Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


COVID-19
„Pfizer“ vakcina 70 proc. apsaugo nuo hospitalizacijos užsikrėtus omikron atmaina
BNS
Scanpix

Pasiskiepijus dviem „Pfizer/BioNTech“ vakcinos nuo COVID-19 dozėmis nuo užsikrėtimo omikron atmaina apsisaugoma tik 33 procentais, bet nuo hospitalizacijos užsikrėtus – 70-ia procentų, rodo Pietų Afrikos Respublikoje atlikta didelio masto analizė.

Antradienį paskelbti pirmos vakcinų veiksmingumo didelės apimties analizės rezultatai, regis, patvirtina pradinę informaciją, kad koronaviruso omikron variantas yra užkrečiamesnis ir kad „Pfizer“ vakcina ne taip gerai apsaugo nuo užsikrėtimo, palyginti su delta atmaina.

Analizė, atlikta regione, kur pirmą kartą buvo aptiktas naujasis koronaviruso omikron variantas, grindžiama daugiau kaip 211 tūkst. teigiamų COVID-19 testų rezultatų. 41 proc. jų buvo suaugusių žmonių, pasiskiepijusių dviem „Pfizer“ vakcinos dozėmis, rezultatai.

Maždaug 78 tūkst. šių teigiamų atsakymų, gautų nuo lapkričio 15-osios iki gruodžio 7-osios, laikomi užsikrėtimo omikron atmaina atvejais.

Tyrimą atliko PAR didžiausias privatus sveikatos draudikas „Discovery Health“ ir pusiau valstybinė medicininių tyrimų organizacija „South African Medical Research Council“.

Tyrimas buvo vykdomas savaitėmis po lapkritį pasirodžiusio PAR ir Botsvanos mokslininkų pirmojo pranešimo apie omikron atmainą. Tyrimo autoriai pabrėžia, kad išvados yra preliminarios ir dar nepatikrintos recenzentų.

Duomenys buvo surinkti per tris pirmąsias omikron bangos PAR savaites ir su laiku gali keistis.

Pietų Afrika yra pirmoji pasaulio valstybė, išgyvenanti omikron varianto nulemtą COVID-19 bangą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 14 14:56
Spausdinti