Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


VIDURIO RYTAI
Pekinas pasirengęs palaikyti „draugiškus santykius“ su Talibanu
BNS

Kinija pirmadienį pareiškė esanti pasirengusi palaikyti „draugiškus santykius“ su Talibanu, šiam islamistų judėjimui perėmus kontrolę Afganistane.

Pekinas siekė palaikyti neoficialius ryšius su Talibanu JAV karių išvedimo iš Afganistano laikotarpiu. Šis Vašingtono žingsnis paskatino radikalius islamistus visoje šalyje pradėti puolimą, kurį sekmadienį vainikavo sostinės Kabulo užėmimas.

Kinija su Afganistanu turi 76 kilometrų sieną kalnuotoje vietovėje.

Pekinas ilgą laiką būgštavo, kad Afganistanas gali tapti placdarmu musulmonų uigūrų mažumos separatistams iš Sindziango regiono.

Tačiau praėjusį mėnesį aukščiausio lygio Talibano delegacija Tiandzine susitiko su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi ir pažadėjo, kad Afganistanas netaps kovotojų baze.

Mainais į tokį įsipareigojimą Kinija pasiūlė ekonominę paramą ir investicijas Afganistanui atstatyti.

Pirmadienį Kinija pareiškė „sveikinanti“ galimybę sustiprinti ryšius su Afganistanu.

„Talibanas ne kartą reiškė viltį užmegzti gerus santykius su Kinija ir tikisi, kad Kinija dalyvaus atstatant bei vystant Afganistaną“, – žurnalistams teigė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying.

„Kinija gerbia afganų teisę savarankiškai apsispręsti dėl savo likimo ir yra pasirengusi toliau plėtoti... draugiškus ir į bendradarbiavimą nukreiptus santykius su Afganistanu“, – pridūrė ji.

Hua Chunying paragino Talibaną „užtikrinti sklandų [valdžios] perėmimą“, laikytis pažadų derėtis dėl „atviros ir įtraukios islamo vyriausybės“ sukūrimo, taip pat užtikrinti afganų ir užsienio piliečių saugumą.

Kinijos ambasada Kabule nėra uždaryta, pažymėjo Hua Chunying, nors Pekinas prieš kelis mėnesius pradėjo evakuoti Kinijos piliečius iš karo draskomos šalies, suprastėjus saugumo padėčiai.

Pirmadienį išplatintame pareiškime atstovybė liepė Afganistane esantiems Kinijos piliečiams „atidžiai stebėti saugumo situaciją“ ir nepalikti uždarų patalpų.

JAV prezidentas Joe Bidenas žadėjo iki rugsėjo 11 dienos visiškai išvesti JAV karius ir padėti tašką du dešimtmečius trukusiame kare.

Tačiau Vašingtoną pribloškė greitas Afganistano vyriausybės žlugimas ir talibų intensyvus antpuolis.

Islamistų judėjimas stengiasi įtikinti tarptautinę bendruomenę, kad afganai neturėtų jo bijoti ir kad kovotojai nekeršys asmenims, kurie rėmė JAV vadovaujamą karinį aljansą.

JAV anksčiau paskelbė pareiškimą, kuriame drauge su daugiau nei 65 valstybėmis paragino Talibaną leisti palikti šalį to norintiems afganams, perspėdamos, kad už bet kokį piktnaudžiavimą jų teisėmis grėstų atsakomybė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 16 13:23
Spausdinti