Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


BALTARUSIJA
Padėtis Baltarusijoje: sekmadienį – dar 600 sulaikytųjų
BNS
Scanpix
Protestuotojai Baltarusijoje.

Beveik 600 žmonių buvo sulaikyti per sekmadienį Baltarusijoje vykusias protesto akcijas, pranešė teisių gynimo centras „Viasna“.

Centro tinklalapyje paskelbtame sąraše yra daugiau kaip 580 pavardžių. Remiantis teisių gynėjų turimais duomenimis, dauguma šių žmonių sulaikyti Minske. Sulaikymai taip pat vyko Breste, Vitebske, Magiliave, Gardine, Maladečinoje, Žlobine, Kobryne ir Babruiske.

Nemažai sulaikytųjų – žiniasklaidos atstovai. Remiantis „Viasna“ informacija, sulaikyti apie 40 žurnalistų ir fotografų. Dalis jų buvo paleisti iš milicijos patikrinus jų dokumentus, dar daugiau kaip 10 žmonių buvo paleisti naktį iš sekmadienio į pirmadienį.

Įvairiose ​​Minsko vietose sekmadienį iki vėlaus vakaro tęsėsi protestuotojų ir jėgos struktūrų pareigūnų susirėmimai. Protestuotojai blokavo kelius ir bandė statyti barikadas. Protestuotojams išvaikyti OMONas vėl panaudojo vandens patrankas ir ėmėsi sulaikymų grubiais būdais. Buvo girdimi šūviai ir sprogimai, tikėtina, kad – kurtinamųjų granatų.

Administracinė atsakomybė

Minske nuo protestų pradžios administracinėn atsakomybėn jau patraukta apie 3 tūkst. žmonių, pranešė Minsko miesto prokuroras Olegas Lavruchinas.

„Galime pranešti, kad iki šiol vien Minsko mieste [administracinėn] atsakomybėn patraukta apie 3 tūkst. žmonių. Tik administracinėn atsakomybėn. Iš jų du trečdaliai, kaip taisyklė, nubausti areštu, o likusieji [daugiau kaip 1 tūkst. žmonių] gavo administracines baudas pagal 23.34 straipsnį [masinių renginių organizavimo ar rengimo tvarkos pažeidimas]“, – sekmadienį transliuotame interviu televizijos kanalui STV teigė O. Lavruchinas.

Prokuroras atkreipė dėmesį į tai, kad esant „didesniam pavojui visuomenei“ riaušių dalyviams numatyta ir baudžiamoji atsakomybė.

„Šiandien Minsko miesto ikiteisminio tyrimo įstaigos nagrinėja apie 250 baudžiamųjų bylų. Jos susijusios tiek su dalyvavimu masinėse tvarkos pažeidimuose, tiek su panašiais pažeidimais, susijusiais su pasipriešinimu policijos pareigūnams ir smurto grėsmės policijos pareigūnams sukėlimu“, – pareiškė O. Lavruchinas. 

Pasak jo, tai visų pirma yra atvejai, susiję su viešojo transporto sustabdymu.

„Iki šiol buvo nustatyti 275 asmenys, susiję su šių nusikaltimų įvykdymu. Bendra žala šiose baudžiamosiose bylose padaryta žala siekia apie 260 tūkst. Baltarusijos rublių (apie 85 tūkst. eurų)“, – pareiškė O. Lavruchinas.

„Tai yra iki šiol nustatyta žala. Procesas tęsiasi, žinoma, ši suma greičiausiai didės“, – pridūrė prokuroras.

Jau daugiau nei du mėnesius Baltarusijoje vyksta protestai prieš rugpjūčio 9 dieną vykusių prezidento rinkimų rezultatus. Nugalėtoju paskelbtas dabartinis valstybės vadovas Aliaksandras Lukašenka, einantis šias pareigas nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 12 09:20
Spausdinti