, kuris remiasi prielaida, kad V. Babaryko, atitinkamai, ir jo komanda, vis dėlto yra Rusijos projektas. Kai kas Baltarusijoje jau spėlioja, kad netrukus atsiras ir savarankiški V.Cepkalo bei S.Cihanauskajos partiniai projektai“, – teigė politologas.

V. Babaryka anksčiau vadovavo bankui „Belgazprombank“, kuris glaudžiai susijęs su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“. Prieš prezidento rinkimus jis buvo suimtas ir apkaltintas finansiniais nusikaltimais, A. Lukašenkai lojali rinkimų komisija atsisakė jį registruoti kandidatu prezidento rinkimuose.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 01 17:16
Spausdinti