Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VAKCINACIJA
Pasaulyje suvartota daugiau kaip 3 mlrd. vakcinų nuo COVID-19 dozių
BNS
Pexels

Pasaulyje suvartota jau daugiau kaip 3 mlrd. vakcinų nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 dozių, rodo naujienų agentūros AFP apibendrinta informacija, pagrįsta oficialių šaltinių statistika.

Vakcinavimo tempas smarkiai paspartėjo: pirmasis milijardas dozių buvo suvartotas per 20 savaičių, o 1 mlrd. vėliausiai suvartotų dozių suleisti pakako keturių savaičių.

Apie 40 proc. šių skiepų buvo suvartota Kinijoje (1,2 milijardo). Į pirmąjį daugiausiai vakcinų dozių suleidusių šalių trejetuką taip pat patenka Indija (329 mln.) ir Jungtinės Valstijos (324 milijonai).

Neskaičiuojant šalių, turinčių mažiau kaip milijoną gyventojų, didžiausiu vakcinų vartojimo rodikliu pasižymi trys Vidurio Rytų valstybės: Jungtiniuose Arabų Emyratuose 100 gyventojų tenka 153 suleistos dozės, Bahreine ir Izraelyje – po 124 dozes.

Šiose trijose šalyse visiškai nuo COVID-19 paskiepyta beveik 690 proc. gyventojų.

Vertinant pagal šį rodiklį, toliau rikiuojasi Čilė ((118 dozių 100 gyventojų), Jungtinė Karalystė (113), Mongolija (111), Urugvajus (110), Vengrija (107), Kataras (107) ir JAV (98).

Šiose šalyse visiškai paskiepyta apie pusė visų gyventojų (nuo 46 iki 54 procentų).

Europos Sąjungoje suleista 357 mln. vakcinos dozių, bent vieną jų yra gavę pusė Bendrijos gyventojų. Apie 32 proc. ES gyventojų yra visiškai paskiepyti.

Mažytėje Maltoje visiškai paskiepyta apie 70 proc. gyventojų, o didžiosiose ES narėse – Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje ir Ispanijoje – visas reikiamas vakcinos dozes yra gavę apie trečdalis žmonių.

Didelis netolygumas

Visgi vakcinavimo kampanijos sparta įvairiose pasaulio dalyse smarkiai skiriasi, nors dauguma neturtingų šalių pradėjo skiepijimą, padedant Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) kartu su vakcinų aljansais GAVI ir CEPI vadovaujamai dalijimosi vakcinomis programai COVAX.

Neturtingiausiose šalyse viena suvartota vakcinos dozė tenka 100 gyventojų, o turtingiausiosiose šalyse šis rodiklis yra viena dozė 79 gyventojams.

Penkios šalys dar nepradėjusios skiepyti savo gyventojų – Tanzanija, Burundis, Eritrėja, Haitis ir Šiaurės Korėja.

Nors ir sulaukusi prieštaringų vertinimų, bendrovės „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurta vakcina tebėra plačiausiai vartojama pasaulyje. Ja skiepijama 80 proc. šalių.

Antras pagal populiarumą yra „Pfizer/BioNTech“ prepratas, vartojamas 102 šalyse arba 47 proc. visų skiepijimo kampanijas pradėjusių valstybių. „Sinopharm“ ir „Moderna“ vakcinos vartojamos mažiausiai 48-iose šalyse, Rusijoje sukurta „Sputnik V“  – mažiausiai 41-oje, „Johnson & Johnson“ – 31-oje ir „Sinovac“ – 24-iose.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 06 29 14:29
Spausdinti