Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


IŠPUOLIS
Paryžiuje šalia buvusios „Charlie Hebdo“ redakcijos peiliu subadyti du žmonės
BNS
Scanpix
Policijos pajėgos šalia redakcijos Paryžiuje.

Peiliu ginkluotas vyras penktadienį per įtariamą teroro ataką prie buvusios Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijos Paryžiuje sunkiai sužeidė du žmones.

Išpuolis surengtas tebesitęsiant 2015 metų kruvinos atakos žurnalo redakcijoje vykdytojų įtariamų bendrininkų teismui.

„Charlie Hebdo“ supykdė daugelį musulmonų visame pasaulyje, kai paskelbė pranašo Mohammedo karikatūras.

Per 2015 metų sausio 7 dieną ginkluotų islamistų įvykdytą ataką žuvo 12 žmonių, įskaitant kelis iš Prancūzijos garsiausių karikatūristų.

Paryžiaus policija pranešė, kad per penktadienį surengtą išpuolį, kurį tiria su terorizmu kovojantys specialieji prokurorai, buvo „sunkiai sužeisti“ du žmonės. Anksčiau buvo pranešta, kad nukentėjo keturi žmonės, įskaitant du sunkiai sužalotus asmenis.

Pasak policijos ir prokurorų, įtariamasis buvo sulaikytas prie Bastilijos aikštės, esančios netoli įvykio vietos; jam gali būti pareikšti kaltinimai dėl „su terorizmu susijusio pasikėsinimo nužudyti“ ir „sąmokslo su teroristais“.

Be to, netoliese buvo sulaikytas dar vienas asmuo, naujienų agentūrą AFP informavo teisminis šaltinis.

Iš pradžių buvo pranešama, ataką įvykdė du žmonės, tačiau vėliau policija pabrėžė, kad užpuolikas buvo tik vienas.

Sužeisti kolegos

Vienas informacinės agentūros „Premieres Lignes“ darbuotojas pranešė, kad per ataką nukentėjo du jo kolegos.

„Du kolegos gatvėje rūkė cigaretes. Išgirdau riksmus. Nuėjau prie lango ir pamačiau, kad kruviną kolegą vijosi vyras su mačete“, – pasakojo darbuotojas.

„Žinome, kad du mūsų kolegos yra sužeisti, tačiau šiuo metu daugiau nieko nežinome“, – pridūrė jis.

Iškart po incidento buvo uždarytos penkios mokyklos – niekam nebuvo leidžiama nei išeiti, nei įeiti.

„Paryžiuje įvyko rimtas įvykis“, – pareiškė premjeras Jeanas Castexas, besiruošęs pokalbiui su žurnalistais per vizitą šiaurės Paryžiuje, bet buvo priverstas atšaukti renginį, kad nuvyktų į Vidaus reikalų ministerijos krizių valdymo centrą.

Jis pridūrė, kad ataka surengta priešais kas savaitę leidžiamo žurnalo buvusią redakciją Paryžiaus centre. Leidinio dabartinis adresas neskelbiamas saugumo sumetimais.

„Apie vidurdienį išėjome papietauti restorane. Mums atvykus vadybininkas pradėjo šaukti: „Bėkite, bėkite, vyksta ataka“... Mes užsirakinome ir pasilikome salone kartu su keturiais klientais“, – AFP pasakojo 23 metų kirpėjas Hassani Erwanas.

Nauji grasinimai „Charlie Hebdo“

Ataka surengta sostinėje besitęsiant 2015-ųjų žudynių vykdytojų Saido ir Cherifo Kouachi įtariamų bendrininkų teismui. Atsakomybę už tą išpuolį prisiėmė teroristų tinklas „al Qaeda“.

Kitą dieną po išpuolio buvo nužudyta viena policijos pareigūnė, o dar po dienos per įkaitų paėmimą žydų parduotuvėje Amedy Coulibaly nušovė keturis žmones.

Įtariama, kad išpuolių vykdytojams, kurie per žudynes buvo nukauti, padėjo 14 kaltinamųjų.

Bylos nagrinėjimas vėl atvėrė vieną skaudžiausių šiuolaikinės Prancūzijos istorijos puslapių, duodant parodymus gyviems likusiems žmonėms ir žuvusiųjų artimiesiems.

Tabu nepaisantis „Charlie Hebdo“ teismo proceso pradžioje vėl paskelbė kontroversiškas pranašo Mohammedo karikatūras, supykdžiusias musulmonus visame pasaulyje.

„Al-Qaeda“ vėliau pagrasino surengti naujas žudynes „Charlie Hebdo“ redakcijoje.

Daugiau nei 100 Prancūzijos leidinių trečiadienį paragino žmones paremti „Charlie Hebdo“ kovoje prieš „laisvės priešus“.

Policija iš namų perkėlė „Charlie Hebdo“ žmogiškųjų išteklių vadovę Mariką Bret, praėjusią savaitę sulaukusią grasinimų nužudyti.

Teismas atsinaujino

Teismas Paryžiuje buvo atnaujintas po vienos dienos pertraukos, paaiškėjus, kad vienam iš įtariamųjų atliktas COVID-19 testas buvo neigiamas.

Rugsėjo 2 dieną prasidėjęs procesas buvo atidėtas iki ketvirtadienio teisiamųjų suole pasijutus blogai Nezarui Mickaeliui Pastorui Alwatikui.

Penktadienį jis sugrįžo į teismo salę po to, kai pirmininkaujantis teisėjas vėlai ketvirtadienį informavo gynybą ir prokurorus, kad testo rezultatai leidžia toliau nagrinėti bylą.

Po 2015-ųjų sausio įvykdytų žudynių Prancūzijoje nusirito islamistų smurto banga, pareikalavusi 258 žmonių gyvybių ir privertusi šalį susimastyti dėl pajėgumo išsaugoti saugumą ir harmoniją savo daugiakultūrėje visuomenėje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 25 14:33
Spausdinti