Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


PALESTINA
Palestiniečių prezidentas: Izraelio politika Vakarų Krante gali sukelti „sprogimą“
BNS
Scanpix
Izraelio karių kontrolės postas.

Izraelio politika gali sukelti „sprogimą“ okupuotame Vakarų Krante, ketvirtadienį perspėjo palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas, ketvirtadienį telefonu kalbėdamasis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Kaip praneša palestiniečių naujienų agentūra „Wafa“, M. Abbasas sakė V. Putinui, kad žydų nausėdijos, žemės konfiskavimas, namų griovimas ir „naujakurių terorizmas“ yra vieni iš pyktį Vakarų Krante kurstančių veiksnių.

„Jeigu šios Izraelio priemonės bus tęsiamos, tai atves prie padėties sprogimo“, – palestiniečių lyderis skundėsi Rusijos vadovui.

Rusija yra Artimųjų Rytų ketverto narė. Šią tarptautinių diplomatinių tarpininkų grupę taip pat sudaro Jungtinės Tautos, Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga.

M. Abbaso pokalbis su V. Putinu įvyko praėjus dviem dienoms po palestiniečių lyderio susitikimo su Izraelio gynybos ministru Benny Gantzu jo namuose. Šis M. Abbaso vizitas Izraelyje buvo pirmasis nuo 2010 metų.

Keliais mėnesiais anksčiau B. Gantzas aplankė M. Abbasą Ramaloje, kur įsikūrusi Palestinos Autonomijos būstinė.

Po šią savaitę įvykusio susitikimo Izraelio gynybos ministerija paskelbė „priemones pasitikėjimui stiprinti“, kuriomis bus siekiama pagerinti Palestinos Autonomijos ekonominę padėtį ir sumažinti įtampą Vakarų Krante. Šią palestiniečių teritoriją Izraelis yra okupavęs nuo 1967 metų.

JAV teigiamai įvertino žinią apie ekonomines priemones, bet M. Abbasas sakė V. Putinui, kad to nepakanka, pranešė „Wafa“.

„Ekonominiai ir saugumo žingsniai nėra politinio kurso pakaitalas“, – pabrėžė M. Abbasas ir pridūrė, kad palestiniečių vadovybė turės priimti „esminių sprendimų“ per Palestinos išvadavimo organizacijos (PLO) Centrinės tarybos posėdį, kurį planuojama surengti artimiausiais mėnesiais.

M. Abbaso pokalbis su Rusijos lyderiu įvyko Vakarų Krante didėjant įtampai.

JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras (OCHA) per šių metų pirmuosius 10 mėnesių užfiksavo 410 izraeliečių naujakurių išpuolių prieš palestiniečius. Per visus 2020 metus tokių incidentų buvo 358.

Kaip nurodoma Izraelio kariuomenės metinėje ataskaitoje, 2021 metais Vakarų Krante buvo įvykdyta 100 išpuolių prieš izraeliečius – 60 daugiau negu 2020-aisiais.

Birželį Izraelio vyriausybės vairą perėmęs premjeras Naftali Bennettas anksčiau buvo naujakurių lyderis; jis yra nusistatęs prieš palestiniečių valstybės įkūrimą.

Izraelio ir palestiniečių derybos yra paralyžiuotos jau ne vienus metus.

2005 metų sausį palestiniečių prezidentu išrinktas M. Abbasas niekada nebuvo perrenkamas. Ramaloje įsikūrusio Palestinos politikos ir sociologijos tyrimų centro neseniai atlikta apklausa parodė, jog 74 proc. palestiniečių pageidauja, jog M. Abbasas pasitrauktų iš valdžios.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 31 11:26
Spausdinti