Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


COVID-19
„Pfizer“ įsitikinusi jos sukurtų „Paxlovid“ piliulių veiksmingumu prieš omikron atmainą
BNS
Scanpix
„Paxlovid“ gamyba.

JAV farmacijos bendrovės „Pfizer“ sukurtos tabletės „Paxlovid“ COVID-19 ligai gydyti turėtų būti veiksmingos prieš naują daug mutacijų turinčią pandeminio koronaviruso padermę omikron, nes buvo kuriamos įvertinus galimas šio viruso atmainas, pareiškė „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla.

„Tai suteikia man labai labai didelį pasitikėjimą, kad ši atmaina gydymui nuo šios ligos perioraliniu būdu įtakos neturės. Tačiau dėl vakcinos kol kas tokio tikrumo nėra. Visgi nemanau, kad [tyrimų] rezultatai parodys, jog vakcina neapsaugo“, – A. Bourlą cituoja „The Hill“.

Jis pabrėžė, kad dar daug ko nežinoma apie omikron padermę, o reikiamos informacijos bus gauta artimiausiomis savaitėmis.

A. Bourla pridūrė, jog „Pfizer“ yra pasirengusi pasiūlyti 80 mln. „Paxlovid“ dozių.

Europos vaistų agentūra (EVA) lapkričio 19-ąją pranešė pradėjusi bendrovės „Pfizer“ tablečių nuo COVID-19 vertinimą, kad išduotų leidimą jų vartojimui ekstremaliomis sąlygomis.

Diena anksčiau „Pfizer“ paskelbė pasiekusi susitarimą parduoti JAV vyriausybei „Paxlovid“ tablečių 10 mln. gydymo kursų.

Prieš tai farmacijos milžinė paprašė JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) suteikti leidimą ekstremaliomis sąlygomis naudoti „Paxlovid“, kurios, kaip įrodyta, beveik 90 proc. sumažina hospitalizavimo arba mirties tikimybę tarp naujai užsikrėtusių didelės rizikos pacientų, pradėtų gydyti per tris dienas nuo simptomų atsiradimo.

„Paxlovid“ yra naujos molekulės – PF-07321332 – ir ŽIV antivirusinio vaisto ritonaviro derinys. Abi medžiagos priklauso antivirusinių vaistų, vadinamų „proteazės inhibitoriais“, blokuojančių virusų replikacijai svarbių fermentų veikimą, vaistų klasei.

Kiek anksčiau nei „Pfizer“ apie piliulių „Molnupiravir“ COVID-19 gydyti sukūrimą pranešė kita JAV farmacijos kompanija „Merck“, o jas FDA praėjusios savaitės pabaigoje pripažino veiksmingomis gydant koronavirusinę infekciją.

„Johnson & Johnson“ paskelbė pradedanti kurti naują vakciną nuo omikron padermės

JAV kompanija „Johnson & Johnson“ pranešė pradedanti kurti naują vakciną nuo naujos pandeminio koronaviruso padermės omikron.

„Pradėjome modeliuoti ir kurti naują vakciną nuo omikron, o prireikus greitai pereisime prie klinikinių tyrimo etapo“, – bendrovės pranešime cituojamas jos Globalių mokslinių tyrimų ir kūrimų padalinio vadovas Mathai Mammenas.

Kartu „Johnson & Johnson“ skelbia, kad bendradarbiaudama su PAR ir kitų šalių mokslininkais išbando jau sukurtos vakcinos veiksmingumą nuo omikron padermės.

Savo ruožtu M. Mammenas pabrėžė, kad naujos koronaviruso atmainos atsiradimas nurodo būtinybę toliau stebėti epidemiologinę situaciją, skiepytis nuo COVID-19 ligos bei testuotis.

„Moderna“ vadovas: esamos vakcinos tikriausiai menkai saugos nuo omikron atmainos

Esamos vakcinos nuo COVID-19 tikriausiai bus mažai veiksmingos koronaviruso naujausios omikron infekcijos atveju, o naujiems veiksmingiems skiepams sukurti tikriausiai reikės ne vieno mėnesio, JAV vakcinų gamintojos „Moderna“ vadovas sakė dienraščiui „Financial Times“ (FT).

Antradienį paskelbtame interviu „Moderna“ generalinis direktorius Stephane'as Bancelis sakė, kad duomenys apie esamų vakcinų veiksmingumą bus gauti per ateinančias dvi savaites, bet mokslininkai optimizmu netrykšta.

„Visi mokslininkai, su kuriais kalbėjausi... sako „tai neišeis į gera“, – laikraščiui sakė S. Bancelis.

Jo perspėjimas nuskambėjo Didžiojo septyneto (G-7) ministrams skubiai surengus pasitarimą dėl naujojo viruso varianto, jau plintančio pasaulyje ir paskatinusio valstybes uždaryti sienas bei imtis kitokių suvaržymų grėsmei suvaldyti.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažino, kad omikron varianto keliama rizika yra „labai didelė“.

S. Bancelis sakė, kad tyrėjai labai susirūpinę, nes 32 iš 50 mutacijų, nustatytų naujos padermės genome, yra susiję su baltymu, iš kurio viruso paviršiuje formuojasi dygliai – dariniai, leidžiantys patogenui užkrėsti žmogaus organizmo ląsteles. Būtent dyglio baltymas arba jį koduojanti genetinė medžiaga yra naudojama vakcinose, turinčiose „apmokyti“ imuninę sistemą atpažinti koronavirusą ir sparčiau į jį reaguoti.

S. Bancelis kalbėjo, kad jo bendrovė 2022 metais gali pagaminti 2–3 mlrd. atnaujintos vakcinos dozių, bet pažymėjo, kad būtų pavojinga perorientuoti visą gamybą konkrečiai kovai su omikron paderme skirtam preparatui, nes vis dar plinta ir ankstesnės viruso atmainos.

„Moderna“ vadovo pasisakymų neraminantis tonas skyrėsi nuo politikų pastangų išsaugoti ramybę.

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį sakė, kad naujoji viruso atmaina „nėra priežastis panikuoti“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 30 09:34
Spausdinti