Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PRANCŪZIJA
Po E. Macrono paskelbtų karantino sugriežtinimų tūkstančiai demonstrantų išėjo į gatves
BNS
Scanpix
Demonstracija Marselyje.

Policija Paryžiuje trečiadienį ašarinėmis dujomis vaikė demonstrantų minią, o visoje Prancūzijoje prieš naujus suvaržymus dėl pandeminio koronaviruso protestavo 19 tūkst. žmonių.

Kai kurie iš protestų ryte prasidėjo Paryžiuje, kur garsiajame Eliziejaus Laukų prospekte vyko prezidento Emmanuelio Macrono stebėtas metinis Bastilijos paėmimo dienos karinis paradas.

Demonstrantai piktinosi pirmadienį paskelbtu sprendimu įpareigoti sveikatos apsaugos darbuotojus pasiskiepyti nuo COVID-19 ir daugumoje viešų vietų leisti lankytis tik su „sveikatos pasu“.

E. Macronas pirmadienio vakarą per televiziją paskelbė, kad nuo rugpjūčio mėnesio visi, norintys išeiti pavalgyti ar išgerti, įlipti į tarpmiestinį traukinį arba apsipirkti prekybos centre, turės pateikti „sveikatos pasą“. Tai reiškia, kad jie turės būti vakcinuoti arba turėti galiojančią pažymą, kad jų COVID-19 testas yra neigiamas.

Tokio paso taip pat reikės dalyvaujant festivaliuose, einant į kiną arba į teatrą. Šis reikalavimas yra dalis vyriausybės strategijos, kuria siekiama sustabdyti naujų užsikrėtimo atvejų delta atmaina augimą.

Nemokami COVID-19 testai baigsis rugsėjį, „siekiant paskatinti rinktis vakcinaciją vietoje daugybės testų“, pridūrė E. Macronas, kurio kalbą žiūrėjo 22 mln. žmonių.

Po prezidento kalbos rekordiškai daug prancūzų užsiregistravo skiepytis nuo COVID-19.

"[Protestuojame] laisvės labui“, – sakė kai kurie demonstrantai.

Viename Prancūzijos sostinės rajone policija miniai išvaikyti panaudojo ašarines dujas.

Deklaruoto eisenos maršruto nebuvo laikomasi, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė policijos prefektūra. Ji pasmerkė „daiktų svaidymą“ ir padegimus.

Visame Paryžiuje protestavo maždaug 2 250 žmonių. Kitos demonstracijos vyko Tulūzoje, Bordo, Monpeljė, Nante ir kitur. Prancūzų pareigūnai nurodė, kad iš viso protestavo 19 tūkst. žmonių.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad šalyje buvo surengti 53 skirtingi protestai.

Demonstrantai skandavo „Šalin diktatūrą“, „Šalin sveikatos pasą“.

29 metų protestuotojas Yannas Fontaine'as, notaro kontoros klerkas iš centrinio Beri regiono, sakė, kad atvažiavo į Paryžių protestuoti, nes „sveikatos paso“ įvedimas „prilygsta segregacijai“.

„Macronas naudojasi baime, tai piktina. Pažįstu žmonių, kurie dabar skiepysis vien todėl, kad galėtų nuvesti savo vaikus į kiną, o ne kad apsaugotų kitus nuo rimtų COVID formų“, – sakė jis.

Prancūzijos vyriausybė antradienį teisino sprendimą reikalauti COVID-19 testų iš nepasiskiepijusių žmonių, norinčių pavalgyti restoranuose ar išvykti į ilgesnę kelionę.

„Nėra jokios prievolės skiepytis, tai maksimalus paskatinimas“, – sakė vyriausybės atstovas Gabrielis Attalis.

„Man sunku suprasti, kad šalyje, kur 11 skiepų jau yra privalomi,... tai gali būti laikoma diktatūra“, – sakė jis ir pridūrė, kad po metus trukusių skiepų tyrimų „abejonių laikas seniai praėjo“.

Taisyklės bus sušvelnintos paaugliams, kurie skiepytis gali tik nuo birželio vidurio. „Negali būti nė kalbos, kad vasara bus paversta pragaru“, – sakė G. Attalis.

Kaip rodo antradienį paskelbti instituto „Elabe“ apklausos rezultatai, dauguma prancūzų pritaria naujosioms saugumo priemonėms.

Maždaug 35,5 mln. žmonių – kiek daugiau nei pusė prancūzų – jau yra gavę bent vieną skiepų nuo COVID-19 dozę, nors pandemijos pradžioje Prancūzija buvo tarp skeptiškiausiai vakcinų atžvilgiu nusiteikusių išsivysčiusio pasaulio šalių.

Tuo metu Graikijos sostinės Atėnų centre trečiadienį protestuoti prieš naujas kovos su virusu priemones susirinko maždaug 4 tūkst. žmonių. 

Tarp premjero Kiriako Micotakio paskelbtų priemonių yra reikalavimas pasiskiepyti visiems senelių namų darbuotojams, priešingu atveju grasinant atleidimu iš darbo.

Protestuotojai Atėnuose skandavo „Mes sakome „Ne!“ ir „Atsistatydink“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 07 15 11:16
Spausdinti