Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


COVID-19
„Pfizer“ teigia sukūrusi tabletę, 89 proc. veiksmingumu apsaugančią nuo sunkios formos COVID-19
BNS
Scanpix

JAV farmacijos bendrovė „Pfizer“ penktadienį pranešė, kad jos sukurtos tabletės nuo COVID-19 klinikiniai bandymai rodo didelį preparato veiksmingumą.

„Pfizer“ yra antra bendrovė po „Merck“, pristatanti savo sukurtą geriamą preparatą nuo COVID-19. „Merck“ preparatas pagamintas gripo gydymui skirto medikamento pagrindu, pritaikius jį kovai su koronavirusu. Tuo tarpu „Pfizer“ vaistą sukūrė specialiai COVID-19 gydymui.

„Pfizer“ vaistas „Paxlovid“ 89 procentais sumažina COVID-19 sergančių rizikos grupėms priklausančių suaugusių pacientų hospitalizacijos tikimybę, nurodė JAV bendrovė.

Vidutinės ir vėlyvosios stadijos klinikinio tyrimo rezultatai buvo tokie įtikinami, kad „Pfizer“ nebeverbuos naujų žmonių tyrimui, pranešė bendrovė.

„Pfizer“ kuo greičiau pateiks turimus duomenis JAV maisto ir vaistų administracijai, prašydama leidimo naudoti jos vaistą nepaprastosios padėties sąlygomis.

„Šiandienos naujiena iš esmės pakeitė pasaulines pastangas sustabdyti šią niokojančią pandemiją“, – pareiškė „Pfizer“ generalinis direktorius Albertas Bourla.

„Šie duomenys rodo, kad mūsų per burną vartojama antivirusinė priemonė, jeigu ją patvirtins ar leis naudoti priežiūros institucijos, turi potencialo gelbėti pacientų gyvybes, mažinti COVID-19 infekcijos sunkumą ir išgelbėti nuo hospitalizacijos devyniais iš dešimties atvejų“, – pridūrė jis.

Pagrindinei duomenų analizei surinkti duomenys, atlikus bandymus su 1 219 suaugusių pacientų Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Europoje, Afrikoje ir Azijoje.

Tabletės paieškos

Kelios įmonės kuria geriamuosius antivirusinius vaistus, kurie imituotų vaisto nuo gripo „Tamiflu“ poveikį ir neleistų ligai progresuoti iki sunkios.

„Pfizer“ savo preparatą kurti pradėjo 2020 metų kovą.

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį tapo pirmąją valstybe, patvirtinusia geriamąjį vaistą nuo COVID-19. Ji leido naudoti bendrovės „Merck“ antivirusinį vaistą molnupiravirą pacientų, sergančių lengva ar vidutinio sunkumo koronavirusine infekcija, gydymui.

„Pfizer“ produktas yra žinomas kaip „proteazės inhibitorius“. Laboratoriniai tyrimai parodė, kad jis stabdo viruso replikacijos mechanizmą.

Jeigu pasitvirtins, kad preparatas veikia natūraliomis sąlygomis, jis greičiausiai bus veiksmingas tik pradėjus vartoti praėjus nedaug laiko po užsikrėtimo koronavirusu.

COVID-19 išsivysčius iki sunkios formos virusas iš esmės nustoja daugintis, o pacientai kenčia nuo pernelyg didelio imuninio atsako.

Paprastos geriamosios tabletės koronaviruso gydymui ieškoma nuo pandemijos pradžios.

Anksčiau jau patvirtinti vaistai nuo COVID-19, pavyzdžiui, monokloninių antikūnų mišiniai ir bendrovės „Gilead“ sukurtas remdesiviras, Europos Sąjungoje platinamas „Veklury“ prekiniu ženklu, yra skirti vartoti intraveniniu būdu.

Molnupiraviras iš pradžių buvo kuriamas kaip gripo ir žmogaus kvėpavimo takų sincitinio viruso dauginimąsi lėtinantis preparatas. Šį darbą vykdė viena mokslininkų grupė Emory (Emorio) universitete, įsikūrusiame Džordžijos valstijos mieste Atlantoje.

Didžioji Britanija, viena iš labiausiai nuo pandemijos nukentėjusių šalių, spalio 20 diena pranešė, kad užsisakė 480 tūkst. dozių molnupiraviro.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 05 16:28
Spausdinti