Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


NUSIKALTIMAI EP
Per karantiną Europos Parlamente padaugėjo vagysčių
IQ
Scanpix
Europos Parlamentas.

Bent 50 EP narių iš savo kabinetų Briuselyje prarado kompiuterius, planšetinius kompiuterius ir kitus brangius daiktus, per karantiną prasiautus vagims, pranešė portalas „Politico“.

Atrodo, kad didžioji dalis vagysčių vyko būtent tada, kai EP pastatas buvo iš esmės tuščias. Vagys naršė po svarbius kabinetuose paliktus dokumentus ir laužėsi į seifus, kad pavogtų vertingus daiktus.

Iš Vokietijos europarlamentaro Nico Semsrotto pavogti du nešiojamieji kompiuteriai, todėl jis teigė esantis nusivylęs EP Saugumo sekretoriatu, geriau žinomu kaip DG SAFE.

„Tai yra milžiniškas skandalas, ir nesuprantu, kodėl visi tyli“, – teigė EP narys.

„Mes esame įsitikinę, kad vagys išnaršė visus mūsų turimus daiktus, nes jie buvo visur išmėtyti“, – teigė N. Semsrottas ir pridūrė, kad „nuo 40 iki 100 EP narių“ biurai taip pat buvo apvogti.

Dar kovo mėnesį EP pirmininkas Davidas Sassolis įvedė griežtas priemones, uždraudžiančias į EP pastatą patekti pašaliniams asmenims, ir paskatino EP narius bei jų komandas dirbti iš gimtųjų šalių, siekiant apsisaugoti galimo koronaviruso plitimo. EP pastatai išliko apytuščiai iki pat gegužės.

EP atstovė spaudai teigė, kad asamblėjos nariai buvo informuoti apie vagystes dar balandį ir nuo to laiko yra „padidintas patruliuojančių saugumo agentų skaičius“, o „kiti agentai kontroliavo patekimą į pastatą“. Ji pridūrė, kad DG SAFE tiria įvykusias vagystes ir bendradarbiauja su Belgijos teisėsauga. Nors konkretus vagysčių skaičius dar nėra atskleistas, kiti pareigūnai teigė, kad buvo apvogta apie 50 EP narių.

Kaip teigiama neseniai išleistame EP vykdomajame raporte, kuriame nagrinėjama ES biudžeto įgyvendinimas 2018 m., DG SAFE turėjo 756 darbuotojus ir valdė apie 1,5 proc. viso EP tenkančio biudžeto. Pagal 2020 m. skiriamų asignavimų kiekį EP pastatų saugumui ir priežiūrai kasmet skiriama 23 mln. eurų. 

2020 07 03 05:28
Spausdinti