Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


RUSIJA
Po pranešimo apie A. Navalną – pasaulio pasipiktinimas
BNS
Scanpix
A. Navalnas atgabentas į Vokietiją.

Vakarų lyderiai trečiadienį pareikalavo Maskvos paaiškinimų, Vokietijai paskelbus, kad rusų opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas „bandant jį nutildyti“ buvo apnuodytas medžiaga iš tos pačios grupės, kuriai priklauso nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“.

44 metų A. Navalnas praėjusį mėnesį tapo vienu iš daugelio Rusijos perbėgėlių ir prezidento Vladimiro Putino kritikų, apnuodytų ar nunuodytų įtartinomis aplinkybėmis. Šiuo metu jis gydomas ligoninėje Berlyne.

Vokiečių kariškių cheminių ginklų laboratorijoje atlikti medicininiai testai pateikė „aiškių įrodymų“, kad A. Navalnas buvo paveiktas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičioko“ grupės.

Sovietų Sąjungoje baigiantis Šaltajam karui sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Jungtinės Karalystės Solsberio mieste 2018 metais buvo apnuodytas ir buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis bei jo duktė. Ši medžiaga priklauso cholinesterazės inhibitoriams.

Vokietijos kariškių laboratorijos išvados iškėlė „labai rimtų klausimų, į kuriuos tik Rusija gali ir privalo atsakyti“, pareiškė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

„Neabejotina, kad Aleksejus Navalnas yra nusikaltimo auka, – sakė ji. – Jį norėta nutildyti, ir aš tai smerkiu griežčiausiais įmanomais žodžiais.“

Naujienos paskatino Europos lyderius vėl pasmerkti Maskvą dėl šio įvykio, kuris ir taip buvo smarkiai padidinęs įtampą tarp Rusijos ir Vakarų.

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sakė, kad A. Navalno apnuodijimas yra piktinantis, o Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas pavadino jį šokiruojamu ir neatsakingu.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pasmerkė tai, ką pavadino „niekingu ir bailiu poelgiu“.

„Rusijos žmonės turi teisę taikiai reikšti savo nuomonę nebijodami jokių bausmių ir jau tikrai ne [bausmių] cheminėmis medžiagomis“, – rašė JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Ullyotas.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pasmerkė „šokiruojantį“ A. Navalno apnuodijimą kovine medžiaga bei paragino Maskvą atlikti „nuodugnų ir skaidrų“ tyrimą.

Nyderlandų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas sakė esąs šokiruotas Vokietijos pranešimo ir paragino Maskvą pateikti paaiškinimus.

„Šokiruotas kanclerės Merkel pareiškimo, kad Navalnas buvo apnuodytas cheminiu ginklu „Novičiok“. Palaikau kontaktus su Vokietija dėl tolesnių veiksmų. Mums reikia Rusijos paaiškinimų. Nebaudžiamumas neleistinas“, – tviteryje parašė jis.

Italijos užsienio reikalų ministerija ir Kanados užsienio reikalų ministras Francois-Philippe'as Champagne'as taip pat pasmerkė A. Navalno apnuodijimą.

Žinia, kad Rusijos opozicionierius buvo apnuodytas tos pačios grupės medžiaga, kaip ir „Novičiok“, yra tokia šokiruojanti, jog nebešokiruoja, pareiškė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Būklė gerėja 

„Novičiok“ grupės medžiagos gali būti naudojamos kaip itin smulkūs milteliai, skysčiai ar garai.

Tokia medžiaga, kaip žinia, buvo panaudota bandant Jungtinėje Karalystėje nunuodyti buvusį dvigubą agentą S. Skripalį. Vakarai mano, kad jį nužudyti įsakė Kremlius, nors Rusija tai neigia.

44-erių A. Navalnas, vienas didžiausių prezidento V. Putino kritikų, rugpjūčio 20 dieną prastai pasijuto būdamas lėktuve, skridusiame iš Tomsko į Maskvą, ir, lėktuvui skubiai nutūpus Omske, buvo nugabentas į šio miesto ligoninę.

A. Navalno bendražygiai sako, kad jis galėjo apsinuodyti kažkuo, ko buvo jo išgertame arbatos puodelyje Tomsko oro uoste. 

Rugpjūčio 22-ąją jis buvo perkeltas į Berlyno kliniką „Charite“. Praėjusią savaitę ligoninės gydytojai sakė, kad A. Navalnas veikiausiai buvo apnuodytas cholinesterazės inhibitoriais, bet nurodė nežinantys, kokia konkrečiai tai buvo medžiaga.

Sibire A. Navalną gydę rusų gydytojai ne kartą užginčijo Vokietijos ligoninės medikų išvadas ir atmetė apnuodijimo diagnozę. Jie sakė, kad jų atlikti tyrimai neparodė A. Navalno organizme esant nuodų pėdsakų.

Kremlius, anksčiau abejojęs vokiečių gydytojų patikimumu, paskelbė, kad Rusija yra pasirengusi visapusiškai bendradarbiauti.

Rusijos ambasada Berlyne paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma: „Raginame savo partnerius vengti bet kokio šio incidento politizavimo ir remtis tik patikimais faktais, kurie, kaip tikimės, bus kuo greičiau pateikti.“

„Charite“ tuo tarpu pranešė, kad A. Navalno, kuris jau maždaug dešimtmetį yra garsus Rusijos opozicijos politikas, būklė gerėja.

Tačiau charizmatiškasis teisininkas, studijavęs Yale'io universitete, toliau yra gydomas intensyviosios terapijos skyriuje, prijungtas prie dirbtinio plaučių ventiliavimo aparato.

Gydytojai sako, kad su laiku organizmas gali apsivalyti nuo minimos nervus paralyžiuojančios medžiagos, kuri sutrikdo ryšius tarp smegenų, pagrindinių organų ir raumenų.

„Panašu, kad atsigavimas užtruks ilgai, – sakoma ligoninės pranešime. – Kol kas per anksti vertinti ilgalaikes pasekmes, kurias gali turėti šis sunkus apnuodijimas.“

Skripaliai, A. Litvinenka

Europos Sąjungos ir Rusijos santykiai šiuo metu itin prasti, Briuselis ir Maskva nesutaria dėl virtinės klausimų nuo Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir paramos Sirijos lyderiui Basharui al Assadui iki įtariamo kišimosi į rinkimus.

ES nuo 2014 metų taiko sankcijas ištisiems Rusijos ekonomikos sektoriams.

Prieš dvejus metus Kremlius taip pat buvo kaltinamas bandymu Solsberyje „Novičioku“ nužudyti S. Skripalį. Jis ir jo duktė Julija daug dienų buvo komos būsenos, bet galiausiai pasveiko, tačiau mirė vietos gyventoja Dawn Sturgess, paėmusi išmestą kvepalų buteliuką, į kurį, kaip įtariama, buvo supiltas „Novičiokas“.

Dėl Skripalių apnuodijimo JAV, ES narės, NATO ir kitos šalys koordinuodamos savo veiksmus išsiuntė per 150 Rusijos diplomatų, o Maskva ėmėsi atitinkamų atsakomųjų priemonių.

A. Navalnas apnuodytas po to, kai pernai rugpjūtį viename Berlyno parkų dieną buvo nušautas buvęs čečėnų kovotojų vadas. Vokiečių prokurorai kaltino Rusiją užsakius nužudyti 40 metų čečėnų kilmės Sakartvelo pilietį Zelimchaną Changošvilį, kuriam Berlyno Tyrgarteno parke buvo du kartus iš arti šauta į galvą.

A. Merkel gegužės mėnesį taip pat paskelbė, kad Rusija prieš ją vykdė įsilaužėlių atakas ir kad ji turinti šių „piktinančių“ bandymų šnipinėti konkrečių įrodymų.

Kaltinant Rusiją kritikų nuodijimu, toksiška arbata minima ne pirmą kartą.

2006 metų lapkričio pabaigoje, praėjus kelioms savaitėms po to, kai viename Londono viešbučių išgėrė arbatos, į kurią buvo įpilta radioaktyvaus polonio izotopo Po-210, mirė buvęs KGB agentas ir Kremliaus kritikas Aleksandras Litvinenka.

Tyrimą atlikę britų tyrėjai 2016 metų sausį dėl šio apnuodijimo apkaltino Maskvą. Maskva kaltinimus paneigė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 03 11:38
Spausdinti