Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KLIMATO KAITA
Pasaulio lyderiai dalyvaus virtualiame susitikime klimato kaitos klausimais
BNS
Unsplash
Klimato kaita.

Pasaulio lyderiai pirmadienį planuoja dalyvauti pirmame virtualiame viršūnių susitikime, per kurį bus tariamasi dėl sprendinių, turinčių padaryti mūsų planetą atsparesnę klimato kaitos padariniams.

Prie Nyderlandų organizuojamo Prisitaikymo prie klimato kaitos priemonių viršūnių susitikimo (Climate Adaptation Summit) turėtų prisidėti Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas.

Pasitarime, kuriame taip pat dalyvaus dabartinis Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas ir jo pirmtakas Ban Ki-moonas, bus parengta „prisitaikymo veiksmų darbotvarkė“, turinti padėti tvarkyti su tokiais klimato kaitos padariniais kaip kylantis vandenynų lygis, ekstremalūs orai ir nederlius.

„Per šiuos 2021 metus bus keletas svarbių momentų, kai pasaulio lyderiams ir pasaulio žmonėms reikės iš tikrųjų pademonstruoti tvirtus įsipareigojimus. Dar nesame pakankamai nuveikę prisitaikymo klausimu“, – praeitą savaitę žurnalistams sakė Ban Ki-moonas.

Susitikime pasisakys buvęs JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, prezidento Joe Bideno neseniai paskirtas Vašingtono pasiuntiniu klimato reikalams, taip pat Kinijos premjero pavaduotojas Han Zhengas.

J. Kerry pripažino, kad jam teks mėginti atkurti Vašingtono patikimumą, stengiantis užtikrinti tvirtesnį pasaulinį atsaką klimato krizei spręsti.

Dėl koronaviruso pandemijos beveik visas viršūnių susitikimas vyks virtualiai.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte sakė, kad jo šalis, kurios trečdalis teritorijos yra žemiau jūros lygio, per šimtmečius yra sukaupusi daug kovos su potvyniais patirties ir tikisi ja pasidalyti su kitais.

B. Johnsonas planuoja paskelbti Prisitaikymo veiksmų koalicijos įkūrimą, bendradarbiaujant su Egiptu, Bangladešu, Malaviu, Nyderlandais, Sent Lusija ir Jungtinėmis Tautomis.

Ši nauja grupė „dirbs, kad tarptautinius politinius įsipareigojimus, prisiimtus pagal Jungtinių Tautų raginimą imtis veiksmų dėl prisitaikymo ir atsparumo, paverstų konkrečia parama pažeidžiamoms bendruomenėms“, sakoma Britanijos premjero kanceliarijos pranešime.

„Nepaneigiama, kad klimato pokyčiai mus jau veikia ir jau niokoja gyvenimus bei ekonomikas, – turėtų pasakyti B. Johnsonas. – Privalome prisitaikyti prie kintančio klimato ir privalome tai daryti dabar.“

Per ankstesnius viršūnių susitikimus daugiausiai dėmesio būdavo skiriama klimato pokyčių priežastims valdyti, įskaitant taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis mažinimą. Per naują pasitarimą pirmąkart bus susitelkta į prisitaikymą prie šio proceso padarinių, sako organizatoriai.

Tarp šių priemonių turėtų būti pastangos sumažinti šalių pažeidžiamumą dėl kylančio vandenynų lygio, dažnėjančių ekstremalių orų reiškinių ir maisto stygiaus.

Tarp siūlomų planų gali būti krantų apsaugos priemonių plėtra, taip pat pastangos pasinaudoti klimato kaitos suteikiamomis palankiomis galimybėmis, tokiomis kaip pailgėjęs pasėliams auginti tinkamas laikotarpis ir didėjantys žemdirbystei tinkamos žemės plotai, pažymėjo organizatoriai.

Tuo metu Ban Ki-moonas sveikino faktą, kad naujasis JAV prezidentas J. Bidenas nusprendė, jog jo šalis turi vėl laikytis Paryžiaus klimato sutarties įsipareigojimų.

„Tai itin drąsinantis ir puikus sumanymas.... Jis atneš daug reikšmingų padarinių. Visi pasaulio lyderiai bus vieningi“, – kalbėjo buvęs JT vadovas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 25 10:26
Spausdinti