Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


COVID-19
„Pfizer“ lapkritį planuoja prašyti leidimo vakcinai nuo COVID-19 platinti
BNS
Scanpix

JAV farmacijos milžinė „Pfizer“ tikisi kreiptis dėl leidimo naudoti jos sukurtą vakciną nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 kito mėnesio antroje pusėje, praėjus maždaug dviem savaitėms po lapkričio 3 dienos prezidento rinkimų, penktadienį pranešė bendrovė.

Bendrovė pranešė, kad tikisi tai padaryti trečią lapkričio savaitę, kai sulauks vakcinos saugumą patvirtinančių duomenų, o po šio jos pranešimo iš karto 2 proc. pakilo bendrovės akcijų vertė JAV.

„Leiskite pasakyti aiškiai, jeigu duomenys bus teigiami, „Pfizer“ kreipsis dėl leidimo skubos tvarka naudoti preparatą JAV iš karto, kai tik trečią lapkričio savaitę bus užtikrinti saugumo reikalavimai“, – sakoma bendrovės generalinio direktoriaus Alberto Bourlos atvirame laiške. 

Šis pranešimas reiškia, kad Jungtinės Valstijos gali turėti dvi naudojimui paruoštas vakcinas iki šių metų pabaigos, nes Masačusetso biotechnologijų bendrovė „Moderna“ planuoja tokio leidimo prašyti lapkričio 25 dieną.

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA), suteikianti leidimus vaistų platinimui JAV, praėjusią savaitę paprašė vakcinos gamintojų du mėnesius stebėti, ar bandymuose dalyvaujantiems pacientams nepasireikš sunkūs šalutiniai požymiai po antros vakcinos dozės.

FDA reikalaus įrodymų, kad vakcina yra veiksminga ir saugi, o „Pfizer“ turės pademonstruoti, kad yra pajėgi vykdyti masinę šios vakcinos gamybą.

Bendrovės „Pfizer“ ir „Modern“, kurias abi finansuoja JAV vyriausybė, liepos pabaigoje pradėjo trečią vakcinos klinikinių bandymų etapą ir jau vykdo jos gamybą.

Jos siekia iki metų pabaigos būti pasirengusios pateikti dešimtis milijonų vakcinos dozių Jungtinėms Valstijoms. 

Pasak A. Bourlos, „Pfizer“ bandymai, kuriuose dalyvauja 30 tūkst. žmonių, turėtų pateikti duomenų apie vakcinos saugumą per artimiausias dvi savaites. 

„Kaip jau sakėme anksčiau, mes veikiame mokslo greičiu. Tai reiškia, kad iki spalio pabaigos mes galime žinoti, ar mūsų vakcina yra veiksminga, ar ne“, – sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 16 18:22
Spausdinti