Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV RINKIMŲ DEBATAI
Pikti JAV rinkimų debatai: J. Bidenas D. Trumpą vadino „Putino šuniuku“
BNS
Scanpix
JAV prezidento rinkimų debatai.

Donaldas Trumpas ir jo varžovas rinkimuose Joe Bidenas antradienį Klivlande surėmė ietis pirmuosiuose iš trejų televizinių kampanijos debatų, kurie prasidėjo piktai, oponentams petraukinėjant ir kaltinant vienam kitą.

Varžovai užlipę ant pakylos nepaspaudė vienas kitam rankos ir nors taip buvo dėl COVID-19 pandemijos, tradicinio pasisveikinimo nebuvimas simbolizavo prieš rinkimus šalį apėmusį pyktį. 

Demokratų kandidatas JAV prezidentą pavadino melagiu ir apkaltino jį esant Rusijos prezidento Vladimiro Putino „šuniuku“.

„Stojau prieš Putiną ir aiškiai parodžiau jam, kad mums jokie šitie dalykai netiks. [O] jis yra Putino šuniukas“, – sakė J. Bidenas.

Per chaotiškiausius pastarųjų metų debatus, tam tikra prasme tinkančius itin bjauriai šiemetinei rinkimų kampanijai, abu vyrai dažnai kalbėdavo neleisdami pabaigti varžovui, o D. Trumpas J. Bideną nutraukdavo – kone šaukdamas – taip dažnai, kad pastarasis galiausiai jam pasakė: „Ar užsičiaupsi, žmogau?”


„Faktas tas, jog viskas, ką jis iki šiol pasakė, paprasčiausiai yra melas, – sakė J. Bidenas. – Visi žino, kad jis melagis.“

„Sunku įterpti žodį [kalbantis] su šiuo klounu, atsiprašau, su šiuo asmeniu“, – pakomentavo J. Bidenas, moderatoriui Chrisui Wallace'ui perspėjus D. Trumpą nepertraukinėti.

D. Trumpas varžovui atkirto lygiai taip pat skaudžiai: „Nieko protinga nesi nuveikęs, Joe. [Per] 47 metus nieko nepadarei.“

Rinkimų klausimas

Debatai, kuriuos stebėjo itin susiskaldžiusi šalis, įvyko likus 35 dienoms iki lapkričio 3-iąją įvyksiančių rinkimų.

D. Trumpas pareiškė, kad rinkimų rezultatai gali būti neaiškūs mėnesius, ir išsisuko paklaustas, ar sutiks su jų rezultatais. 

„Galime nežinoti mėnesius“, – apie rinkimų rezultatus sakė prezidentas ir vėliau pridūrė: „Tai gerai nesibaigs.“

„Raginu savo šalininkus eiti į rinkimus ir labai atidžiai stebėti“, – sakė jis.

Tuo metu J. Bidenas žadėjo sutikti su rinkimų rezultatais: „Aš ar ne aš [laimėsiu], rezultatą paremsiu.“

J. Bidenas ragino rinkėjus balsuoti ir neišsigąsti D. Trumpo užuominų, kad jis gali nesutikti su pralaimėjimu.

Prezidentas be pagrindo reiškia abejones dėl balsavimo paštu ir bendrai rinkimų patikimumo. D. Trumpas sako, kad išplėstas balsavimas paštu leis suklastoti rezultatus, tačiau rinkimų ekspertai teigia, jog nėra įrodymų, kad tai keltų didelį pavojų.

Balsavimo paštu praktika jau yra plačiai paplitusi JAV ir dažniausiai vyksta be jokių nesklandumų.

„Balsuokite taip, kaip geriausia jums, – sakė J. Bidenas. – Nes jis negalės neleisti jums nulemti šių rinkimų rezultato.“

„Aš sutiksiu su [rezultatais] ir jis taip pat. Žinote kodėl? Nes kai tik suskaičiavus visus balsus bus paskelbtas laimėtojas, tai baigsis“, – sakė J. Bidenas.

Demokratų kandidatas sutiko neskelbti pergalės, kol nebus suskaičiuoti balsai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 30 10:23
Spausdinti